De cine se tem bancile? De ce vor disparea cardurile?

De cine se tem bancile? De ce vor disparea cardurile?

Platile prin dispozitive mobile (sau contactless, adica prin telefoane, smart phone-uri, tablete si altele) se vor tripla,  pana la 670 de miliarde de dolari in 2015. Cei ce investesc in companiile care se ocupa de astfel de plati se vor imbogati, ca aceia care au cumparat actiuni Intel inainte ca PC-urile sa inunde casele oamenilor.

Platile prin dispozitive mobile (sau contactless, adica prin telefoane, smart phone-uri, tablete si altele) se vor tripla,  pana la 670 de miliarde de dolari in 2015. Cei ce investesc in companiile care se ocupa de astfel de plati se vor imbogati, ca aceia care au cumparat actiuni Intel inainte ca PC-urile sa inunde casele oamenilor. Tehnologia se cheama NFC, sau Near Field Communication si a inspirat refrenul de mai sus, unul dintre cele mai apetisante din câte pot fi auzite in cyber – spatiu, chiar si in aceasta perioada de mari turbulente ale pietelor financiare si nu numai.

Un  studiu Juniper Research  a stabilit ca valoarea totala a platilor mobile pentru bunuri digitale și fizice, ca si transferurile de bani prin NFC vor ajunge la 670 miliarde de dolari  pâna in 2015, de la 240 mld. dolari in acest an. Previziunea se refera la valoarea bruta a tuturor achizitiilor sau transferurilor.

Fata de 2.500 de  miliarde de dolari, la cât se ridica acum  afacerile cu carduri de credit, debit si de cumparaturi, pare modesta estimarea de mai sus. Totuși, având in vedere viteza de dezvoltare tehnologica din ultimele doua decenii, piața NFC ar putea surprinde pe toata lumea.

The Motley Fool,  unul dintre cele mai cautate portaluri de investitii pentru neprofesionisti din lume, prevede ca investițiile in acțiunile companiilor care mizeaza pe NFC ar putea avea același succes nu numai ca „Intel inainte ca PC-urile sa apara in fiecare casa si birou in America (…),

…ci și ca AOL in 1994 – inainte ca lumea sa capete statut "on-line" si acțiunile AOL sa câștige peste 10.000%, sau ca Amazon.com in 1997 – inainte ca "e-commerce" sa devina un cuvânt pe buzele tuturor, iar actiunile respective sa inceapa o ascensiune de 6,600%“.

Este de așteptat  ca 20 de tari sa lanseze servicii NFC in urmatoarele 18 luni și sa se realizeze tranzactii de aproape 50 de miliarde dolari pâna in 2014. „intre timp, nevoia de acest tip de acces financiar in tarile in curs de dezvoltare este de asa natura incât utilizatorii de dispozitive mobile de tranzacții se vor dubla pâna in 2013“, spune raportul Juniper Research.

"Analiza noastra arata ca sectoarele emergente, cum ar fi platile de bunuri fizice si transferurile de bani vor alimenta cresterea pietei de 2,7 ori pâna in 2015. Bunurile digitale constituie cel mai mare categorie, iar dublarea din acest caz, nu este la fel de rapida ca aceea a unor categorii noi", explica analistul David Snow.

Cele trei zone de pe mapamond care vor progresa cel mai mult in platile prin telefonul mobil sunt Orientul indepartat si China, Europa Occidentala si America de Nord, care vor reprezenta 75% din valoarea tranzactiilor mobile brute pâna in 2015.

Platile pentru bunuri digitale vor reprezenta aproximativ 40% din piata in 2015.

si in România ofensiva producatorilor si a companiilor potential utilizatoare de NFC va capata o  noua amploare, odata cu planurile operatorilor de telefonie mobila si cu cele ale bancilor, chiar daca, decocamdata, in afara de experimentul de la metrou, bancille sunt inca mai preocupate de dezvoltarea platilor prin carduri.

Nu este insa cu totul exclus sa se intâmple ca si in telefonie, caz in care telefonia fixa nu a mai apucat sa se dezvolte conform cererii, pentru ca aceasta a fost absorbita de telefonia mobila.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos