credius.ro

Cum pot ajunge IMM-urile la fondurile europene

26 octombrie 2007

Chiar daca pot beneficia de finantari din partea UE, prea putine intreprinderi mici si mijlocii au capacitatea de a construi proiecte care sa beneficieze de banii europeni. Totodata, intreprinzatorii nu sunt bine informati nici in ceea ce priveste oportunitatile de finatare disponibile. In sprijinul lor Microsoft Romania, Hewlett-Packard si Banca Transilvania au lansat programul European Union Grants Advisor (EUGA), in cadrul caruia IMM-urile din Romania pot beneficia de un servicu de consultanta online gratuit, avand acces la o baza de date completa privind surse de finantare. Aceste informatii pot fi gasite la adresele web: www.resurseimm.ro sau www.microsoft.com/romania/euga.

Portalurile permit IMM-urilor si reprezentantilor din administratia publica sa vizualizeze informatii despre programele de finantare privind domeniul tehnologiilor informatiilor disponibile in UE si despre finantatorii nationali si regionali din majoritatea statelor membre. Baza de date contine liste complexe de programe de finantare si subventii corelate cu investitiile in tehnologia informatiilor si comunicatiilor (IT&C). Acestea pot dispune de consultanta gratuita din partea unui expert in finatari. Prin serviciul de contact, candidatul interesat este pus in legatura cu un consultant, care poate sa identifice programul de finantare corespunzator si ofera suport pe parcursul procesului de aplicare la un anumit  fond. In opinia partenerilor implicati in acest proiect aceasta forma de suport este importanta, deoarce multe IMM-uri si  reprezentanti din administratia publica nu stiu ca, pe langa fondurile alocate cercetarii si dezvoltarii industriale, sunt disponibile si finantari publice si pentru investitii inovatoare in cadrul firmelor.   

“Orice IMM care solicita consultanta poate obtine raspuns in timp util, daca poate sau nu sa aplice la un anumit fond. Daca prima evaluare este pozitiva acestea pot completa cererea de aderare solicitand ajutorul agentiilor locale. Fiecare solicitant beneficiaza gratuit de consultanta pentru trei - patru cereri pe luna. De aceea este important ca ininte de a cere consultanta referitoare la un anumit fond IMM-urile sa vina cu proeicte cat mai viabile. Plata consultantei se va face numai daca IMM-ul primeste finantare. Portalul are un flux de 50 - 100 de proiecte de consultanta pe luna, iar numarul acestora ar putea creste in functie de numarul solicitarilor”, a declarat, directorul programului EUGA, Johanna Bjorkstrom.

Potrivit directorului Microsoft Romania, Silviu Hotaran, Microsoft si HP ofera suport tehnic in cadrul EUGA. “Tehnologia este a noastra, iar eforturile de marketing nu sunt foarte mari. IMM-urile reprezinta baza pentru crearea de locuri de munca, dar si motorul care antreneaza inovatia si creste competitivitatea. De aceea, este atat de important sa le oferim acestora acces la finantari directionate. Noi suntem dispusi sa investim resurse in proiecte de acest fel, fiind importanta declansarea unui efect de avalansa care ar contribui la cresterea economica, din ce in ce mai mare”, declara Hotaran.

Potrivit directorului general al HP Romania Radu Enache, ”initiativa EUGA este una dintre cele mai importante initiative ale sctorului de afaceri romanesc, care se adreseaza procesului de accesare a fondurilor europene. Ne dorim ca lansarea EUGA sa reprezinte si un impuls dat initiativelor de imbunatatire a dotarilor IT la nivel regional din sectorul privat si public”.

Programul EUGA a fost implementat in 23 de tari din UE. Pana acum, prin programul EUGA au fost create peste 1.500 de proiecte cu o rata de succes de 84% circa 120 milioane euro au fost contractati ca fonduri guvernamentale si europene pe baza candidaturilor sustinute de consultanta oferita prin initiativa EUGA.

Ludmila Tcacenco

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro