Despre suprareglementare, etica, profesionalism dar mai ales incredere. Cu Mugur Isarescu

Despre suprareglementare, etica, profesionalism dar mai ales incredere. Cu Mugur Isarescu

Tendinta de suprareglementare a pietelor financiare este ingrijoratoare nu doar pentru monetaristi si libertarieni, pentru ca poate stimula in sine asumarea de riscuri sub acoperirea regulilor, iar solutia rezida in promovarea eticii si profesionalismului, apreciaza guvernatorul BNR Mugur Isarescu. "Daca strângi surubul reglementarii prea tare intri in conflict cu mecanismele pietei (…) Tot timpul exista

Tendinta de suprareglementare a pietelor financiare este ingrijoratoare nu doar pentru monetaristi si libertarieni, pentru ca poate stimula in sine asumarea de riscuri sub acoperirea regulilor, iar solutia rezida in promovarea eticii si profesionalismului, apreciaza guvernatorul BNR Mugur Isarescu. "Daca strângi surubul reglementarii prea tare intri in conflict cu mecanismele pietei (…) Tot timpul exista riscul suprareglementarii, care de la un punct in colo poate sa darâme increderea. Adecvarea capitalurilor este una dintre temel preponderente ale reglementarii (…) Acest lucru creeaza propriile stimulente pentru apetitul pentru risc al bancherilor si se va ajunge la un nou ciclu de neadecvare a capitalului. Daca stim aceste lucruri, ce facem? Cred, la fel ca altii, ca increderea, având o componenta emotionala, depinde foarte mult de calitatea bancherului", a spus Isarescu la aniversarea a 20 de ani de la infiintarea Institutului Bancar Român.

Guvernatorul BNR apreciaza ca relatia de credit este fundamental umana, de incredere, si abia in secundar o relatie tehnica, ceea ce face ca etica si profesionalismul sa fie esentiale, pentru a construi un profil de bancher caracterizat de "onestitate, moralitate, simt al dreptatii si echilibrului".

Isarescu a explicat ca dereglementarea excesiva a fost la fel de periculoasa, mai ales intr-un sistem financiar care este construit pe riscuri, dar a fost supraestimata pentru ca nu s-au identificat corect resorturile de crestere globala din ultimii 20 de ani.

Potrivit lui Isarescu, combinatia de piete foarte libere si stat social, de crestere economica sustinuta concomitent cu inflatie scazuta au fost rezultatul unor evenimente unice si irepetabile, legate in principal de caderea comunismului si a Cortinei de Fier. El a explicat ca avansul economic s-a realizat atât prin importul de tehnologie pe fostele piete comuniste, cât si prin comercializarea tehnologiilor secrete dezvoltate in perioada Razboiului Rece, din care au rezultat actualele industrii, cum este cea de "micro-telefonie".

Tot ca elemente irepetabile sunt vazute de guvernatorul BNR si dezvoltarile pe pietele mondiale ale Chinei si Indiei, astfel de evolutii fiind putin probabile in viitor din cauza unor politici mult mai prudente privind conservarea locurilor de munca.

Pe de alta parte, Isarescu a tinut sa arate ca Adam Smith avea dreptate atunci când vorbea despre forta "mâinii invizibele" a pietei si despre "lacomia" si goana dupa profit aducatoare de progres, pentru ca "Avutia Natiunilor" a fost scrisa in secolul XVIII, când societatea britanica era caracterizata de un puternic spirit moral.

"El vorbea de mâna invizibila si lacomie intr-o societate in care normele etice erau foarte puternice, iar munca era una dintre valorile supreme. Lumea mergea la biserica, si nu din când in când, ci in fiecare duminica, si-si stabileau acolo si normele de etica, pe care noi azi le vedem ca fiind chiar foarte rigide", a explicat Isarescu.

Oficialul BNR crede ca nu poate reprezenta o supriza aducerea in spatiul public a problematicii eticii intr-o lume mult transformata, "si nu mereu spre bine", o lume globalizata, in care se suprapune civilizatia globalismului cu civilizatia religioasa, "o lumne cu o capacitate de comunicare extrem de rapida".

Isarescu a amintit ca desi e aparent lipsita de moralitate, lumea financiara s-a construit pe incredere, pe norme etice clare, chiar daca uneori nescrise.

"Bancherii când dadeau gres aveau un singur gest: isi puneau pistolul la tâmpla. Nu erau reguli, dar nu mai puteau iesi in societate. Nu exista un formalism, erau mai degraba cutume si norme de conduita", a mai spus Isarescu.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos