credius.ro

Cum te ajuta bancile sa accesezi fondurile europene

27 februarie 2007

Aderarea la Uniunea Europeana aduce noi provocari pentru sistemul bancar romanesc. Bancile vor avea un rol esential in absortia fondurilor europene post-aderare. In perioada 2007 – 2013 vor fi alocate fonduri nerambursabile de aproape 30 de miliarde de euro.

„Bancile vor juca un rol important pentru investirea acestor sume, cu conditia sa fie pregatite de acest lucru. Pentru aceasta, bancile vor trebui sa aiba experienta in managementul fondurilor europene pre-aderare, sa aiba o retea extinsa de unitati, personal pregatit si cunoasterea procedurilor aplicabile in utilizarea fondurilor europene”, precizeaza  Nicolae Danila, presedinte executiv BCR., in cadrul conferintei „BCR-partenerul dumneavoastra pentru proiecte de succes”

Cei carora se adreseaza aceste fonduri sunt in principal IMM-urile, autoritatile locale si centrale. Bancile vin cu  o oferta de produse si servicii care ii vor ajuta sa-si materializeze proiectele. Aceasta contine credite punte pe termen scurt sau mediu destinate pre-finantarii cheltuielilor eligibile, deoarece beneficiarul intra in posesia banilor de la Uniunea Europeana dupa finalizarea unei etape din proiect. Se mai pot acorda credite de co-finantare destinate investitiilor pe termen mediu si lung destinat cheltuielilor eligibile sau neeligibile. Din categoria cheltuielilor neeligibile fac parte TVA-ul, dobanzile la credite, achizitia de terenuri cu o valoare ce depaseste 10% din totalul cheltuielilor eligibile destinate proiectului sau constructia de locuinte. Valoarea acestor cheltuieli, conform specialistilor, poate ajunge si la 20% din valoarea totala a proiectului.

BCR initieaza un parteneriat cu clientii prin consultanta acordata direct sau de catre firme specializate recomandate de banca in toate etapele proiectului: pregatire, finantare si implementare.  "Este esential ca banca, in calitate de partener, sa vina cu co-finantare, cu finantarea anterioara lansarii proiectului pentru eligibilitate si de asemenea, sa ramana ca partener cofinantator al proiectului" explica Danila

Cele mai multe fonduri europene, peste 8 miliarde de euro,  vor fi investite in programe operationale destinate sectorului agricol. „In fiecare an, bugetul Romaniei inregistreaza pierderi de 1,5% venituri bugetare din cauza agriculturii arhaice. Daca aceasta ar fi modernizata, ar putea aduce bugetului intre 1 si 1,5 miliarde euro",  a precizat ministrul economiei, Varujan Vosganian.

Cosmin Meleaca
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro