credius.ro

Cum pot fi ademenite bancile catre mediul rural

18 ianuarie 2008

Bancile sunt mai rezervate atunci cand este vorba de creditarea sectorului agrar. Fermierii au un acces limitat fata de alti intreprinzatori la resurse financiare, datorita riscurilor existente in acest domeniu. Cu toate acestea, producatorii agricoli interesati sa-si dezvolte afacerile cu ajutorul fondurilor europene pot beneficia de sprijinul Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR). Institutia acorda garantii in vederea facilitarii accesului investitorilor la credite bancare si alte instrumente de finantare.

Potrivit directorului general al FGCR, Veronica Toncea, interesul bancilor comerciale in creditarea mediului rural deja a crescut in conditiile actuale ale indicatorilor macro-economici si a masurilor de securizare a creditelor, prin preluarea riscului de catre fondurile de garantare in baza Legii nr. 218/2005. In opinia sefului FGCR, trebuie analizata posibilitatea stimularii bancilor comerciale pentru deschiderea de unitati in zonele rurale si orase mici prin instituirea unui mecanism de compensatii financiare acordate bancilor care desfasoara operatiuni in mediul rural. Totodata, este importanta si stabilirea unor proceduri de finantare partiala a costului intocmirii dosarului de credite pentru IMM-uri din zone rurale si stimularea de catre autoritatile locale a functionarii unor unitati bancare mobile/itinerante. Un rol important il joaca asigurarea de catre stat a informarii si educarii agricultorilor cu privire la modificarile legislative, facilitatile oferite de buget cat si organizarea evidentelor economico-financiare ale fermei. Trebuie stimulata si aparitia unor societati private, de evaluare a cererii solvabile de credite in mediul rural, care pot oferi baze de date bancilor comerciale pentru analiza si acordarea imprumuturilor necesare.

Obtinerea unei finantari de la orice banca comerciala presupune din partea solicitantului prezentarea de garantii care sa acopere riscul finantarii, respectiv creditul si dobanda aferenta. Cum de cele mai multe ori solicitantii din mediul rural nu au suficiente posibilitati de a garanta creditele bancare cu bunuri personale sau ale societatilor comerciale, FGCR vine in sprijinul acestora garantand dupa caz pana la 80% din valoarea creditului. Important este faptul ca aceasta garantie financiara se acorda pe baza performantei solicitantului si a analizei proiectului propus.

Pntru a beneficia de garantie, solicitantul trebuie sa indeplinesca mai multe conditii, printre care obtinerea finanarii din partea unei banci comerciale cu care Fondul colaboreaza, in baza unor conventii de lucru incheiate cu acestea.  Pentru aceasta, solicitantul trebuie sa desfasoare o activitate rentabila, care-i permite obtinerea de venituri necesare pentru a-si onora obligatiile catre parteneri si banca. De asemenea, este importanta participarea cu fonduri proprii, respectiv acoperirea de catre solicitant a unei parti din valoarea investitiei pentru care se solicita creditul, aceasta fiind o conditie si de creditare si de garantare, procentul de participare fiind prevazut de normele de creditare ale bancilor comerciale.

Alte conditii sunt cele legate de performanta solicitantului si anume: la data solicitarii garantiei sa nu inregistreze pierdere sau sa se afle in stare de incapacitate de plata; sa nu inregistreze datorii restante catre bugetul statului sau bugetele locale; sa nu inregistreze credite restante la bancile comerciale cu care lucreaza. Pot beneficia de sustinerea FGCR afacerile care se incadraza in categoriiile de risc standard si substandard, fiind exclusi de la garantare solicitantii incadrati in categoriile indoielnic sau pierdere.

”Structura actuala a fermelor si ponderea populatiei ocupate in mediu rural releva faptul ca problemele cheie tin mai putin de domeniul agrar, ci mai degraba de sfera sociala. De aceea pentru a atrage bancile comerciale in sustinerea intreprinzatorilor din mediul rural, acestia trebuie sa aiba in vedere dezvoltarea de ferme comerciale eficiente din punct de vedere economic, care sa produca pentru piata si sa fie competitive cu cele din UE. Totodata, este necesara dezvoltarea de activitati alternative, precum crearea de surse alternative de venit din zonele rurale, initierea de proiecte de dezvoltare a zonei si de investitii cofinantate prin programele europene derulate in perioada urmatoare - FEADR, FEP, FEGA, si pregatirea documentatiei necesare pentru a obtine sprijinul financiar alocat beneficiarilor acestui sector prin bugetul de stat”, declara Veronica Toncea.

In anul 2007, FGCR s-a implicat in facilitarea accesului la finantare  al beneficiarilor programului SAPARD. Fondul a acordat garantii pentru un numar de 1.185 beneficiari ai programului SAPARD, valoarea garantiilor fiind de aproximativ 95 mil. Euro. In 2008, FGCR si-a propus drept obiectiv continuarea activitatii de sprijinire cu garantii a mediului rural, implicarea in sprijinirea cofinantarii proiectelor ce se vor derula in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, precum si a Programului operational pentru Piscicultura. Dintre cele 25 de banci comerciale romnesti, cu care au fost incheiate conventii de lucru in vederea acordarii de garantii clientilor acestora, BCR si BRD detin o pondere de peste 80% din portofoliul de garantii al Fondului.

Ludmila Cucia 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro