credius.ro

Cum se va plati in viitor

7 septembrie 2007

Multi dintre noi suntem familiarizati cu lumea din Star Trek (unii chiar adevarati fani ai seriei). Cunoastem „stema de la Oltcit” pentru comunicare, "faserul" cu care membri echipajului isi anihileaza adversarii sau motoarele capabile de viteze "warp". Insa i-a vazut cineva pe Picard sau Data platind vreodata pentru ceva? In cazul in care in viitor toate lucrurile sunt gratis situatia se explica, insa altfel ce se intampla? Raspunsul la aceste intrebari il ofera britanicul Chris Skinner, reputat consultant din domeniul financiar, semnatar de editoriale in The Banker si blogger la finextra.com, intr-un studiu asupra metodelor de plata ale viitorului (vezi studiul aici). Acesta considera ca platile viitorului se vor realiza cu cipuri implantate in fiecare persoana. Tehnologia a primit si un nume, 'plati invizibile' .

Ideea nu este chiar atat de exagerata pe cat pare. Cipurile au devenit tot mai miniaturizate si mai puternice in acelasi timp, cardurile cu cip sunt deja depasite in tarile dezvoltate (in Romania bancile de abia isi adapteaza retele de ATM-uri si POS-uri pentru a le accepta), iar tot mai multi emitenti de card adopta tehnologia 'contactless' (fara contact, pe romaneste). Aceste carduri sunt oferite deja de American Express, MasterCard si Visa si au la baza un cip care trebuie doar apropiat de POS pentru a fi citit. In ultima perioada a fost introdus un alt tip de cipuri, denumit NFC (Near Field Communitasion), care permite transmiterea 'wireless' de date  la o distanta mai mare. Acesta este folosit in special pentru telefoanele mobile sau ca inlocuitor al biletelor de acces. Adoptarea cipurilor NFC de catre banci nu este departe, iar urmatorul pas ar putea fi transformarea persoanei in mijloc de plata.

Implantarea de cipuri pentru identificarea persoanelor este un proiect care poate deveni realitate in viitorul apropiat. Un astfel de program a fost propus de autoritatile din Marea Britanie si starneste deja controverse, amintind, evident, de '1984' si 'Big Brother'. Informatiile de pe cip, implantat in mana sau gat, vor putea fi accesate doar de politie sau alti membri ai structurilor de securitate, insa cititoare de cipuri vor fi oferite si bancilor pentru identificarea tranzactiilor. Si daca tot s-ar putea ajunge pana aici, de ce nu ar putea prelua cipul implantat si functionalitatea celorlalte mijloace de plata? La fel de bine cum functioneaza incorporat intr-un card de plastic o poate face si de sub epiderma unui om, doar ca trebuie sa fie ceva mai puternic. De asemenea, cipul ar putea monitoriza in orice moment starea de sanatate a persoanei, el operand doar cata vreme este implantat. Mai mult, cipul poate oferi date despre locatia in care se afla acesta (o aplicatie care nu ii aduce deloc puncte in topul simpatiei).

Chris Skinner ne ofera un exemplu privind modul de functionare al acestui mijloc de plata 'invizibil'. Odata ce cipul a fost implantat, persoana se poate duce la banca pentru a-si activa si serviciul de plata pentru acesta. Aplicatia bancii il identifica pe baza informatiilor continute de cip, astfel nemaifiind nevoie de acte. Apoi doar activeaza serviciul de plata, intocmai ca in cazul SIM-ului de la telefonul mobil sau a unui card 'contactless'. Urmatorul pas este realizarea unei plati concrete intr-un magazin. Aceasta se efectueaza simplu, la iesirea din magazin, unde un senzor preia datele transmise de cip, care indica contul preferat pentru plati. Pe ecranul casieriei va apare pretul achizitiei si contul din care se face plata. Cumparatorul are libertatea de a schimba acest cont. Daca nu realizeaza nici o modificare echivaleaza cu autorizarea tranzactiei. De autentificare nu este nevoie, simplul fapt ca cipul este activ este de ajuns. Acesta nu functioneaza daca este scos din organism. De asemenea, monitorizand inima, creierul si sangele, cipul stie ca persoana nu este talharita sau fortata sa efectueze acea plata. 

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro