credius.ro

Cum iti cumperi casa: credit sau leasing?

13 iunie 2006

Daca nu dispui de suma necesara achizitionarii unei case si vrei sa te imprumuti, trebuie sa cantaresti foarte bine ofertele disponibile, bineinteles, in functie de profilul tau financiar. Avand in vedere ca vei plati o suma considerabila de bani unei entitati anume, lunar, trebuie sa fii atent ce alegi: leasing sau credit bancar? In ambele cazuri trebuie sa studiezi bine contractul pentru a nu omite vreun comision sau vreo taxa ascunsa. Pe langa perioada de rambursare, rata lunara sau dobanda anuala efectiva, ai in vedere si alte aspecte care tin de „politica” fiecarei institutii in parte.

Daca te-ai decis sa-ti cumperi casa in leasing...

trebuie sa ai in vedere faptul ca imobilul este in proprietatea firmei de leasing, careia i se cedeaza si dreptul de utilizare a terenului. Mai exact, pana achiti suma integral vei avea statut de chirias intr-o casa luata prin leasing. De obicei, ofertele de leasing imobiliar se adreseaza firmelor care vor sa-si cumpere cladirea unde isi va desfasura activitatea. Perioada de rambursare este in general mai scurta, ajungand la maximum 15 ani.

Mentionam ca prin leasing se finanteaza imobile gata-construite. Desi piata de profil nu e dezvoltata, firmele de leasing se asteapta ca rata dobanzii sa fie mai mare sau cel mult egala cu dobanzile oferite la credite imobiliare si ipotecare. De asemenea, ratele platite la leasing ar trebui sa fie mai mici, deoarece si suma finantata este mai mica cu 19 la suta fata de credite, pentru ca nu se ia in calcul TVA-ul. Garantia firmei de leasing este chiar proprietatea asupra imobilului finantat. Egnatia Leasing (divizia de leasing a Egnatia Bank) spre exemplu, are o oferta speciala pentru leasingul imobiliar. Este vorba de finantare pe 15 ani, cu o valoare reziduala de 30% si pana la 0% avans. Produsul a fost lansat la inceputul anului, fiind disponibil atat persoanelor juridice, cat si celor fizice. Perioada de acordare de 15 ani este practic cea mai mare de pe piata finantarilor imobiliare in sistem leasing. Majoritatea companiilor care ofera leasing, aflate pe o piata in dezvoltare imobiliar acorda o perioada de rambursare de pana la 10 ani.

Din 2007, noi regementari

Dupa noile reglementari ale Codului Fiscal dobinzile aferente ratelor de leasing vor fi cuprinse in baza de impozitare a Taxei pe Valoarea Adaugata incepind cu data aderarii la Uniunea Europeana. Clientii societatilor de leasing care achizitioneaza cladiri, terenuri sau autovehicule in sistem de leasing financiar vor plati impozitele aferente acestor bunuri pe toata durata contractului, potrivit proiectului de lege privind modificarea Codului fiscal, care urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007. In prezent, cel care plateste impozitele pe cladiri, terenuri si autovehicule achizitionate in leasing este proprietarul bunurilor, respectiv societatea de leasing.

Credit bancar

Daca te-ai decis sa apelezi la un credit, trebuie sa stii, in primul, rand ca imobilul este in proprietatea persoanei imprumutate. La acest sistem de imprumut pot apela atat persoanele fizice, cat si firmele (credite pentru investitii). Persoanele fizice vor beneficia de o perioada de ramburasare care poate ajunge pana la 30 de ani, cu o dobanda cuprinsa intre 7 si 15 la suta in lei, respectiv intre 5,64 si 10 la suta in euro. De mentionat ar fi si avansul, care este de 25 la suta din valoarea imobilului. Nu trebuie sa omiti unele aspecte importante cum ar fi acelea privind conditiile de plata. Daca nu achiti ratele la care te-ai angajat, banca isi va insusi "garantiile" pe care le-ai facut o data cu imprumutul. Garantia bancii poate fi ipoteca asupra unui imobil, cel finantat sau altul. In cazul firmelor, rata nu e deductibila integral. Concret, cheltuielile deductibile sunt limitate la dobanda platita pentru credit si la amortizarea cladirii si a echipamentelor.

Nicoleta Margineanu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro