credius.ro

Cum iti cumperi sediu de firma cu banii de chirie

11 aprilie 2007

Chiria pentru sediul este o cheltuiala pe care o mare parte din IMM-uri o suporta luna de luna. Bancile ofera insa posibilitatea de a transforma aceasta cheltuiala lunara cu chiria intr-o investitie, prin credite ipotecare destinate persoanelor juridice si persoanelor fizice autorizate. Astfel, intreprinzatorul va plati lunar o suma de valoare apropiata chiriei, insa in contul ratei datorate pentru creditul prin care si-a achizitionat spatiul necesar activitatii. Nefiind supuse aceluiasi regim de restrictii impus de BNR pentru creditarea persoanelor fizice (avans minim obligatoriu si limite maxime de indatorare), creditele imobiliare pentru firme sunt mai flexibile, bancile oferind imprumuturi pentru achizitia de proprietati imobiliare si cu avans zero.

Contractand un astfel de credit, intreprinzatori au posibilitatea de a sustine cumpararea unui imobil cu banii pe care-i achita oricum pe chirie. Banca Transilvania este una dintre bancile care acorda un astfel de imprumut, destinat IMM-urilor si persoanelor fizice autorizate pentru achizitia de proprietati imobiliare. Creditul se acorda pe maxim 15 ani, fara avans. In cazul unui credit de 100.000 de euro, contractat pe 15 ani, rata lunara pe care intreprinzatorul ar trebui sa o achite se ridica la aproximativ 1.000 de euro. Intreprinzatorul va trebui sa faca un efort financiar mai mare in primul an, cand rata va fi de 1.600 euro, datorita comisionului de 0,5%/luna pe care va trebuie sa il achite in aceasta perioada.

Cu aceasta suma, de 100.000 de euro, un intreprinzator din Bucuresti poate gasi un apartament de 2 camere care sa se preteze ca sediu de firma, situat intr-o zona semicentrala sau, cu putin noroc, chiar centrala. In comparatie, chiria pentru un astfel de spatiu se invarte undeva in jurul valorii de 800 de euro pe luna. Un credit pentru achizitia acestei proprietati pare o investitie buna, in conditiile in care diferenta dintre rata datorata imprumutului si chirie este destul de mica. De asemenea, nu trebuie uitat faptul ca proprietatea poate fi vanduta in viitor cu un profit „frumos”, tinand cont de trendul ascendent al pietei imobiliare. Pentru vanzarea imobilului este nevoie de acordul bancii, iar o parte din suma obtinuta se va duce catre banca, pentru rambursarea creditului contractat.

Dobanzile pentru creditul acordat de Banca Transilvania firmelor pentru achizitionarea de proprietati imobiliare se ridica la 10,5% pentru finantarile in euro si la 11,5% pentru cele in euro, dobanzile fiind variabile. Clientii trebuie sa mai achite un comision de acordare de 2% daca avansul este zero (acesta scade in functie valoarea avansului pe care-l poate sustine intreprinzatorul), un comision de 0,5%/luna in primul an (6% pe an) si un comision de revizie de 1% semestrial din soldul creditului. De asemenea, clientii beneficiaza de o perioada de gratie de 9 luni.

Peste 500 de intreprinzatori au contractat un astfel de credit ipotecar de la Banca Transilvania de la sfarsitul luni noiembrie cand a fost lansat si pana acum. Valoarea acestor imprumuturi a depasit 40 de milioane de euro, 60% dintre acestea fiind acordate in lei si restul in euro. Cea mai mare parte a firmelor care au contractat asfel de credite, respectiv 35%, isi desfasoara activitatea in domeniul comertului, sumele obtinute avand ca destinatie achizitia de spatii comerciale si/sau de depozitare. Printre clientii pentru acest produs se numara firme din sectorul serviciilor (15%), productiei (13%), transporturilor (11%), constructiilor (10%), hoteluri si restaurante (5%) sau agentii imobiliare (4%). Aproape jumatate din firme sunt din Bucuresti si Ardeal (ca pondere 23% si, respectiv 22%), urmate de Banat (17%), Moldova si Muntenia (cu cate 15%) si Dobrogea (8%). In cele mai multe cazuri, obiectul finantatii au fost apartamente care servesc ca si locuinta de serviciu sau sediu al firmei, urmand spatiile comerciale si de depozitare, dar si terenuri pentru constructie.

Persoanele fizice autorizate si firmele pot gasi un imprumut destinat achizitionarii, chiar si integrale, de bunuri imobile si la BRD. Perioada maxima de acordare este de 15 ani in cazul firmelor si de 20 pentru persoanele fizice autorizate. Dobanzile incep de la 6% pentru euro si 7% pentru lei, crescand odata cu perioada de rambursare. Astfel, aceste dobanzi se aplica pentru scadente de pana la 7 ani, in cazul firmelor, si 10 ani pentru PFA, iar pentru o perioadele maxime dobanda incepe de la 8,5%/an pentru lei si 7,5% pentru euro. Dobanda e fixa in primul an, din al doilea an aceasta urmand sa se stabileasca in functie de dobanzile de pe pietele monetare, dupa cum urmeaza: BUBOR la 3 luni plus 2 punte procentuale pentru lei si EURIBOR la 3 luni plus o marja de 3,5 puncte procentuale. Potrivit ultimelor valori ale acestor indicatori, aceste dobanzi variabile se ridica la 9,9% pentru lei si aproape 6,5% pentru euro. 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro