credius.ro

Cum te pedepsesc bancile daca scoti bani de pe card

2 februarie 2007

Romanii utilizeaza destul de putin cardul pentru plati. Statisticile vorbesc de un procent sub 20%. Asta inseamna ca la maxim o tranzactie din cinci cardul este trecut printr-un POS. Aceasta operatiune se realizeaza gratuit, caci bancile nu percep comisioane pentru plata cu "plasticul" la comercianti. Celelalte patru tranzactii, care reprezinta retrageri de bani de la bancomat, nu sunt privite cu ochi buni de banci, care ii pedepsesc pe clienti pentru astfel de "practici". Sanctiunea se aplica in punctul sensibil al clientului, pretul, printr-un comision de retragere de numerar. Duritatea pedepsei variaza de la caz la caz. Unele banci sunt mai intelegatoare cu clientul doritor de numerar, alte sunt foarte drastice si taxeaza dur mentalitatea romanului de a apela la cash.

Cardurile de debit in lei, cele care in majoritatea cazurilor sunt carduri de salarii, beneficiaza de cea mai mare clementa din partea bancilor cand vine vorba de extragere de numerar. In cele mai multe cazuri, comisionul este de 0,2%/operatiune atunci cand retragerile se fac la ATM-uri proprii. Alte banci sunt de doua ori mai aspre in penalizarea clientilor doritori de cash si taxeaza cu 0,5% aceasta operatiune – UniCredit, sau impun o valoare minima - 0,2% minim 0,5 lei, cum este cazul cardurilor Visa Electron si Maestro de la HVB Tiriac. Exista insa si cateva cazuri de banci care dau dovada de cea mai mare intelegere cand vine vorba de nevoia oamenilor de cash. Astfel, Banca Transilvania, CEC si Alpha Bank nu percep nici un comision pentru retragerile de numerar din reteaua proprie de ATM-uri. Daca vreti insa lichiditati de la ATM-urile altei banci decat cea care v-a emis cardul de debit veti plati mai mult. In primul rand se plateste o taxa fixa de 2,5 lei, plus comisionul bancii, in valoare de 0,5%.

Utilizatorii de carduri de la Alpha Bank, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Volksbank si Banca Transilvania au un avantaj in plus daca extrag numerar de la bancomatele uneia dintre cele 5 banci. Ei beneficiaza de o reducere de 2 lei fata de comisionul standard perceput pentru retrageri de numerar de la bancomatele altor banci romanesti.

Daca in cazul cardurilor de debit bancile sunt mai indulgente cu extragerea bancnotelor sau chiar trec cu vederea acest lucru, nu acelasi lucru se poate spune cand vine vorba de cardurile de credit. Acestea sunt instrumente mai sofisticate si sunt destinate platilor la comercianti. Astfel ca si retragerile de numerar costa semnificativ mai mult. Cele mai scazute comisioane le percep banci precum Banca Transilvania si Alpha Bank, unde retragerea de cash de pe cardul de credit in reteaua proprie de ATM-uri costa 0,5% din valoarea tranzactiei. In general celelalte banci percep pentru aceste retrageri un comision de 1% (BCR, UniCredit, OTP Bank sau Finansbank), unele impunand si o valoare minima pentru acesta (Raiffeisen Bank - 1% min. 2 lei, Bancpost – 1% min. 5 lei, CEC – 1% min. 2 lei, Banca Romaneasca 1% min. 1 leu). In cazul in care retragerea se efectueaza la ATM-urile altor banci, comisionul este in general de 1% + 2,5 lei. BCR si Alpha Bank insa au ales sa fie mai ingaduitori, percepand un comision de retragere numerar pentru cardurile de credit de 1%, respectiv 0,5% + 2,5 RON, in timp ce CEC sau Bancpost opresc o parte mai mare din banii retrasi: 1% + 3 lei si respectiv, 2% min. 10 RON. Un caz aparte il constituie cardul de credit Vivere de la BRD, unde comisioanele nu sunt procentuale, ci au o valoarea fixa. Astfel, extragerea de numerar de la ATM-urile BRD costa 2 lei, iar cea de la bancomatele altor banci 4 lei.

Dupa cum se observa, bancile comisioneaza generos retragerea de numerar de pe cardul de credit. De asemenea, utilizarea lor la ATM-uri pentru obtinerea de cash mai prezinta un inconvenient: in acest caz nu beneficiati de perioada de gratie acordata pentru returnarea sumelor imprumutate de pe card. Exista insa si exceptii de la aceasta regula, un exemplu in acest sens fiind Banca Transilvania, unde perioada de gratie este valabila atat pentru cumparaturi la comercianti cat si pentru retrageri de numerar de la bancomat.

Insa cele mai mari comisioane sunt platite la retragerea de numerar de pe cardurile in valuta, de la bancomate si ghiseele bancilor din strainatate, sau de pe cardurile de tip Gold (de fapt, in cazul acestora din urma toate comisioanele sunt mai mari decat pentru cele standard). Acestea pot ajunge pana la valori de 2% + 2,5RON, de exemplu, in cazul cardului MasterCard Gold de la HVB Tiriac. Cele doua tipuri de carduri – Gold si in valuta – sunt insa foarte putin utilizate pentru retragerea de numerar, ele adresandu-se unei clientele mult mai educate si cu venituri mari. De asemenea, utilizarea numerarului in tarile mai dezvoltate este foarte redusa, platile fiind efectuate pe scara larga cu cardul.

Bogdan Popescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro