Doar unul din patru romani foloseste cardul la cumparaturi

Doar unul din patru romani foloseste cardul la cumparaturi

Piata cardurilor in Romania se afla in plina ascensiune, fiind inregistrata o crestere atat a numarului utilizatorilor acestui instrument de plata, cat si a numarului de tranzactii efectuate.”Numarul cardurilor utilizate in prezent pe piata se estimeaza  la aproximativ 10 milioane, cifra care va creste semnificativ in viitorul apropiat, pe fondul educarii populatiei”, sustine directorul directiei

Piata cardurilor in Romania se afla in plina ascensiune, fiind inregistrata o crestere atat a numarului utilizatorilor acestui instrument de plata, cat si a numarului de tranzactii efectuate.”Numarul cardurilor utilizate in prezent pe piata se estimeaza  la aproximativ 10 milioane, cifra care va creste semnificativ in viitorul apropiat, pe fondul educarii populatiei”, sustine directorul directiei carduri a ING Bank, Adrian Apolzan.

Potrivit unui studiu realizat de ING, doar una din patru persoane foloseste cardul pentru plata la comercianti, in timp ce 78% din cei chestionati utilizeaza cardul pentru retragerea de numerar. “Acest fapt ne demonsetreaza ca nici comportamentul utilizatorilor nu a evoluat si nici reteaua de acceptare a platilor cu cardul  nu este suficient de dezvoltata in Romania”, spune Apolzan. Acesta a mentionat ca cea mai mare parte din utilizatori folosesc cardul de debit de 2- 3 ori pe luna, in special pentru retragere de numerar de la bancomate, ponderea acestora din cei chestionati in cadrul studiului fiind de 40%. In acelasi timp, doar 10% dintre respondenti folosesc un card de debit zilnic. Pentru utilizari de patru-cinci ori pe saptamana se incadreaza 8% din respondenti pe segmentul cardurilor de debit si 2% pentru carduri de debit cu overdraft, tranzactiile fiind concentrate spre finalul saptamanii. 17% din respondenti utilizeaza carduri de debit o data pe saptamana, iar 13% cardurile de debit cu overdraft.

Studiul mai arata ca sunt utilizate cel mai frecvent cardurile de debit, in proportie de 84%, pentru cele de debit cu facilitati overdraft proportia este de 15%, in timp ce doar unul din cinci romani are un card de credit. Barbatii folosesc mai mult decat femeile cardurile de credit, numarul acestora constituind 23% din repondenti, fata de 20% femei. In schimb doamnele  prefera sa utilizeze mai mult cardurile de debit, numarul acestora fiind  in proportie de 85%, fata de 82% in cazul barbatilor.

Din numarul total de repondenti, 45% considera ca cel mai important criteriu dupa care este ales un card de debit cu overdraft il reprezinta comisionul, urmat de rata dobanzii, cu 44% din voturi, si accesibilitatea la descoperitul de cont – 31%. “Clientii percep dobanzile ca fiind mai mari la cardurile de credit  decat in cazul celor overdraft. Totodata, multi clienti considera cardurile overdraft mai utile datorita faptului ca  imbina calitatile unui card de debit, cat si a unui card de credit. In plus, cardurile de credit cu descoperiri de cont se reincarca in zilele de salariu automat, astfel incat clientii nu mai trebuie sa duca grija zilei de rambursare” a mai spus Apolzan.

Studiul a fost realizat cu sase focus grupuri de utilizatori de carduri bancare din Bucuresti. In cadrul studiului  au fost intervievati barbati si femei cu varste cuprinse intre 25-45 ani, cu venituri de peste 400 lei pe membru de familie si care utilizeaza carduri de debit de cel putin trei luni.

Ludmila Cucia

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos