Autoritatile ar trebui sa infiinteze o platforma institutionala pentru coordonarea investitiilor in infrastructura, iar structurile locale ar putea sa apeleze la vehicule speciale (SPV), destinate proiectelor de interes public, pentru a evita impovararea bugetului, a declarat, miercuri, la Bucuresti, Reinhard Platzer, presedintele Dexia Kommunalkredit Bank, prezent la aniversarea primului an.
Directorul executiv al reprezentantei Dexia Kommunalkredit in Romania, Roxana Lazar, a explicat ca prin infiintarea de companii specializate poate fi evitata inregistrarea datoriilor la bugetele municipalitatilor.
Astfel, pentru o companie detinuta de stat, ale carei venituri depasesc 50% din costuri, datoriile sunt contabilizate in gestiunea proprie si nu se regasesc in bugetul consolidat.
Reinhard Platz considera ca edilii din Romania nu sunt inca pregatiti pentru scheme de finantare mai complexe, aratand totodata ca Dexia dispune de instrumente care sa raspunda mai bine nevoilor municipalitatilor fata de modalitatile traditionale de creditare. "Suntem la stadiul in care explicam ca un credit in valuta este foarte avantajos in acest moment, atat datorita diferentialului de dobanda, cat si pentru ca la maturitati mai lungi vorbim de moneda in care municipalitatile vor incasa veniturile", a adaugat Lazar.
Directorul biroului din Romania a aratat ca ritmul finantarilor nu a crescut spectaculos intrucat multe autoritati locale au pregatit proiecte compatibile cu fondurile structurale si asteapta momentul aderarii. Lazar estimeaza un grad de indatorare cumulat la nivelul autoritatilor locale de sub 10% din bugetul aferent acestora. Pe de alta parte, oficialul din Romania al Dexia Kommunalkredit Bank a evidentiat ritmul scazut de derulare a proiectelor, tragerile la imprumuturi intinzandu-se in medie pe trei ani. In ceea ce priveste proiectele mari de infrastructura, Lazar apreciaza ca autoritatile au evitat angajarea unor cheltuieli mari pentru a nu strica tabloul macroeconomic bun pe care il are Romania si sa pericliteze aderarea la Uniunea Europeana.
In prima parte a anului, Dexia a acordat fiantari de peste 70 de milioane euro si se asteapta sa atinga 200 milioane euro pana la finele lui 2006. De asemenea, pentru 2007, banca are un program pe Romania de 300 de milioane euro credite noi.
Presedintele Dexia Kommunalkredit Bank crede ca necesarul de investitii in infrastructura pentru Romania in urmatorii ani se ridica la 40 - 50 de miliarde euro.
Dexia Kommunalkredit Bank este divizia austriaca a grupului belgian Dexia pentru Europa Centrala si de Est.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro