credius.ro

Dobanzile la creditele si depozitele in lei au evoluat cum nu se poate mai prost

18 martie 2008

Cresterea inflatiei a determinat Banca Nationala sa recurga, incepand din octombrie 2007, la o serie de masuri de majorare a dobanzii de politica monetara. La inceputul lui ianuarie 2008, aceasta crescuse cu un punct procentual fata de toamna, la 8%, pentru ca in februarie sa urce la 9%. Astfel ca, din octombrie, costul creditelelor si dobanzile la depozitele in lei ale populatiei au intrat pe un trend de crestere, dupa cum au prognozat bancherii si analistii. Prima luna din an a pus costul creditelor pe o panta crescatoare si mai abrupta. Paradoxal insa, la depozite in lei lucrurile s-au desfasurat tocmai invers, dobanzile inregistrand scaderi in ianuarie, in ciuda majorarilor de dobanda ale BNR.

Cea mai mare scumpire au inregistrat-o creditele noi de consum in lei. Potrivit datelor BNR, dobanda anuala efectiva medie a acestora a urcat in ianuarie cu 0,6 puncte procentuale fata de decembrie, pana la 17,84%. Un astfel de avans a mai inregistrat costul acestor credite in octombrie 2007, cand DAE a crescut la 17,4%, in timp ce in ultimele doua luni ale anului costul s-a stabilizat, cu o usoara scadere in decembrie, pe fondul ofertelor de sarbatori lansate de banci. In ceea ce priveste creditele ipotecare noi in lei, costul acestora a inregistrat in ianuarie a patra luna de cresteri consecutive. Avansul a fost mult mai redus decat in cazul creditelor de consum, de doar 0,1 pp, pana la 10,54%.

Dobanzile la depozitele noi in lei au evoluat in sens invers si au scazut in ianuarie, desi mai multe banci au anuntat in aceasta perioada cresteri ale dobanzilor. Media acestora in prima luna a lui 2008 a fost de 6,74%, cu 0,2 pp mai mica decat in decembrie 2007. Cei mai avantajati au fost clientii care au constituit depozite pe termene lungi, de peste un an. Dobanzile la economiile in lei depuse la banci pe perioade intre 12 si 24 de luni au urcat substantial in ianuarie, la 7,36%, cu aproape 0,7 pp. Depozitele constituite in lei pe mai mult de un an reprezinta insa abia 10% din totalul depozitelor in lei ale populatiei. Astfel, valoarea acestora la finalul lui ianuarie era de 2,7 mld. lei, in timp ce volumul economiilor cu scandente de pana la un an ajunsese la 22,2 mld. lei.

Lucrurile arata mai bine pentru clientii bancilor in ceea ce priveste dobanzile la euro. Creditele in moneda europeana au inregistrat o crestere foarte rapida incepand din prima jumatate a anului trecut, concurenta acerba a bancilor pe acest segment reflectandu-se si la nivelul dobanzilor. In luna ianuarie, DAE pentru credite pentru locuinte noi in euro, acordate de banci populatiei a coborat cu 0,1 pp, la 8%, in timp ce la creditele de consum a urcat tot cu 0,1 pp, pana la 11,1%.

Si dobanzile oferite de banci pentru depozitele noi in euro constituite de populatie au evoluat in directia fericita pentru clienti. Nivelul mediu al acestora a urcat in ianuarie 2008 la 3,7%, de la 3,6% in decembrie 2007. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro