Dobanda de politica monetara a ajuns la 7%

Dobanda de politica monetara a ajuns la 7%

Banca Nationala a Romaniei a coborat dobanda cheie de la 7,25% la 7,00%, confirmand asteptarile analistilor. Oficialii Bancii Centrale au decis insa sa mentina nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valută ale bancilor. Comunicat de presa In sedinta din 25 iunie 2007, Consiliul de administratie al Bancii Nationale

Banca Nationala a Romaniei a coborat dobanda cheie de la 7,25% la 7,00%, confirmand asteptarile analistilor. Oficialii Bancii Centrale au decis insa sa mentina nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valută ale bancilor.

Comunicat de presa

In sedinta din 25 iunie 2007, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat:

* Reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la nivelul de 7,25 la suta pe an la 7,00 la suta;
* Exercitarea prin intermediul operatiunilor de piata a unui control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare;
* Mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valută ale institutiilor de credit.

BNR reafirma ca va monitoriza cu vigilenta evolutiile indicatorilor macroeconomici si perspectivele acestora in vederea asigurarii conditiilor monetare compatibile cu atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si a consolidarii procesului de convergenta cu Uniunea Europeana, contand totodata si pe sprijinul celorlalte componente ale mixului de politici economice.

Analiza celor mai recente evolutii ale indicatorilor macroeconomici releva continuarea procesului de dezinflatie, o relativa temperare a ritmului de crestere economica, dar si adancirea deficitului de cont curent in contextul persistentei unei dinamici inalte a absorbtiei interne.

Dinamica salariilor s-a mentinut la un nivel inalt, simultan cu accentuarea tensiunilor pe piata fortei de munca. In plan monetar, se remarca o incetinire marginala a ritmului de crestere a creditului neguvernamental, in conditiile unei temperari a dinamicii imprumuturilor in moneda nationala si ale intensificarii ritmului de crestere a creditelor in valuta.

In luna mai, rata anuala a inflatiei s-a situat la nivelul de 3,81 la suta, inferior nivelului de 4,87 la suta inregistrat in luna decembrie 2006. Usoara crestere fata de luna precedenta se datoreaza ajustarii chiriilor pentru locuintele de stat si majorarii unor preturi volatile (legume, fructe, combustibili), nivelul atins de rata anuala a inflatiei in luna mai fiind compatibil cu atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu.

Inflatia de baza, calculata in conditiile eliminarii impactului taxei pe viciu, a coborat la nivelul de 2,7 la suta in luna mai fata de 2,8 la suta in luna aprilie si 3,0 la suta in decembrie 2006.

Reducerea inflatiei de baza atesta mentinerea unor conditii monetare de ansamblu restrictive in contextul recentelor ajustari ale nivelurilor instrumentelor de politica monetara, al unei aprecieri mai pronuntate a monedei nationale si al mentinerii nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii.

Pe baza datelor disponibile in prezent, CA al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la 7,25 la suta pe an la 7,00 la suta, exercitarea prin intermediul operatiunilor de piata a unui control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Desi procesul de dezinflatie a continuat, riscurile legate de majorarea salariilor, de atitudinea prociclica a politicii fiscale si de o accentuare a dezechilibrului extern reclama pastrarea unei atitudini prudente a autoritatii monetare.

BNR reafirma ca va monitoriza cu vigilenta evolutiile indicatorilor macroeconomici si perspectivele acestora in vederea asigurarii conditiilor monetare compatibile cu atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si a consolidarii procesului de convergenta cu Uniunea Europeană, contand, totodata, si pe sprijinul celorlalte componente ale mixului de politici economice.

Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 31 iulie 2007, cand va fi analizat raportul trimestrial asupra inflatiei. 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos