Decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a mentine dobanda cheie la 10% pe an si de a reduce la zero rata dobanzii la pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani nu a miscat cursul valutar si nici dobanzile interbancare, in conditiile in care masurile erau anticipate.
"Decizia bancii centrale era anticipata de piata, asa ca nu avea de ce sa produca schimbari semnificative, nici in piata valutara si nici in cea monetara. Personal consider ca daca ar ingusta ecartul de 4 puncte procentuale ce incadreaza dobanda cheie, ar aduce stabilitate in piata monetara si ar inlatura fluctuatiile dobanzilor interbancare la sfarsitul perioadelor de constituire a rezervelor minime obligatorii", a declarat, pentru NewsIn, dealerul Bancii Transilvania Florin Bota.
Leul era cotat la 4,22 lei/euro in debutul sedintei valutare de marti, dupa care s-a apreciat la 4,2085 lei/euro. Dupa 10:30 au aparut operatiuni de marcare a profitului, asa ca moneda nationala s-a depreciat pana la 4,2380 lei/euro. La 15:30, leul a inceput sa se deprecieze usor, la 4,24 lei/euro.
BNR a anuntat un curs de referinta de 4,2348 lei/euro, ce reflecta o apreciere a leului cu 0,1% fata de nivelul din sedinta precedenta. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat marti de BNR marcheaza o apreciere a monedei nationale cu peste 3 bani (1,06%) pana la 3,1857 lei/dolar, de la nivelul de luni, de 3,2197 lei/dolar.
Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de marti, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,56% pe an, in scadere fata de cel din sedinta anterioara, de 9,63% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a scazut la 10,06% pe an, de la nivelul de luni, de 10,13% pe an.
Dobanzile interbancare la depozitele pentru o zi de tip overnight se mentin la 9-10,5% pe an, incadrand dobanda de politica monetara, de 10% pe an.
In ultimele zile de constituire a rezervelor minime obligatorii, dobanzile interbancare la depozitele overnight cresc in apropierea nivelului dobanzii percepute de BNR la facilitatea de credit (lombard) - 14% pe an in prezent - sau scad pana in apropiere de dobanda acordata de banca centrala la facilitatea de depozit - 6% pe an - in functie de gradul de constituire a rezervelor si implicit de nevoia de lei a bancilor.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro