Depozitarul Central incepe activitate de decontare in 10 aprilie, devenind complet operational

Depozitarul Central incepe activitate de decontare in 10 aprilie, devenind complet operational

Prima decontare in sistemul RoClear administrat de Depozitarul Central va avea loc la data de 10 aprilie, dupa ce societatea a primit autorizatia BNR de functionare care ii permite preluarea de la Bursa de Valori a activitatii de compensare-decontare a tranzactiilor cu valori mobiliare. Pentru ca Depozitarul Central sa devina complet operational au fost necesare

Prima decontare in sistemul RoClear administrat de Depozitarul Central va avea loc la data de 10 aprilie, dupa ce societatea a primit autorizatia BNR de functionare care ii permite preluarea de la Bursa de Valori a activitatii de compensare-decontare a tranzactiilor cu valori mobiliare. Pentru ca Depozitarul Central sa devina complet operational au fost necesare patru autorizatii, doua de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si doua de la BNR.

CNVM a acordat, in iunie 2006, autorizatia de infiintare a Depozitarului Central, iar la finele lunii noiembrie, BNR a dat autorizatia prealabila a sistemului de plati ce asigura compensarea – decontarea. Autorizatia de functionare a Depozitarului a fost emisa de CNVM la jumatatea lunii decembrie, astfel ca din luna ianuarie a acestui an institutia desfasoara operatiunile de registru.

BNR si-a dat avizul, la inceputul lunii martie, pentru autorizarea definitiva a Depozitarului Central pentru operatiuni de compensare decontare.

"Aceasta ultima autorizatie, aprobata de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei in sedinta din data de 2 martie 2007, certifica deplina functionalitate si operationalitate a Depozitarului Central", se mentioneaza intr-un comunicat al Depozitarului.

Depozitarului Central va realiza atat operatiunile de depozitare, registru pentru emitentii de valori mobiliare, cat si pe cele de compensare-decontare a tranzactiilor cu valori mobiliare. Supravegherea institutiei este realizata de catre CNVM, responsabilitate impartita cu Banca Nationala a Romaniei in cazul operatiunilor de compensare-decontare.

Actionarul majoritar al societatii este Bursa de Valori Bucuresti, cu 54,51% din titluri. Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) detin, impreuna cu BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banc Post si Mindbank, aproape un sfert din capitalul social al Depozitarului Central, care se ridica la 11 milioane de lei (circa 3,3 milioane de euro).

 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos