credius.ro

Dobanzile la credite se vor mentine ridicate si in urmatorul trimestru

18 martie 2009

Nu vad o scadere a dobanzilor in urmatorul trimestru, in ciuda semnarii unui eventual acord cu FMI, a apreciat presedintele Unicredit Tiriac Bank, Rasvan Radu, cu ocazia prezentarii rezultatelor obtinute de banca in 2008. In aceste zile, in care guvernantii negociaza cu institutiile internationale, oficiali ai statului si analisti au inaintat ideea unei eventuale reduceri a dobanzilor la credite in urma semnarii unor astfel de acorduri.

„S-ar putea sa existe o detensionare in conditiile in care se semneaza un acord cu FMI si o influenta asupra costurilor riscurilor pentru Romania. Nu acordul FMI in sine va da dimensiunea costului finantarii, ci performanta economica. Atata timp cat nu prea putem vorbi despre performanta economica, atunci ies din calcul si reduceri semnificative ale costului finantarii”, a declarat seful UniCredit.

In aceste conditii, dobanzile se vor mentine la marje mari. De asemenea, sistemul bancar va fi in continuare orientat catre atragerea de depozite, apreciaza Rasvan Radu, ceea ce va creste presiunea pe dobanzile la credite. Exista insa indirect si o reducere a dobanzilor, datorita scaderii Euribor, in conditiile in care multe finantari acordate de banci sunt legate de acest indicator. Ca urmare, costul acestor finantari in valoare absoluta scade.

O presiune suplimentara pe costurile finantarilor accesate de bancile din Romania, cat si pe capacitatea de atragere a acestora, este data de nivelul ridicat al rezervelor mine obligatorii practicat de BNR. „Costul atragerii de resurse, chiar si pe termen lung, este foarte mare, in conditiile unor rezerve minime de 40%”, declara Radu.

In aceste conditii, arata seful UniCredit, banca prefera sa trasfere in strainatate cat mai multe active si sa acorde cat mai multe credite din afara tarii, pentru a nu avea costuri suplimentare de capital. Anul trecut, UniCredit Tiriac a transferat credite in valoare de 300 mil. euro, volumul externalizarilor ajungand la 1,1 miliarde euro.

Oficialul UniCredit apreciaza ca sistemul de reglementare in Romania ar trebui schimbat si adecvat noilor conditii economice, in vederea atragerii de resurse in tara. Una dintre propuneri vizeaza ca bancile sa nu mai contribuie la rezervele minime obligatorii in cazul sumelor atrase in Romania pe un anumit interval de timp.

„Noi suntem speriati ca banii vor pleca din Romania, dar trebuie sa facem ceva pentru a-i pastra si  atrage. Exista banci care au la discretie resurse, exista finantari externe disponibile, dar datorita costului rezervei si faptului ca 40% nu sunt folositi eficient, in moment de fata nu sunt atrase”, a declara Radu.  

UniCredit a inghetat planul de extindere

Banca a deschis anul trecut 101 unitati noi, proces de extindere demarat in luna iunie a lui 2008, ajungand la sfarsitul anului la 242 de unitati. Dezvoltarea teritoriala a fost pusa „on-hold”, dupa ce la inceputul lui 2009 banca a mai deschid 3 unitati.

„Avem un plan aprobat de deschidere de unitati, dar care este pus on-hold, pana cand va exista o certitudine asupra evolutie economice. In momentul respectiv vom reevalua posibilitatea de a creste reteaua, dar in acest moment atentia este pe costuri si reducerea lor”, a declarat Rasvan Radu.

Planul de extindere, aprobat anul trecut, prevedea deschiderea de 300 de unitati pana la sfarsitul lui 2010. „Trebuia sa deschidem 70 anul trecut, am deschis 100, dintre care 3 anul acesta, dupa care am oprit planul”, a adaugat seful Unicredit.

Banca nu are in vedere reduceri de personal pentru reducerea costurilor, a precizat Rasvan Radu. In schimb, este posibil ca, pe fondul unor centralizari de operatiuni, sa fie suprimate anumite pozitii in sucursale. In aceste conditii, personalul respectiv va fi reorientat catre zona mai productive, respectiv activitatea de vanzare, a aratat oficialul UniCredit.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro