credius.ro

Cum isi pot finanta fermierii afacerile

9 februarie 2006

Proprietarii de teren agricol si crescatorii de animale au o sansa in plus de a-si dezvolta afacerea. Programul "Fermierul", derulat de Ministerul Agriculturii, presupune acordarea de imprumuturi pe jumatate nerambursabile. - In prezent, banii pot fi obtinuti de la BCR, perioada de creditare fiind de pana la 10 ani, cu posibilitatea unui interval de gratie de 5 ani. Dobanda creditului este exceptionala, respectiv 5%, suma disponibila fiind de 7.000 miliarde lei vechi. 

Programul "Fermierul" - o noua sansa pentru afacerile rurale

Desi, de catva timp sunteti proprietar cu acte in regula a unei suprafete de pamant, ceva nu va multumeste pe deplin. Te uiti, dupa ce ai tras linie la sfarsit de an, la rezultatele economice si dupa ce ai platit toate taxele catre stat, si vezi ca abia iti iese cat sa traiesti modest cu familia ta. Citesti aproape zilnic in ziare si vezi frecvent la televizor informatii despre agricultura performanta, care se face chiar in state vecine, foste si ele in acelasi asa-zis lagar socialist. Totul se intampla prin functionarea unor entitati agricole, nu neaparat foarte mari, dar bine dotate in plan tehnic. Te uiti si te intrebi cum de la ei este posibila existenta unor ferme private puse la punct, si la noi nu!

Dar te scuturi repede si raspunsul ti-l dai singur: totul este o chestiune de organizare.  Ei bine, pentru a nu mai lungi aceasta abordare teoretica, sa spunem ca, in cele din urma, autoritatile au realizat ca fara un pachet legislativ coerent nu se poate face agricultura eficienta din toate punctele de vedere.  Vremea agriculturii de subsistenta a trecut. Asa se explica prezenta in acest pachet de acte normative, elaborat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condus de liberalul Gheorghe Flutur, a programului, sugestiv numit „Fermierul”.

Concret, dupa atatia ani de asteptare,  de la 1 ianuarie a.c. a devenit fapt masura prin care statul se implica in ajurorarea celor care doresc sa faca afaceri mai mari sau mai mici, prin munca agricola. Bunaoara, precizand ca Ministerul Agriculturii da bani bancilor, de la care ai posibilitatea sa iei credit pana la  10 ani, iar tu trebuie sa restiui doar jumatate si nu trebuie sa garantezi cu nimic, plus ca vei beneficia de dobanzi la banca deloc impovaratoare am subliniat, pe scurt, avantajele unui sprijin pe care statul anunta ca doreste sa il extinda. Amanunte in cele ce urmeaza.

Programul „Fermierul”, asa cum este el denumit, oficial, este un ansamblu de masuri organizatorice, adminisrative si financiare si de consultanta pentru stimularea constituirii de unitati cu profil agro-alimentar constand in  dezvoltarea de culturi agricole, unitati zootehnice, fabrici de procesare a diferite produse agricole. O principala ratiune care a stat la baza lansarii acestui program este concentrarea suprafetelor agricole in vederea cresterii eficientei si competitivitatii
activitatilor de profil.

Cum obtii bani prin programul "Fermierul"

Practic, pentru a porni la drum, este nevoie mai intai sa aveti o idee clara despre ceea ce doriti sa faceti. Pentru aceasta, totul trebuie pus pe hartie sub forma unui proiect, in care sa explicati clar aceste intentii, o data cu prezentarea unor elemente ce tin de eligibilitatea intentiei. De retinut ca obligatoriu este sa fiti in posesia unei suprafete de teren agricol - fie in proprietate, fie sub forma de arenda, lucru ce trebuie dovedit cu actele adecvate. Daca nu aveti pamant suficient, este bine sa va ganditi si la o forma de asociere, astfel incat investitia sa fie rentabila, iar creditul sa aiba o sansa mai mare de a fi obtinut. Este bine ca pentru intocmirea corecta a dosarului, sa faceti o vizita de consultare la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala de care apartineti.

Odata  intocmit acest dosar, pasul urmator este vizita la Oficiul judetean de consultanta agricola, unde urmeaza sa incheiati un contract  de asistenta,  gratuita (!), cu un expert  al acestei institutii, pentru tot ceea ce urmeaza a intreprinde in continuare. In functie de amploarea investitiei, specialistul va ajuta sa intocmiti cererea de finantare. Nu va speriati. Cu dosarul bine intocmit si solid argumentat, veti merge la banca, sau la o agentie de microcreditare, insotit de expertul  de la Oficiul de consultanta. Institutia respectiva efectueaza analiza de rentabilitate a investitiei si va da o scrisoare „de  confort”, cu antet, semnatura si stampila. Aceasta inseamna ca, nu peste mult timp, veti obtine creditul dorit, imediat dupa ce veti incheia contractul de finantare cu SAPARD.

Suntem, asadar la Agentia  SAPARD. Depuneti dosarul cererii de finantare la Biroul regional de implementare al Programului SAPARD. Exista opt asemnea birouri cu acoperie teritoriala.  In fapt, experti ai agentiei merg pe teren pentru a verifica propunerile din dosar pentru a evalua eficienta  acestora, asta pentru ca Uniunea Europeana, care da baii vrea sa  fie sigura ca sumele date merg intr-o afacere eficienta. Daca ati convins, contractul va fi semnat de oficialii SAPARD, iar peste cateva zile va semna si banca.

Din momentul in care banii se afla in cont poate incepe derularea investitiei, adica sa cheltuiti banii in succesiunea fireasca realizarii ei. Tot experti ai Oficiului de consultanta va vor sfatui cine sunt cei mai buni furnizori de produse si servicii. E bine de stiut ca, avantajul acestui gen de afacere este ca dv.nu trebuie sa dati inapoi decat jumatate din banii imprumutati. De ce ? Pentru ca jumatate o plateste SAPARD. Practic, dv. Veti lua de la banca intregul credit, iar pe masura ce investitia inainteaza, SAPARD vine din urma si va da jumatate din bani (pe bazae chitante si facturi). Deci, mai intai
primiti creditul de la banca (ce devine datorie pe care trebuie sa o restituiti), iar apoi, jumatate din aceasta suma de la SAPARD (bani care se folosesc pentru a acoperi restul de datorie). De retinut, nu in ultimul rand ca exista si o perioada de gratie, cuprinsa intre 1-5 ani, functie de domeniul in care se investeste. Dupa aceasta perioada, cand ferma sau unitatea de productie a intrat in activitate, veti incepe sa achitati acea jumatate din credit. Mai multe detalii despre programul "Fermierul" derulat de Ministerul Agriculturii.

13 banci se bat pentru a derula programul "Fermierul"

Sigur ca parcurgand aceste randuri, multi se vor fi intrebat la ce institutie bancara se poate apela pentru a beneficia de programul „Fermierul”.  Ei bine, aceasta este, in prezent,  Banca Comerciala Romana. Informam ca, vineri 10 februarie va avea loc o noua licitatie pentru selectia bancii prin care se va derula acest program.  Concureaza 17 institutii financiare, intre care 13 banci. Alaturi de BCR se mai afla in competitie CEC, Raiffeisen Bank, BRD si Banca Tiriac etc, lor adaugandu-li-se Credit Coop si trei agentii de microcreditare. Rezultatul licitatiei va fi anuntat dupa o saptamana.  Precizam ca suma pe care Ministerul Agriculturii o va pune in acest an la dispozitia bancilor, pentru a da imprumuturi in cadrul programului „Fermierul” este de 7.000 de miliarde lei.

Alexandru Stroe
[email protected]
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro