Cum poti obtine un credit daca economisesti? Simplu… Cu rabdare!

Cum poti obtine un credit daca economisesti? Simplu… Cu rabdare!

Tot mai multi romani opteaza pentru incheierea unui contract de economisire/creditare. Tendinta se observa si din datele furnizate de catre cea mai veche institutie in domeniu, Raiffeisen Banca pentru Locuinte … care a incheiat aproximativ 45.000 de contracte. Cei care doresc o casa, bani de buzunar sau chiar o masina, pot apela in acest moment

Tot mai multi romani opteaza pentru incheierea unui contract de economisire/creditare. Tendinta se observa si din datele furnizate de catre cea mai veche institutie in domeniu, Raiffeisen Banca pentru Locuinte … care a incheiat aproximativ 45.000 de contracte. Cei care doresc o casa, bani de buzunar sau chiar o masina, pot apela in acest moment la acest tip de produs oferit de patru banci, cu conditia sa fie inzestrati cu multa rabdare. Cum spune si denumirea produsului, intai economisesti – cel putin 18 luni, apoi incepi sa te gandesti la credit.

Economisirea iti garanteaza dobanzi atractive la credit

Algoritmul este simplu: cu cat te straduiesti sa strangi mai multi bani, cu atat va creste valoarea creditului pe care ti-l acorda institutia bancara. Te intrebi cine te poate ajuta… Simplu, nu sunt prea multe, le numeri pe degetele de la o mana. Raiffeisen Banca pentru Locuinte, HVB Banca pentru Locuinte, BRD si Porsche Bank sunt institutiile care te invata sa fii rabdator si sa economisesti.

Primele institutii (enumerate mai sus) iti ofera produsul ca alternativa la creditul imobiliar cu aceasi destinatie. Raiffeisen Bank si HVB Bank va pun la dispozitie un produs pentru achizitie, destinat modernizarii, renovarii, achizitionarii unei locuinte sau achitarii unui credit ipotecar si au o nota aparte fata de alte produse de pe piata. Mai exact acestea sunt unice, deoarece beneficiaza si de ajutorul dat de catre stat, care ofera o prima anuala ce se adauga la suma stransa in contul clientului.

BRD ofera un produs denumit „Multiplan” si confera celor care decid sa-l achizitioneze posibilitatea sa decida pe parcurs ce destinatie ii da. Adica, banca iti da ales: poti opta pentru ca suma sa fie folosita pentru achizitia unei locuinte, masini, sau poate avea orice destinatie. Porsche Bank iti ofera posibilitatea sa economisesti pentru a avea macar un avans pentru o masina din gama Volkswagen (Porsche, Audi, Volkswagen, Seat, Skoda).

Toate aceste oferte au insa un atu de invidiat: economiile tale iti asigura o dobanda mult mai buna decat media pietei, aspect ce nu poate fi trecut cu vederea prea usor.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte incepe sa acorde primele credite

Raiffeisen Banca pentru Locuinte este prima institutie care a lansat un astfel de produs si care a si adus succes bancii. In prezent, conform presedintelui banci, Ionut Costea, notorietatea institutiei este de peste 60%, timpul pe piata al bancii este de un an si jumatate. Succesul produsului se reflecta si in  valoarea contractelor care a fost depasita. Valoarea medie a unui contract a fost de 5.434 de euro, cu 694 de euro mai mult decat valoarea prognozata.

Produsul se bazeaza pe doua „conditii” extrem de importante pentru client: una este sa astepte 18 luni, in care economiseste o suma de bani. Conditia a doua se refera tocmai la acesta suma. Cu cat posesorul contractului economiseste mai reprede jumatate din suma contractata (conditie pentru acordarea imprumutului) cu atat se diminueaza perioada de economisire, care depinde evident de posibilitatile financiare ale clientuliui.

In prezent banca se pregateste sa acorde primele imprumuturi. Mai mult, pentru a raspunde cererilor dar si pentru a mari aria de acoperirre, banca a incheiat un acord cu Posta Romana pentru  a vinde acest produs prin reteaua sa teritoriala.

Locuinta Ta – Produsul pe scurt…

Produsul oferit de Raiffeisen Banca pentru Locuinte reprezinta in acelasi timp o varianta foarte buna de economisire si un credit foarte avantajos. Practic, produsul detine doua faze: economisirea si creditarea.

In faza de economisire trebuie sa stiti ca banca va acorda si prima de la stat anuala. Banca acorda o dobanda anuala de 3% pentru economiile constituite. In faza de creditare, cand economiile dumneavoastra ajung la jumatatea sumei contractate – prin economii intelegand sumele depuse, prima de stat si dobanzile aferente – banca va  ofera posibilitatea unui credit in lei, cu o dobanda fixa, de 6% pe an.

Produsul oferit de Raiffeisen Banca pentru Locuinte este practic un cont pentru depuneri si un credit in acelasi pachet. Exact ca si atunci cand depuneti lei intr-un depozit deschis la o banca, pentru acest produs trebuie sa economisiti o perioada de timp. Depunerea se face lunar, in functie de posibilitatile financiare si de suma pe care doriti sa o detineti la sfarsitul perioadei de economisire.

Banca ne precizeaza ca acest cont se poate modifica, la solicitarea dvs., in sensul cresterii/descresterii/impartirii sumei dorite. De asemenea, titularul unui contract de economisire – creditare va sti inca din momentul incheierii contractului care va fi rata de rambursare a creditului, intrucat ratele de economisire sunt egale cu ratele de rambursare a imprumutului obtinut. Oricand poti inchide contul si primi inapoi banii, cu exceptia primei de la stat care va putea fi folosita exclusiv pentru imbunatatirea, achizitionarea sau construirea unei locuinte.

La deschiderea contului de economii, este perceput un comision de 1% din suma dorita la sfarsitul perioadei de economisire. Pentru administrarea acestui cont se percepe un comision anual de doar 12 RON  (120.000 ROL).

Avantaj de la HVB Banca pentru Locuinte

Urmatoarea banca care a crezut in produsul de  economisire – creditare si care a creat o banca speciala pentru vanzarea acestuia este HVB Banca pentru Locuinte. Produsul „Avantaj” oferit de banca poate fi un real avantaj pentru cei care se gandesc sa-l „testeze”. Banca ofera in premiera un produs in lei la o valoare de pana la 150% din suma economisita.

Produsul beneficiaza de acelasi mecanism ca si la RBL, adica avem doua perioade – economisire si creditare. In perioada de economisire banca va acorda o dobanda de 3% pentru sumele existente in cont la care se aduga suma de la stat, anual. Aceasta „prima” de la stat nu poate depasi 150 de euro anual.

Clientul economiseste minimum 18 luni (conform legii 541/2002) si se poate gandi dupa acesta perioada la un credit cu o dobanda de 6%. Suma contractata in contractele de economisire-creditare trebuie sa fie un multiplu de 1.000.000 ROL si nu trebuie sa fie mai mica de 30.000.000 ROL (nivelul minim al sumei contractate). Dar clientul bancii poate sa solicite repartizarea unei sume suplimentare fata de valoarea contractata, precum si repartizarea anticipata a acesteia.

Produsul oferit de HVB Banca pentru Locuinte poate avea doua variante: de baza sau top. La incheierea contractului, clientul se decide pentru una din cele doua variante de tarif. Acestea se deosebesc prin cuantumul comisionului de deschidere, rata de economisire regulata, factorul cifrei de evaluare si prin rata de rambursare. In varianta top sunt posibile mai multe rate de rambursare. La momentul incheierii contractului de
economisire-creditare clientul nu trebuie inca sa se decida pentru o anumita rata de rambursare. Nu este posibila o schimbare ulterioara de la o varianta de tarif la alta.

O data cu incheierea contractului de economisire-creditare devine scadent un comision de deschidere in valoare de 1,0 % din suma contractata in varianta de baza si de 1,6 % in varianta top. HVB Banca pentru Locuinte acopera cu acesta cheltuielile de incheiere a contractului. Primele depuneri efectuate de client se vor face in contul comisionului de deschidere.

Banca va accepta si alte tipuri de garantii decat ipotecile de prim-rang, ceea ce va face garantarea creditelor mai flexibila si va reduce costurile clientului.

In cazul in care clientul nu a platit sase rate de economisire regulate, incluzand platile speciale, iar in urma notificarii de plata trimise de banca acesta nu isi achita obligatiile restante in termen de doua luni, se poate rezilia contractul de economisire-creditare.
Clientul are dreptul sa efectueze oricand rambursari anticipate. In cazul in care clientul se afla in intarziere cu plata ratelor de rambursare, HVB Banca pentru Locuinte poate calcula dobanzi de intarziere de 15% pe an.

Prin economisire constanta, incasarea primei de stat, alaturi de dobanda bonificata de banca de 3% anual, clientul va strange o suma de 40% din necesarul de finantare pentru realizarea obiectivului propus. Restul de 60% va reprezenta creditul oferit de banca cu o dobanda fixa de doar 6% pe an. La inceputul anului, HVB pentru Locuinte a demarat vanzarea produsului si prin unitatile Bancii Tiriac prezente in hipermarketurile Metro, iar pe viitor  se urmareste extinderea retelei si in tara.

MultiPlan de la BRD

Produsul oferit de BRD este unic, deoarece nu se bazeaza pe mecanismul deja cunoscut, nu ofera prima de la stat si poate avea orice destinatie. Se acorda atat in lei cat si euro si iti da posibilitate sa obtii finantare pentru orice proiect. Ca si in variantele precedente, acest tip de produs poate sa va aduca o solutie la cum sa economisiti eficient bani, deoarece dobanda este extrem de avantajoasa fata de produsele bancilor care ofera depozite/conturi de economi. Apoi produsul poate reprezenta atat un credit de nevoi, cat si unul imobiliar.

Multiplan pentru nevoi personale

In functie de posibilitatea clientului, acesta economiseste o perioada de timp,  in lei sau euro, si obtine un imprumut de nevoi de pana la 20.000 de euro sau 80.000 lei, pe o durata de maximum 5 ani. Beneficiezi astfel de o modalitate de finantare pentru orice tip de proiect, fara justificare pentru felul in care decizi sa utilizezi suma obtinuta. Dobanda pentru sumele economisite este de 3% pe an pentru euro, 4% pe an pentru lei, fixa pe toata perioada contractuala si garantata prin contract. Apoi, clientul poate opta pentru un credit de nevoi personale nenominalizate la o dobanda de 6%/an pentru euro si 8%/an pentru lei.

Si un credit imobiliar…

Daca la sfarsitul perioadei de economisire te hotarasti sa-ti definitivezi un proiect imobiliar, poti contracta un credit imobiliar sau ipotecar. O casa noua sau modernizarea locuintei tale actuale sunt proiecte ce se pot finanta cu ajutorul MultiPlan.

In plus, pentru contractarea unui credit de locuinta, imobiliar sau ipotecar, de minimum 20.000 euro sau 80.000 lei, primesti un bonus de pana la 3.000 euro sau 12.000 lei din partea bancii. Depunerea minima pentru produsul BRD “Multiplan” este de 10 euro pe luna sau  40 lei (lunar) iar perioada de economisire pentru a primi dreptul la bonus este de 2 ani.

Porsche Bank te ajuta sa strangi avansul pentru masina visata

Depo-Credit oferit de Porsche Bank este un sistem de economisire-creditare care se adreseaza persoanelor fizice care vor sa isi achizitioneze un autoturism.

Depo-Credit se acorda atat in euro cat si in lei. Clientul economiseste in contul sau suma necesara avansului pentru autoturismul dorit. Dupa acumularea sumei necesare avansului, clientul poate aplica pentru un credit. Contul curent de economisire beneficiaza de o dobanda de 2%/an iar la incheierea contractului de credit clientul plateste o singura taxa de administrare.

Valoarea asigurarii CASCO poate fi inclusa in suma creditata si rambursarile anticipate sunt permise fara a se aplica dobanzi penalizatoare. Masina si varianta optima de creditare vor fi alese impreuna cu dealer-ul. In momentul in care clientul va utiliza suma economisita ca si avans la creditul auto, Porsche Bank Romania va transfera in cont si suma de 200 de euro (sau valoarea in lei).

Avansul trebuie sa fie de minim 25%, durata intre 6 si 72 de luni, iar valoarea creditului poate varia intre 3.000-75.000 euro (sau echivalent in lei).

Economisirea/creditarea, o solutie pentru parinti

Chiar daca la inceput bancile ofereau produsele drept o cale eficienta de economisire a sumelor disponibile sau posibilitatea de a contracta un credit imobiliar, astazi poti economisi pentru un credit de nevoi sau pentru o masina, in cazul in care nu detii un avans, care in cazul creditelor auto este obligatoriu.

Personal, cred ca acest tip de produs este extrem de eficient in cazul tinerilor. Parintii pot economisi pentru „odraslele lor” pentru a le oferi la majorat (si numai) o masina, o suma de bani pentru studii sau excursii, sau de ce nu, pot finanta „bazele” unei locuinte. Produsul poate fi ultima speranta pentru cei cu venituri medii spre mici prin care isi pot achizitiona astfel o casa.

Gabriela Dinu
gabriela.dinu@bankingnews.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos