Cum iti finanteaza bancile concediul

Cum iti finanteaza bancile concediul

Odata cu incalzirea timpului si apropierea verii gandul ne zboara inevitabil la vacanta. Cu totii dorim sa ne petrecem concediul intr-un loc exotic, departe de casa si de griji. Lipsa banilor ramane insa principala cauza pentru care unii romani renunta chiar si la citeva zile de relaxare petrecute in tara. Exista insa o solutie pentru

Odata cu incalzirea timpului si apropierea verii gandul ne zboara inevitabil la vacanta. Cu totii dorim sa ne petrecem concediul intr-un loc exotic, departe de casa si de griji. Lipsa banilor ramane insa principala cauza pentru care unii romani renunta chiar si la citeva zile de relaxare petrecute in tara. Exista insa o solutie pentru cei care vor sa-si vada visul implinit:acestia pot contracta un imprumut de la banca. Doritorii pot opta intre creditele pentru nevoi personale si creditele destinate vacantei si calatoriilor. Spre deosebire de creditul pentru nevoi personale, unde sumele obtinute pot fi utilizate in orice scop, imprumuturile destinate vacantei  vin cu unele avantaje – discounturi, asigurari si asistenta turistica gratuita, ori o perioada de gratie de cateva luni, astfel incat rambursarea incepe doar la intoarcerea din calatorie.

Daca in alte tari creditele de vacanta sunt la mare cautare, in Romania oferta bancilor in ceea ce priveste acest tip de imprumut este destul de saraca. In prezent doar trei jucatorii importanti de piata locala de retail bancar acorda finantari destinate vacantei si calatoriilor. Este vorba despre Banca Transilvania, Alpha Bank si BRD. Sunt banci care au renuntat la acest tip de produs, din cauza popularitatii scazute in randul romanilor, asa cum este cazul BCR, CEC, sau MKB Romexterra Bank. Disparitia creditelor de vacanta de pe piata a fost cauzata de faptul ca imprumuturile de nevoi peroanale s-au dovedit a fi mai atractive din punct de vedere al costurilor. In ultima perioada insa bancile si-au uniformizat dobanzile si comisioanele aferente celor doua tipuri de imprumut, ambele produse fiind acum la fel de accesibile.

Astfel, daca e sa comparam un credit de nevoi personale si unul pentru vacanta oferite de aceeasi banca observam ca produsele nu difera cu mult unul fata de celalalt, in ceea ce priveste costurile. De exemplu, Alpha Bank percepe o dobanda anuala de 14% atat in cazul creditului de calatorie (Alpha Journey), cat si pentru cel de nevoi personale (Alpha 4All). Pentru ambele tipuri de imprumuturi, dobanda anuala efectiva  ajunge pana la 30,5%. Pentru un credit de 10.000 lei contractat pe o perioada de un an ( intervalul de timp pe care este recomandata contractarea unui credit de vacanta), rata lunara va fi de 897 lei. Suma maxima pe care o puteti contracta de la aceasta banca, in cazul creditului Alpha Journey este de 5.000 euro (echivalentul in lei si dolari), iar perioada maxima de creditare este de 3 ani. Banca acorda o perioada de gratie de o luna, in care nu se plateste rata lunara. 

Si Banca Transilvania percepe dobanzi similare atat pentru creditul turistic, cat si pentru cel de nevoi personale, in lei, de 16% pe an. In cazul creditului turistic banca acorda o  suma maxima in valoare de 3.500 euro sau echivalentul in lei si dolari, pe o perioada de maxima de un an.

La BRD costul creditului de vacanta este mai ridicat cu cateva puncte procentuale decat in cazul celui de nevoi personale. “Creditul 45” este un produs destinat special finantarii vacantelor in tara si in strainatate. Suma maxima pe care o acorda banca este de 20.000 lei, care poate fi contractata pe o perioda maxima de 3 ani. Este de mentionat faptul ca acest  produs poate fi obtinut doar daca  beneficiarul pleaca in excursie cu agentia "Paralela 45". In plus banca acorda o perioada de gratie de trei luni. Dupa aprobarea imprumutului, banca iti ofera drept cadou de calatorie un card Visa, cu design personalizat, cu care poti sa-ti achiti excursia si, in acelasi timp, sa iti pastrezi la indemana banii de buzunar.

Ludmila Cucia

ANUNT IMPORTANT. In perioada 17 – 19 aprilie 2008, la Institutul Bancar Roman, va avea loc cea de-a doua editie a TARGULUI BANKINGJOBS. Evenimentul ofera tuturor celor care doresc sa se angajeze in domeniul bancar un bun prilej de a intra in contact direct cu specialistii de resurse umane ale institutiilor de credit. Alte detalii pe www.targulbankingjobs.ro

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos