Dobanzile la depozite ar putea urca la valori formate din doua cifre

Dobanzile la depozite ar putea urca la valori formate din doua cifre

Cresterea soc a dobanzii de politica monetara operata de Banca Nationala la inceputul lui februarie, de la 8% la 9%, a facut ca cea mai mare parte a jucatorilor din piata bancara sa opereze majorari semnificative a dobanzilor platite pentru depozite. In cateva cazuri,  precum Banca Romaneasca si Libra Bank, dobanzile au depasit pragul dobanzii

Cresterea soc a dobanzii de politica monetara operata de Banca Nationala la inceputul lui februarie, de la 8% la 9%, a facut ca cea mai mare parte a jucatorilor din piata bancara sa opereze majorari semnificative a dobanzilor platite pentru depozite. In cateva cazuri,  precum Banca Romaneasca si Libra Bank, dobanzile au depasit pragul dobanzii cheie. De asemenea, mai multe banci au apelat la majorari succesive de dobanda in ultima luna.

Unii analisti, precum cei de la Citibank, considera ca BNR ar trebui sa adopte o noua majorare a dobanzii cheie, pana la 10%, in contextul deteriorarilor perspectivelor inflatiei. O modificare a dobanzii ar putea surveni la finalul acestei luni, cand BNR are programata o noua sedinta de politica monetara. O astfel de crestere prognozata de analisti ar putea determina bancile sa continue sa urce dobanzile la economii, pana la valori formate din doua cifre.

In prezent, cele mai mari dobanzi la depozite in lei, 9,1%/an, sunt platite de Banca Romaneasca si Libra Bank. Cei de la Banca Romaneasca au majorat dobanzile la finalul lunii trecute, fiind primul jucator care a depasit nivelul de 9% pentru dobanzile la economii. Banca plateste cu 9,1% economiile in lei plasate pe 3 luni. Clientii care isi ridica banii chiar in ziua scadentei beneficiaza de comision de retragere zero, standard acesta fiind de 0,5%.

Oferta Bancii Romanesti a fost egala de curand de Libra Bank, care plateste acum o dobanda de 9,1% pentru depozitele in lei constituite la 6, 9 sau 12 luni. Banca a decis la finalul lui februarie sa majoreze dobanzile la economiile in moneda nationala cu pana la un procent. De asemenea, la inceputul lui martie a lansat o campanie promotionala pentru depozitele in lei, acordand un bonus de dobanda de 0,6% pentru depozitele noi in lei cu dobanda fixa, constituite pe perioada de pana intr-un an.

Masuri asemanatoare de cresteri succesive a dobanzilor la depozite a adoptat in ultima perioada si Banca Transilvania. Cea mai recenta a survenit ieri, dupa ce dupa ce banca majorase dobanzile la economiile in lei la jumatate lui februarie, cu 0,5 puncte  procentuale. Aceeasi amplitudine are si cresterea de dobanda anuntata acum de Banca Transilvania. Astfel, dobanzile pentru depozitele in lei la termen au urcat la 8,5% (cu exceptia termenului de o luna, pentru care banca plateste 8%).

In general, dobanzile platite de banci pentru economiile in lei variaza intre 5-6% si 9,1%. Alaturi de Banca Romaneasca si Libra bank, care ofera valorile maxime, in randul bancilor care practica niveluri ridicate ale dobanzilor, de peste 8%, se regasesc Banca Transilvania, Millennium Bank, Piraeus Bank sau Alpha Bank. 

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos