credius.ro

Disputa dintre IFN-uri si banci se accentueaza...

17 august 2006

Pe fondul tergiversarii normelor BNR in privinta IFN-urilor, bancherii au aruncat manusa. Astfel ca, nemultumirile privind "concurenta neloiala" au fost declarate fatis de mai marii bancilor, in special de presedintele UniCredit, Rasvan Radu, care a atras atentia asupra "caracterului discriminatoriu fata de institutiile bancare, din punct de vedere al normelor impuse de BNR". Totodata, presedintele UniCredit apreciaza ca "IFN-urile au intrat efectiv in activitatea de creditare a bancilor, tocmai datorita spatiului... liber lasat de normele BNR". (Mai multe detalii gasesti aici)

Si cand vine vorba de concurenta neloiala, singura solutie pare a fi aplicarea cat mai grabnica a normelor BNR, opinie sustinuta de Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, dar si de Bogdan Baltazar (fost presedinte al BRD), care in prezent conduce o companie de consultanta financiara. De altfel, conform graficului Bancii Nationale, acestea ar trebui sa se aplice din luna septembrie.

Reactiile concurentei mentionate de bancheri nu s-au lasat asteptate. Astfel, directorul executiv credite Domenia Credit, Ana Cernat, a contracarat declaratiile celor trei bancheri: "Concurenta neloiala s-a numit ceea ce au facut bancile acordand credite cu avans de 15% si rata fata de venit mai mare 50% invocand Legea Bancara, timp de ani de zile, desi au existat recomandari BNR. Prin care asa-numitele 'credite imobiliare' acordate pe Legea Bancara ar fi trebuit sa respecte indicatorii de risc aplicati creditelor ipotecare, in conditiile in care noi, societate de credit ipotecar, eram obligati sa respectam normele de risc pentru credite ipotecare - fiind singurul tip de credite permis de obiectul nostru de activitate.”

"Am sesizat BNR la vremea respectiva despre aceasta anomalie, cand clientii plecau de la noi la banci pentru ca li se cerea avans de 15%, nu de 25% cum ne impunea noua norma.", a continuat directorul executiv Domenia Credit.

Totodata, Ana Cernat a aratat ca nu poate fi vorba despre o concurenta neloiala avand in vedere ca "bancile mari si-au facut toate si cate o societate de leasing, si chiar societati de credit ipotecar sau de creditare in sistem economisire-creditare".

La randul sau, Traian Baicu, general manager TBI Credit a explicat ca bancile sunt institutii care atrag depozite de la populatie, ceea ce constituie o sursa de finantare a creditelor acordate mult mai ieftina decat in cazul IFN-urilor. Acestea sunt nevoite sa se finanteze la costuri mai mari, de la banci sau din alte surse mai scumpe, ceea determina ca produsele de creditare pe care le ofera sa aiba costuri mai mari comparativ cu bancile.

“Prin urmare, daca IFN-urile si bancile vor avea aceeasi sita la acordarea creditelor, de abia atunci apare concurenta neloiala, insa din partea bancilor fata de IFN. Aceasta, deoarece produsul IFN-urilor va iesi clar mai scump decat produsul bancilor, iar pe de alta parte la fel de rigid ca al bancilor. Si atunci clientul va alege cu siguranta un produs de la banca, avand in vedere ca este la fel de rigid. Singura cale prin care un IFN putea sa concureze in piata era un produs cat de cat mai flexibil", conchide Traian Baicu.

Referitor la cota de piata pe care bancile ar fi pierdut-o in fata IFN-urilor in perioada de “concurenta neloiala”, directorul TBI Credit a amintit rezultatele unui studiu recent, conform caruia, activele IFN-urilor reprezinta numai 1% din produsul intern brut, iar totalul activelor bancilor 44% din PIB. “Deci, e o diferenta de la 1 la 44. Nu imi dau seama ce concurenta vad bancherii in aceste IFN-uri. Nu vad unde pierd bancile cota de piata din cauza IFN-urilor", a incheiat Traian Baicu.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro