DAE pe intelesul tuturor

DAE pe intelesul tuturor

Atunci cand se intereseaza de un credit, majoritatea persoanelor intreaba care este dobanda oferita de banca. Fie ca este vorba de un credit de nevoi personale, un credit pentru locuinta sau un credit auto, aceasta este metoda de estimare si comparare a creditelor, cea mai folosita de consumatori. Dobanda este reprezentata printr-un procent anual si

Atunci cand se intereseaza de un credit, majoritatea persoanelor intreaba care este dobanda oferita de banca. Fie ca este vorba de un credit de nevoi personale, un credit pentru locuinta sau un credit auto, aceasta este metoda de estimare si comparare a creditelor, cea mai folosita de consumatori. Dobanda este reprezentata printr-un procent anual si acest procent se aplica lunar la suma ramasa de rambursat. Ceea ce nu cuprinde dobanda anuala… sunt taxele si comisioanele pe care institutiile financiare le incaseaza suplimentar: taxa de analiza dosar, comision de acordare, comisioane de administrare lunare sau anuale (aplicate la soldul creditului sau la valoarea initiala acordata!) si comisioane de risc. Din acest motiv, bancile sunt obligate sa afiseze Dobanda Anuala Efectiva (DAE) pentru fiecare oferta de creditare. DAE este dobanda anuala totala, care cuprinde si toate taxele si comisioanele ce se adauga dobanzii standard.

Va propunem urmatorul exemplu: doriti un imprumut de 5,000 RON pe care sa-l rambursati in 3 ani. Vizitati trei banci si primiti urmatoarele trei oferte:

  Oferta 1  Oferta 2 Oferta 3
Suma creditului 5.000  5.000 5.000
Durata creditului 36 de luni  36 de luni 36 de luni
Dobanda anuala 8,0%  9,0% 10,0%
Comision de analiza 150  100 50
comision de administrare lunar 0,25%  0,10% 0
DAE  16,17% 13,74% 11,99%

In exemplul de mai sus, la prima vedere, Oferta 1 apare ca fiind cea mai atractiva deoarece are cea mai mica dobanda. Dar, dupa ce se iau in considerare si celelalte doua comisioane, DAE rezultata demonstreaza ca Oferta 3, cu cea mai mare dobanda anuala, dar cu cele mai mici comisioane, este oferta cea mai avantajoasa.

Prin Dobanda Anuala Efectiva, se pot compara credite cu dobanzi, taxe si comisioane diferite. Cu alte cuvinte, transformam portocale, banane si pere – in mere, pentru a putea apoi compara merele intre ele.

Acest calcul al DAE este pus la dispozitie clientilor de site-ul www.finzoom.ro. Aici puteti compara oferta completa de credite pentru locuinte, credite de consum / de nevoi personale, credite si leasing auto si carduri, pe baza calcularii personalizate a DAE.

Sursa: www.finzoom.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos