credius.ro

Debandada de pe piata de leasing

6 decembrie 2006

"Toti pentru unu si unu pentru toti" era deviza muschetarilor. Nu si a societatilor de leasing din Romania, care sunt grupate in functie de interese in jurul a doua asociatii profesionale de profil sau ratacite intr-o piata despre care oficial se stiu prea putine lucruri. Aceasta stare de fapt este recunoscuta si de Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), care a identificat ca posibila rezolvare a situatiei actuale fuziunea celor doua asociatii (ASLR si Asociatia de Leasing si Servicii Financiare NeBancare - ALB) si unificarea sistemului de raportare a datelor statistice privind piata de leasing.

"Adunarea Generala a ASLR a constatat cu regret ca piata de leasing din Romania este impartita in trei mari categorii de membri, si anume: societati de leasing care fac parte din ASLR (societati independente si societati care apartin unor producatori sau distribuitori de bunuri), societati de leasing care apartin unor banci, care fac parte din Asociatia de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB) si societati de leasing care functioneaza in afara celor doua asociatii si care reprezinta marea majoritate, circa 85% din totalul societatilor de leasing din Romania. Acestea sunt societati care s-au notificat la BNR, pentru a fi calificate ca institutii financiare nebancare (IFN), pentru a putea desfasura activitate de leasing financiar", se precizeaza intr-un comunicat al ASLR.

"Luand act de aceasta situatie, in care cele trei categorii de societati de leasing nu-si pot exprima in mod unitar punctele de vedere, Adunarea Generala a ASLR a imputernicit Consiliul Director sa gaseasca cele mai bune metode pentru reprezentarea intereselor membrilor asociatiei in raport cu autoritatile statului si cu Banca Nationala a Romaniei, ca autoritate de reglementare a pietei de leasing", se spune in comunicat.

Potrivit comunicatului ASLR, "Consiliul Director al ASLR este, de asemenea, imputernicit sa continue discutiile cu Asociatia de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB) in vederea gasirii unei solutii de colaborare, eventual fuziunea celor doua asociatii, si a unificarii sistemului de raportare a datelor statistice referitoare la industria leasingului, precum si pentru a reprezenta unitar, atat pe plan intern, la autoritati, cat si la Leaseurope, organizatia europeana a societatilor de leasing, companiile din industria financiara nonbancara din Romania".

"Adunarea Generala a ASLR mai imputerniceste Consiliul Director al asociatiei sa faca demersurile necesare atragerii unui numar cat mai mare dintre societatile care sunt in afara celor doua asociatii, pentru ca pe aceasta baza sa se realizeze reorganizarea pietei romanesti de leasing intr-o singura structura organizatorica, capabila sa reprezinte mai bine piata de leasing, in conditiile impuse de Ordonanta 28/2006, precum si pregatirea acestora in vederea integrarii in Uniunea Europeana", se afirma in finalul comunicatului ASLR.

Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) reuneste 33 de societati membre, care detin o cota de piata totala de circa 50%. Cele mai importante societati membre ale ASLR sunt BCR Leasing IFN, Porsche Leasing Romania IFN si Tiriac Leasing IFN.

Constituita in 2004, Asociatia de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB) reprezinta societati de leasing care sunt subsidiare ale unor grupuri bancare, precum si societati independente, cum ar fi Afin Romania, Alpha Leasing, BRD Sogelease, BT Leasing Transilvania, EFG Eurobank Leasing, Finans International Leasing, HVB Leasing, Immorent Romania, Italo-Romena Leasing, ING Lease, Motoractive Leasing, Piraeus Leasing, Raiffeisen Leasing, TBI Leasing, UniCredit Leasing sau Volksbank Leasing.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro