credius.ro

Dobanzile la creditele in lei au inceput sa coboare sub 10% pentru unii clienti

22 martie 2010

Clientii premium platesc deja dobanzi mai mici de 10% la creditele in lei, in conditiile in care marjele practicate au scazut de la circa 5 puncte procentuale la 2,5-3 puncte, a declarat pentru Mediafax directorul general al OTP Bank Romania, Lazslo Diosi. "Pentru creditele in lei cred ca vor scadea dobanzile, dar exista mai multe segmente diferite. Pentru clientii premium, ratele sunt deja sub 10%. Vorbim despre multi clienti, in conditiile in care dobanzile interbancare sunt sub 7,5%, iar marjele pentru acestia au scazut la 2,5 - 3 puncte procentuale, de la 5 puncte" , a explicat Diosi.

Potrivit acestuia, clientii premium sunt firmele care au reusit sa-si majoreze cifra de afaceri in criza, iar bancile se lupta pentru a-i atrage, in contextul in care "inoata in lichiditate". Intrebat daca se asteapta ca toti clientii sa beneficieze de credite cu dobanzi sub 10%, oficialul OTP Bank a afirmat ca acest lucru nu este probabil. "Diferite produse de creditare sunt asociate unor riscuri diferite. De exemplu, marjele pentru creditele acordate IMM-urilor sunt inca la 5 - 6 puncte, intrucat acest segment de clienti prezinta un risc mai mare. si pentru clientii de retail, la creditele ipotecare, marjele mai mici de 4 puncte reprezinta o aventura" , a explicat Diosi.

In ceea ce priveste rezultatele OTP Bank realizate la inceputul acestui an, Diosi a spus ca relansarea creditarii necesita mai multe eforturi decat ar fi crezut si ca exista unele segmente, cum ar fi IMM-urile, unde evolutia este in conformitate cu planul. seful OTP Bank Romania considera ca, in prezent, exista o accelerare a vitezei creditarii la nivelul sistemului bancar, dar a mentionat ca majorarea va veni in a doua jumatate a anului. Totodata, el a mai aratat ca in sectorul real se observa o majorare a numarului de fuziuni si achizitii, ceea ce este benefic pentru banci, intrucat companiile care au supravietuit crizei cumpara firmele concurente mai slabe sau cele care nu au rezistat crizei.

Diosi crede ca o consolidare a sectorului real ar fi avut loc chiar si fara criza actuala, dar aceasta ar fi avut o magnitutine mai mica. "Dupa fiecare criza ar trebui sa aiba loc o perioada de consolidare a sectoarelor. (...) In sectorul economic real se realizeaza deja multe fuziuni si achizitii. Dar sectorul bancar din Romania a fost stabil datorita reglementarii si monitorizarii. Monitorizarea este foarte importanta intrucat si alte state au reglementari foarte stricte, dar nu si o monitorizare la fel. In Romania monitorizarea se face zinic si stabileste o disciplina foarte puternica", a declarat Diosi, intrebat daca actuala criza va duce la o consolidare a sectorului bancar.

El considera ca monitorizarea stricta este un lucru bun, dupa ce s-a observat ca toate bancile au supravietuit crizei. Profitul dupa impozitare al OTP Bank Romania, parte a grupului ungar OTP, a crescut anul trecut de peste patru ori si jumatate, de la 241 milioane de forinti (900.000 de euro) in 2008 la 1,1 miliarde de forinti (4,1 milioane euro), sprijinit de o crestere a veniturilor cu 20%. Banca a alocat, in perioada analizata, provizioane de risc pentru credite in valoare de 5,3 miliarde de forinti (aproximativ 19,8 milioane euro), in crestere cu 76% comparativ cu 2008.

Valoarea creditelor de retail acordate de OTP Bank anul trecut s-a situat la 200,7 miliarde de forinti (749 milioane euro), ceea ce reprezinta o reducere cu 3% fata de 2008. In acelasi timp, imprumuturile destinate companiilor au scazut cu 15%, la 92,3 miliarde de forinti (344 milioane euro). In schimb, valoarea depozitelor populatiei si companiilor a urcat cu 33%, la 96,3 miliarde de forinti (359 milioane euro) in intervalul analizat, marcand una dintre cele mai bune evolutii din cadrul grupului.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro