credius.ro

Cum te ajuta Internet banking sa-ti administrezi afacerea mai eficient

23 februarie 2007

Foarte multi patroni de firme mici isi rezolva singuri mai toate treburile care tin de administrarea afacerii. Acest lucru genereaza o agenda zilnica foarte incarcata. Si cum nicio afacere nu se face fara bani, de multe ori, este nevoie sa ajunga la banca chiar de mai multe ori intr-o zi. Asta inseamna mult timp pierdut, poate intalniri importante amanate, sau chiar ratate. Din acest motiv un serviciu de tipul „internet banking” dedicat firmelor te poate scapa de multe dureri de cap. In loc sa pierzi cel putin o ora in drum spre banca, acolo sa dai de ghisee aglomerate, mai bine deschizi o conexiune directa cu banca de la tine din birou, si sa-ti efectuezi operatiunile bancare on-line, economisind timp si fara sa te streseze nimeni.

Poate de aceea, in momentul in care iti deschizi firma ar fi bine sa introduci printre criteriile de alegere a bancii cu care vei lucra si acest serviciu, impreuna cu facilitatile pe care ti le ofera el. Un lucru care merita sa fie luat in seama este acela al costurilor. Toate bancile care ofera Internet banking pentru firme au comisioane mai mici pentru tranzactiile realizate prin serviciile electronice de banca la distanta, intrucat costul bancii cu procesarea este mult mai mic decat tranzactia la ghiseu. Banci precum Unicredit sau Banca Transilvania ofera un discount de 10% la comisioanele percepute pentru operatiunile on-line, dar sunt banci care ajung si la 50%. (Alpha Bank 35%, Bancpost 40%, HVB 50%). Informatiile referitoare la situatia conturilor sunt si ele importante.

Indiferent de orarul bancii, prin vizualizarea si printarea de extrase de cont esti la zi cu datele referitoare la soldul precedent, soldul curent si explicatii despre tranzactii, pentru toate conturile tale deschise la banca. Cu cat este mai mare ritmul de actualizare a datelor cu atat este mai util. Pentru a nu intarzia cu platile, Alpha Bank, de exemplu, iti ofera posibilitatea de a apela la lista „cut off time”  in care poti vedea care este intervalul de timp dintre ordonarea tranzactiei si procesarea ei efectiva pe cont.

Programul de validare a codurilor IBAN, de la Banca Transilvania permite verificarea corectitudinii codurilor IBAN ale beneficiarilor dumneavoastra, indiferent de banca la care au contul deschis. Acest program minimizeaza riscul ca o tranzactie sa fie ordonata gresit si sa nu poata fi procesata.

Bancile folosesc in general doua categorii de utilizatori pentru aplicatiile on-line. Cea de operator care poate sa vizualizeze soldurile conturilor, extrasele de cont, tranzactiile si operatiunile efectuate, dar care nu poate sa opereze modificari in conturi. A doua categorie este cea de aprobator care are drept de autorizare a operatiunilor. Bancpost iti da posibilitatea de a importa ordine de plata create cu alte aplicatii sau de creere a unor machete a ordinelor.

Operatiunile efectuate prin acest sistem sunt protejate prin masuri stricte de securitate. Transferul datelor intre browser-ul web al clientului si serverul bancii este criptat, utilizand o cheie de criptare pe 128 de biti de tip SSL. Acesta este unul din cele mai puternice mecanisme de criptare existent. Pe langa acesta, unele banci folosesc si un dispozitiv fizic de securitate -  digipass - care genereaza cate un cod unic, ori de cate ori se acceseaza serviciul.

Cosmin Meleaca
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro