Dobanzile la depozite vor continua sa scada

Dobanzile la depozite vor continua sa scada

Trendul de scadere a dobanzilor la depozite va continua in perioada urmatoare, ca urmare a presiunii autoritatilor, prin eliberarea de bani in piata, crescand lichiditatile, dar si pentru a putea diminua nivelul dobanzilor la credite, a declarat directorul de vanzari al OTP Bank, Gabriel Cretu. "Dobanzi mari pentru depozite inseamna dobanzi mari la credite si

Trendul de scadere a dobanzilor la depozite va continua in perioada urmatoare, ca urmare a presiunii autoritatilor, prin eliberarea de bani in piata, crescand lichiditatile, dar si pentru a putea diminua nivelul dobanzilor la credite, a declarat directorul de vanzari al OTP Bank, Gabriel Cretu. "Dobanzi mari pentru depozite inseamna dobanzi mari la credite si e greu de crezut ca se nasc afaceri care sa suporte dobanzile asa mari la banci. Pentru a le suporta, rata profitabilitatii trebuie sa fie mai mare decat rata dobanzii", a afirmat Cretu, intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca avansul dobanzii la depozite pe piata romaneasca a fost unul dintre efectele temporare ale crizei, insa nivelul acesteia a inceput sa scada, iar trendul va continua, preturile se vor reaseza, intrucat "in statele la fel de afectate de criza ca si Romania se platesc dobanzi de 6% la economiile in euro, pe cand la noi sunt de 7-8%". La randul sau, directorul general al bancii, Laszlo Diosi, a precizat ca depozitele au inregistrat cresteri constante pe piata locala din lunile octombrie-noimebrie ale anului trecut pana in prezent, inregistrandu-se un avans de 30% pana la finele lunii aprilie la depozitele pe segmentul de retail.

"Cresterea pe segmentul depozitelor inseamna increderea in sistemul bancar si ca oamenii au invatat sa traiasca in noile conditii impuse de criza, cu frica somajului , asa incat si-au restructurat viata. In schimb, in alte tari am vazut descresteri, cum ar fi Ucraina sau Bulgaria, unde oamenii ori nu au incredere in banci, ori isi cheltuie banii de care dispun", a explicat Diosi. In acelasi timp, in sectorul IMM-urilor s-a inregistrat o scadere a economisirii in lunile februarie-martie, insa din aprilie s-a observat o crestere, semn ca "au invatat sa traiasca si ele cu noile conditii". OTP Bank a redus, in urma cu o luna, dobanda la depozite cu 1,5 puncte procentuale, aceasta putand sa mai coboare daca tendinta de extralichiditate se va mentine.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos