Cum scapi de Biroul de Credit daca ai restante mici

Cum scapi de Biroul de Credit daca ai restante mici

De la finalul lunii ianuarie bancile nu mai raporteaza catre Biroul de Credit restantierii cu datorii mai mici de 10 lei. Decizia apartine bancilor, care au dat astfel un raspuns favorabil la numeroasele sesizari primite din partea clientilor. Acestia se plangeau de faptul ca au fost raportati ca rau-platnici in Biroul de Credit cu sume

De la finalul lunii ianuarie bancile nu mai raporteaza catre Biroul de Credit restantierii cu datorii mai mici de 10 lei. Decizia apartine bancilor, care au dat astfel un raspuns favorabil la numeroasele sesizari primite din partea clientilor. Acestia se plangeau de faptul ca au fost raportati ca rau-platnici in Biroul de Credit cu sume insignifiante, provenite din comisionele percepute pentru administrarea conturilor sau din anumite taxe atasate cardurilor de credit. Micii restantieri sustineau ca nici macar nu au fost informati despre aceste datorii, pe care le-ar fi achitat fara indoiala.

Noua reglementare pune intr-o lumina favorabila clientii care acumuleaza, din neglijenta sau din vina bancilor, datorii minore. Ce se intampla insa cu cei care sunt deja pe lista neagra a Biroului de Credit cu sume mai mici de 10 lei? Raspunsul vine de la Radu Gratian Ghetea, presedintele Alpha Bank si a Asociatiei Romane a Bancilor, care ne-a precizat ca, in opinia sa personala, micii restantieri ar trebui sa fie scosi din baza de date a Biroului de Credit.

De altfel, aceasta problema este in atentia consiliului de administratie al Biroului de Credit, urmand ca in cursul saptamanii viitoare sa se ia o hotarare prin care sa se stabileasca exact ce se va intampla cu restantierii care au fost raportati cu datorii sub 10 lei inainte de sfarsitul lunii ianuarie.

Pana la luarea unei decizii ferme din partea Biroului de Credit, directorul general al institutiei, Serban Epure ne-a informat ca deocamdata singura posibilitate de a fi scos din evidenta Biroului de Credit, valabila si pana la instituirea pragului de 10 lei, este ca banca ce a notificat restanta sa efectueze si stergerea acesteia in situatiile pe care le considera justificate. Practic, clientul va trebui sa mearga la banca pentru a face o solicitare in acest sens, iar banca in functie de situatia data sa decida daca va notifica Biroului de Credit excluderea lui din baza de date.

Biroul de credit va emite scrisori de bonitate pentru clientii bancilor

Sistemul Biroului de Credit se va dezvolta in 3 faze. Prima faza consta in transmiterea, de catre banci, la Biroul de Credit a datelor despre persoanele cu restante de plata mai mari de 30 zile, a celor care au savarsit o infractiune in relatie cu banca si pentru care s-a emis o hotarare judecatoreasca definitiva si pentru persoanele care au declarat date false la momentul solicitarii creditului. In a doua faza bancile si institutiile financiare nebancare (in prezent 23 de banci, 6 societati de credit de consum, o societate de asigurari si o societate de leasing) vor transmite, si date pozitive despre istoricul platilor efectuate de clientii lor pentru produsele de credit, de asigurare, de leasing, de telefonie fixa sau mobila. Dupa ce va fi implementata si faza a 2 a se va putea trece la faza a 3 a in care Biroul de Credit ar putea sa emita scrisori de bonitate. "Biroul de Credit va putea sa emita scrisori de bonitate pentru persoanele fizice, dupa ce vom reusi sa transmitem date pozitive despre toate activitatile de creditare ale persoanelor fizice", ne-a spus Radu Gratian Ghetea.

Cosmin Meleaca
cosmin.meleaca@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos