Cum scapi de un credit care nu-ti mai convine

Cum scapi de un credit care nu-ti mai convine

Ai impresia ca banca te pacaleste cu imprumutul pe care ti l-a acordat in urma cu o perioada de timp? Chiar daca in contract era stipulat faptul ca dobanda va fi modificata in functie de indicatorii monetari, pana acum nu s-a intamplat nimic? Te uiti la televizor si vezi reclame la credite mult mai ieftine

Ai impresia ca banca te pacaleste cu imprumutul pe care ti l-a acordat in urma cu o perioada de timp? Chiar daca in contract era stipulat faptul ca dobanda va fi modificata in functie de indicatorii monetari, pana acum nu s-a intamplat nimic? Te uiti la televizor si vezi reclame la credite mult mai ieftine si-ti vine sa-ti dai palme in oglinda? Nu dispera! Exista o solutie: refinantarea creditului vechi. Bancile romanesti au inceput sa acorde credite pentru plata altor credite.

Pentru a-si proteja profiturile, in aproape toate cazurile bancile isi "pacalesc" clientii cu dobanzile variabile, pe care banca declara ca le modifica in functie de tendintele de pe piata. Asta in principiu, pentru ca practic aproape nici una nu a scazut dobanzile la creditele cu dobanda variabila pe care le-a acordat. Pentru a tine pasul cu trendul pietei si cu concurenta, acestea prefera sa pastreze produsele vechi, cu dobanzi mari, si sa lanseze altele noi, cu aceleasi caracteristici, insa cu dobanzi mai mici.

Astfel, clientul ramane in brate cu un credit cu o dobanda imensa pentru ora actuala, pe care insa banca se ofera bucuroasa sa-l refinanteze prin noul credit, mai ieftin. Avantaj client, dar si banca, pentru ca aceasta, in loc sa modifice dobanda variabila, alege sa ofere un nou credit, pentru care clientul va plati din nou comisionul de acordare si alte taxe pe care le solicita institutia creditoare.

Refinantarea te scapa de frustrari

Bancile s-au lansat, incepand din toamna anului trecut, intr-o campanie de reducere fara precedent a dobanzilor. Asa s-a ajuns sa existe pe piata credite cu o dobanda de 6,75%, un nivel la care nici nu puteam sa visam in urma cu un an. Goana dupa clienti si cote de piata face ca bancile sa nu se limiteze la atragerea de noi clienti prin imprumuturi mai ieftine si mai accesibile, ci incearca sa-si fure clientii, oferind credite de refinantare.

Si asa, mai toate bancile au inceput, timid deocamdata, sa promoveze si optiunea de refinantare a creditelor. Cum lanseaza un imprumut, anunta ca acel produs poate fi utilizat si pentru plata altui credit. BCR, BRD, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, HVB Bank, Volksbank si, mai nou, Raiffeisen Bank sunt gata sa te scape de creditul vechi.

Raiffeisen Bank a anuntat intr-un comunicat de presa ca ofera pentru refinantarea creditelor de consum un produs – creditul pentru nevoi personale nenominalizate, garantat cu ipoteca – Flexicredit Plus. Destinat persoanelor fizice, acest tip de credit poate fi folosit pentru refinantarea: creditelor de consum, creditelor de nevoi personale nenominalizate cu sau fara garantie, creditelor auto, cardurilor de credit, leasing-ului etc.

Creditul de refinantare Flexi Plus se acorda in valuta (EUR/USD), iar valorile sunt cuprinse intre 5.000 – 75.000 EUR (echiv. USD). Termenul de rambursare poate fi de pana la 20 ani. Dobanda este de 9,5% pe an pentru creditele acordate in EUR si 10,5% pe an pentru cele in USD.  

“Principalele avantaje ale clientilor in cazul refinantarii creditelor sunt, pe de o parte, o singura rata lunara de plata, de regula mai mica decat cea sau cele actuale, iar pe de alta parte, clientul poate ramane cu o suma de bani in plus, daca opteaza pentru un credit mai mare decat sumele pe care le are de rambursat”, a spus Razvan Munteanu, vicepresedintele Diviziei Retail Raiffeisen Bank.

Refinantarea, o solutie si pentru suplimentarea creditului

Din infruntarea bancilor, clientul nu poate decat sa castige. Refinantandu-si creditul contractat in urma cu cativa ani, de exemplu, acesta poate obtine nu numai dobanzi mai bune, ci si o perioada mai mare de rambursare sau mai putine garantii la acordarea imprumutului. Aceasta operatiune se poate realiza la o alta banca sau chiar la banca ce ti-a oferit creditul.

Un alt caz in care putem recurge la o refinantare este cel in care avem deja un imprumut facut la o banca si dorim sa apelam la un alt credit, pentru a contracta o suma mai mare de bani.

Iata cateva situatii reale care pot interveni dupa ce ai optat pentru credit de la o banca si care te pot face sa alegi un produs de la o alta banca:

* Dupa ce-ai luat un credit auzi de o noua oferta a altei banci, care ti se potriveste mai bine.
* Optezi pentru un credit in lei, insa dupa o perioada angajatorul la care lucrezi iti ofera un salariu negociat in euro. Pentru siguranta ta este de preferat sa poti rambursa imprumutul in moneda salariului tau.
* Ai credite la mai multe banci si doresti sa le transferi pe toate la o singura banca pentru a le putea gestiona mai usor.
* Esti nemultumit de serviciile bancii actuale.
* Banca al carei client esti nu a mai scazut dobanda de mult timp, chiar daca pe piata bancara celelalte institutii au facut acest pas.

Bogdan Popescu

bogdan.popescu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos