Discutii intre Moodys si CNVM pentru dezvoltarea unei agentii de rating in Romania

Discutii intre Moodys si CNVM pentru dezvoltarea unei agentii de rating in Romania

Reprezentantii agentiei internationale de evaluare financiara Moody’s au discutat cu conducerea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) in legatura cu posibilitatea deschiderii unei subsidiare in Romania, a declarat agentiei MEDIAFAX vicepresedintele CNVM, Paul Miclaus. "Este o perioada de tatonare. Pobabil in 3-6 luni vor hotari (Moody’s – n.r.) daca si cum vor opera pe piata

Reprezentantii agentiei internationale de evaluare financiara Moody’s au discutat cu conducerea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) in legatura cu posibilitatea deschiderii unei subsidiare in Romania, a declarat agentiei MEDIAFAX vicepresedintele CNVM, Paul Miclaus.

"Este o perioada de tatonare. Pobabil in 3-6 luni vor hotari (Moody’s – n.r.) daca si cum vor opera pe piata din Romania. Noi i-am informat ca sunt a doua agentie importanta care ne contacteaza. Ar fi putut face primul pas mai demult, nu sa astepte momentul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana", a mai spus Miclaus. El a mentionat ca reprezentantii Moody’s au fost informati ca in Romania, agentiile de rating trebuie sa se inscrie in registrul CNVM.

"Nu este vorba de o supraveghere a agentiilor de rating, ci de a vedea daca observa standardele internationale", a precizat oficialul Comisiei.

CNVM a stabilit, intr-un proiect de instructiune, criteriile de agreere pentru agentiile de rating ce evalueaza emitentii listati care vizeaza, printre altele, calitatea si integritatea procesului de rating, independenta agentiilor si evitarea conflictelor de interese, responsabilitatea agentiilor de fata de investitori si emitenti.

Criteriile privind publicarea Codului de Conduita si comunicarea cu participantii din piata, independenta actionarilor si integritatea morala, adoptarea deciziei de rating, structura organizatorica si publicarea ratingurilor sunt, de asemenea, incluse in proiectul CNVM.
Pe pietele reglementate din Romania va fi recunoscuta evaluarea emitentilor admisi la tranzactionare si a instrumentelor financiare listate la bursa realizata de catre agentiile de rating care indeplinesc criteriile stabilite de Comisie, precum si notarea facuta de agentiile de rating care isi desfasoara activitatea la nivel international.
Presedintele agentiei de evaluare financiara Japan Credit Rating (JCR), Makoto Utsumi, a declarat, la finele lunii februarie, la Bucuresti, ca JCR va oferi asistenta Bursei de Valori Bucuresti pentru infiintarea unei agentii de rating in Romania.

Prin infiintarea unei agentii de rating in Romania, companiile si municipalitatile vor avea posibilitatea sa fie monitorizate la costuri mai reduse. De asemenea, vor avea mai usor acces la surse de finantare cu atat de mult cu cat ratingul ar putea fi acordat de o entitate renumita pe plan international, potrivit oficialilor.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos