Cum iti iei prin credit o masina second-hand

Cum iti iei prin credit o masina second-hand

Cei care doresc sa-si cumpere o masina, dar nu au suficienti bani ca sa-si achizitioneze una noua pot opta pentru varianta “la mana a doua”. Pentru a obtine finantare pot apela la creditelele auto. Astfel de imprumuturi exista in portofoliul celor mai importante banci de la noi, insa trebuie precizat ca nu toate imprumuturile auto

Cei care doresc sa-si cumpere o masina, dar nu au suficienti bani ca sa-si achizitioneze una noua pot opta pentru varianta “la mana a doua”. Pentru a obtine finantare pot apela la creditelele auto. Astfel de imprumuturi exista in portofoliul celor mai importante banci de la noi, insa trebuie precizat ca nu toate imprumuturile auto pot fi utilizate pentru achizitionarea de masini second hand, ci doar pentru cele noi. Cele mai importante banci care acorda credite pentru autovehicule rulate sunt BCR,  BRD, UniCredit Tiriac, Volksbank, Credit Europe Bank, OTP, CEC, Banca Transilvania si Porsche Bank. 

Conditiile de creditare pentru masini second-hand sunt diferite fata de cele noi. In primul rand,  perioada pe care se contracteaza creditul este influentata de vechimea masinii. Cu cit masina este mai noua, cu atat perioada de creditare este mai mare. Regula este ca vechimea masinii plus durata creditului nu trebuie sa depaseasca perioada maxima de acordare stabilita de banca.

O parte dintre banci aplica acest sistem, perioada de creditare pentru masinile rulate fiind in acest caz fiind de 5-7 ani. La Unicredit Tiriac Bank creditul vechimea masinii poate fi de maxim de 5 ani la expirarea perioadei de creditare. La Volksbank si Porsche Bank, masina poate avea la scadenta chiar si 8 ani de cand a fost produsa, in timp ce Credit Europe Bank impune ca autovehiculul sa aiba o vechime de maxim 7 ani la incheierea perioadei de rambursare. Durata maxima de acordare a creditelor la aceste banci nu poate depasi 7 ani.

Alte banci stabilesc o vechime maxima a autovehicului la achizitionarea lui prin credit. Astfel, BRD acorda credite pentru masini second-hand pe o perioada maxima de 5 ani, iar vechimea la achizitionare nu trebuie sa depasesca 4 ani. In cazul OTP Bank perioada maxima de creditare este de 6 ani, vechimea masinii nu trebuie sa depaseasca 4 ani.

Exista si banci care acorda credite pentru achizitionarea masinilor rulate si pe o perioada de 10 ani, cum este cazul BCR, Bancii Transilvania si CEC. BCR are limite diferite in functie de moneda de acordare a creditului si de tara in care este inmatriculata masina. La creditele in lei, vechimea maxima la achizitionare este de 8 ani pentru autovehiculele inmatriculate in tara si de 6 ani pentru cele inscrise in circulatie in strainatate. In cazul unui credit in euro sau dolari de la BCR, masina nu trebuie sa fie mai veche de 7 ani. Cei care vor sa contracteze un credit la Banca Transilvania sau CEC trebuie sa stie ca autovehiculul pe care doresc sa-l achizitioneze nu poate avea o vechime mai mare de 5 ani. 

Cei care vor sa-si cumpere prin credit o masina second-hand de la o persoana fizica trebuie sa stie ca nu toate bancile finanteaza o astfel de tranzactie. Astfel, Unicredit Tiriac Bank, OTP Bank, Credit Europe Bank, Porsche Bank si Volksbank finanteaza cumpararea masinilor rulate doar prin dealeari autorizati.  Banca Transilvania, BCR, BRD, CEC  permit achizitionarea acestor autovehicule si de la persoane fizice. Unele banci stabilesc pretul creditului si in functie de acest criteriu. Este cazul Bancii Transilvania, de exemplu, unde dobanda la creditul pentru achizitionarea de la o persoana fizica a unui autoturism rulat este de 12,75 % (pentru euro), fata de 10,75%, in cazul in care este cumparata prin dealeri autorizati.

Un element foarte important in ceea ce priveste costurile unui credit il reprezinta plata unui avans la contractarea creditului. Cu cat avansul este mai mare, cu atat poate scadea dobanda perceputa de banci. Ofertele bancilor includ cerinte care impun plata unui avans inclus intre 0 si 25% din valoarea masinii. Chiar daca majoritatea bancilor stabilesc acelasi avans atat pentu achizitionarea masinilor noi cit si pentru achizitionarea masinilor rulate, exista banci care percep un avans mai mare in cazul second-urilor. Astfel, OTP ofera credit cuprins intre 1.000 si 30.000 euro, pentru masinile noi banca solicita un avas de 20% din valoare ei, in timp ce pentru masinile rulate avansul este de 25%.

La Volksbank creditul se acorda in lei si euro, fara avans in cazul achizitionarii unui autoturism nou si 25% in cazul unui autoturism second hand. Valoarea creditului este stabilit in functie de venitul solicitantului si perioada de creditare. Unicredit Tiriac Bank acorda credit pentru achizitionarea masinilor rulate de pana la 45.000 euro sau echivalentul in lei, in acest caz banca finanteaza maxim 75% din valoarea automobilului. BCR acorda in cazul masinilor rulate maxim 12.000 euro, avansul nefiind obligatoriu. In cazul automobilelor noi valoarea creditului poate ajunge pana la 30.000 euro.

Lla Credit Europe Bank solicitantul poate beneficia de un imprumut pentru achizitionarea de autovehicule second-hand de pana la 15.000 euro. Banca solicita in cazul masinilor rulate un avans de pana la 25%, iar in cazul masinilor noi avansul poate fi redus pana la 0. Banca Transilvania acorda credite de pana la 40.000 euro, fara a percepe avans in cazul masinilor noi si a celor rulate, conditia fiind ca acestea sa fie achizitionate de la dealeri autorizati.

Majoritatea bancilor au aceleasi dobanzi atat in cazul finantarii masinilor noi, cat si a celor rulate. Exista insa si banci care stabilesc dobanzi mai mari la creditele acordate pentru achizitionarea de autovehicole second-hand, cum este cazul BRD si Bancii Transilvania. BRD acorda credite in lei cu o dobanda fixa de 9,5% in cazul masinilor noi, dobanzile la creditele pentru masinile rulate fiind de 13,5% fixa si 10,9% variabila.

Ludmila Tcacenco

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos