Cum vom reporni creditarea si cu ce riscuri

Cum vom reporni creditarea si cu ce riscuri

România este vulnerabila la revenirea creditarii in valuta, cu risc potential de instabilitate financiara, pe fondul inflatiei ridicate persistente, care va obliga BNR sa mentina dobânzile peste cele din zona euro, avertizeaza agentia de rating Fitch. "Este de remarcat ca România nu s-a putut apropia de stabilitatea preturilor, in pofida scaderii puternice a cererii interne.

România este vulnerabila la revenirea creditarii in valuta, cu risc potential de instabilitate financiara, pe fondul inflatiei ridicate persistente, care va obliga BNR sa mentina dobânzile peste cele din zona euro, avertizeaza agentia de rating Fitch. "Este de remarcat ca România nu s-a putut apropia de stabilitatea preturilor, in pofida scaderii puternice a cererii interne. Exista riscul ca, din cauza inflatiei persistent ridicate din România, politica monetara sa mentina ratele nominale peste cele din zona euro si un curs valutar stabil pentru o perioada mai indelungata, recreând astfel amestecul toxic dintre viitoarea creditare in moneda straina si potentiala instabilitate financiara viitoare", se spune intr-o analiza a Fitch Ratings, efectuata inainte de publicarea datelor oficiale privind inflatia pentru luna iulie.

Fitch anticipeaza ca inflatia va scadea in a doua jumatate a acestui an, in principal datorita efectelor de baza. intr-adevar, inflatia anuala a coborât in iulie sub pragul de 5%, odata cu disparitia efectului de baza a majorarii TVA de la 19% la 24% in aceeasi luna a anului trecut, care a umflat rata anuala a cresterii preturilor in ultimele 12 luni la peste 8%.

Inflatia se mentine peste tinta BNR din 2006 si se estimeaza ca acest prag va fi depasit si in acest an.

"Agentia estimeaza o inflatie anuala medie de 6,8%, mai ridicata decât prognoza BNR din Raportul de Inflatie din mai 2011. Cu toate acestea, directia prognozei BNR arata ca inflatia are sanse mici sa revina la tinta inainte de mijlocul anului 2012", noteaza agentia de rating.

Fitch estimeaza ca majorarea preturilor administrative ar putea adauga 0,6 puncte procentuale la inflatie pâna la sfârsitul acestui an.

"BNR a mentinut dobânda cheie neschimbata din mai 2010, desi perspectiva inflatiei s-a inrautatit substantial, argumentând ca socurile inflationiste sunt doar temporare. Politica monetara incearca sa ancoreze asteptarile pentru a asigura revenirea inflatiei la tinta pe termen mediu, dar numai prin comunicarea unei inclinatii catre restrângere. Analistii din piata, ca si Fitch, sunt mai sceptici", se spune in analiza.

Agentia de rating considera ca inflatia ridicata este principalul factor care va impiedica intrarea României in mecanismul ERM II in 2012 si, implicit, adoptarea monedei euro in 2015.

"tinta oficiala a României pentru adoptarea euro ramâne 2015, ceea ce implica intrarea in ERM II in 2012. Fitch considera ca aceste obiective sunt prea optimiste, in principal din cauza inflatiei ridicate, dar au o utilitate ca ancore ale politicii monetare", conchide Fitch.

Banca Nationala a României a anuntat luni ca a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru acest an, de la 5,1% la 4,6%, si prognoza pentru 2012, de la 3,6% la 3,5%.

in luna mai, BNR majorase prognoza de inflatie pentru anul in curs de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%.

Fitch a imbunatatit in luna iulie ratingul pentru credite pe termen lung in valuta al României de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila, România revenind astfel in categoria statelor recomandate pentru investitii.

Fitch a retrogradat România in categoria statelor nerecomandate pentru investitii la sfârsitul anului 2008, in contextul crizei financiare globale. Agentia a revizuit atunci in scadere cu doua trepte ratingul României pentru credite pe termen lung in valuta, la "BB+", cu perspectiva negativa, temându-se ca statul nu are capacitatea de a evita o criza severa.

Moody’s are, de asemenea, pentru România rating recomandat pentru investitii, respectiv "Baa3", in timp ce Standard & Poor’s este singura dintre cele trei mari agentii care evalueaza România in categoria nerecomandata investitiilor, cu "BB+".

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos