credius.ro

Cum ne pazesc bancile de hoti

23 mai 2006

Vremea cand banii si obiectele de valoare erau ascunse prin locuri ferite din casa, departe de privirile "musafirilor" nepoftiti a trecut. Bancile au o solutie pentru grijile tale: casetele de valori. Pentru o suma de bani modica poti beneficia de o alternativa sigura si confortabila pentru a "dosi" bine obiectele tale de valoare. De la tablouri scumpe pana la acte importante, cu toate isi gasesc in banca un paznic de nadejde. Vorba aceea: "Paza buna trece primejdia rea!"...

Serviciul prin care bancile pun la dispozitia clientilor asa numitele casete de valori, chiar daca este un concept deja traditional la banci precum BCR, HVB Bank, Raiffeisen Bank, Bancpost sau Libra Bank, ramane totusi la distanta de clienti. Cei mai multi romani refuza, din nestiinta ori din indiferenta, sa utilizeze casetele de valori cu aceeasi frecventa cu care sunt folosite in occident. Ori pentru ca le place sa tina lucrurile de valoare cu ei, pentru a le avea mereu sub atentie, ori pentru ca nu au incredere sa le lase sub paza straina. Cert este ca romanii nu prea sa inghesuie sa inchirieze cutii de valori.

Caseta de valori este un serviciu pus la dispozitie de banca, in care orice persoana isi poate depozita obiecte de valoare, documente, sau alte bunuri fara valoare materiala, dupa ce in prealabil a fost semnat un contract de depozitare incheiat pe o perioada de minimum o luna, asa cum se procedeaza la majoritatea bancilor, clientul prezentand doar un act de identitate.
 
Continutul casetei de valori ramane de regula secret, dar este interzisa depozitarea substantelor toxice, narcoticelor, explozibililor, armelor, munitiilor, valorilor furate sau urmarite de legea penala si altele lucruri din aceasta sfera. Banca este raspunzatoare pentru siguranta si integritatea casetelor din tezaur, in schimb deponentul este direct raspunzator de ceea ce exista in caseta de siguranta. Daca ma hotarasc in cele din urma sa inchiriez un astfel de serviciu, trebuie sa ma documentez si in legatura cu institutia bancara cu care voi incheia acest contract, intrucat tarifele difera. Si inca destul de mult.

Spre exemplu, Banca Comerciala Romana pune la dispozitia clientilor casete de valori, dar nu in toate sucursalele. In Bucuresti, in sectoarele 1, 2 si 4 BCR inchiriaza astfel de servicii, in dimensiuni adaptate nevoilor clientilor si oprind in fiecare luna, conform contractului, un comision de 5 lei. Libra Bank pune la dispozitia clientilor trei dimensiuni de casete de siguranta, de 100/300 mm, 150/302 mm si 500/302 mm, acestea putand fi inchiriate pe o perioada de pana la un an contra taxei de 30 de dolari pentru prima dimensiune, 35 de dolari pentru a doua si 40 de dolari pentru cea mai mare cutie.

Daca nu ne multumeste niciuna din cel doua exemple, Raiffeisen Bank dispune si ea de un astfel de serviciu, ce poate fi inchiriat contra taxei lunare de 15 euro plus TVA, fiind insa nevoie de plata anticipata pe o perioada de trei luni.

Sa presupunem ca am incheiat un contract de inchiriere a unei casete. Acum eu, in calitate de deponent sau o persoana imputernicita de mine, putem oricand, in timpul orelor de program al bancii respective, sa umblam la caseta, de regula numai in prezenta casierului si a referentului tezaurului de casete.

Caseta se deschide prin actionarea simultana a doua chei, una a mea si cealalta a bancii, dar este important de retinut ca fara cheia mea, reprezentantul bancii nu poate avea acces la continutul casetei de valori, ce ar putea contine in bijuteri, valute liber convertibile, bancnote din moneda nationala, colectii diverse (alcatuite din monede romanesti si straine, din medalii, obiecte istorice vechi, etc), efecte de comert, efectele publice, cecuri de calatorie, titluri, actiuni, obligatiuni, certificate de depozit nominative si nenominative, testamente, certificate de mostenire, certificate de proprietate sau alte obiecte fara valoare determinata.

Dar ce fac daca am pierdut cheia? In acest caz sunt obligata sa anunt unitatea bancara in maxim 24 de oare de la furtul sa de la pierderea cheii, sau  a legitimatiei de acces in tezaurul de casete, daca este cazul. Deci in afara de lucrurile pe care le depun in caseta, cam asta ar mai fi singura mea obligatie. Acum pot sta linistita. Nu am frica de hoti ca mi-ar putea lua lucrurile de valoare. Caseta de valoare o am, nu mai lipseste decat sa achizitionez macar o parte din lucrurile de pe lista pe care am enumerat-o si as putea sa o si folosesc.

Ana Zidarescu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro