credius.ro

Cum ieftinesti cu 20% pretul unei case construite prin credit ipotecar?

30 iunie 2006

 ...Solicitand subventia de la stat, stipulata in noua Ordonanta de Urgenta pe care Guvernul a aprobat-o in ultima sa sedinta, pentru a impulsiona constructia de noi locuinte. Practic, prin aceasta decizie... statul da o mana de ajutor bancilor pe segmentul creditelor ipotecare, beneficiarii acestor produse avand posibilitatea de a suporta un pret mult mai mic pentru casa mult visata. Cine are dreptul la subventia de 20% si in ce conditii?

Comunicatul de presa al Guvernului

Tinerii care contracteaza credite ipotecare pentru constructia de locuinte vor primi o subventie de la bugetul de stat de 20% din pretul pe mp suprafata construita, a anuntat astazi ministrul delegat pentru pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.

Guvernul a aprobat astazi, in acest sens, prin Ordonanta de Urgenta, Programul national privind "Sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala".
"Speram ca prin aceasta Ordonanta vom impulsiona constructia de locuinte si o vom scoate din zona gri”, a declarat Laszlo Borbely.
Subventia se acorda, o singura data, in limita a maxim 81 mp suprafata construita si in limita prevederilor bugetare anuale.
De aceasta subventie pot beneficia urmatoarele categorii de persoane:
- tineri casatoriti care la data contractarii locuintei fiecare are varsta de pana la 35 de ani;
- persoane sau familii ramase fara adapost in urma avarierii grave sau distrugerii locuintelor proprii, datorita unor calamitati naturale sau a unor dezastre ori accidente de care nu se fac vinovati;
- persoane si familii evacuate din locuinte situate in constructii expuse unui risc major, cum ar fi alunecarile de teren, seismele, inundatiile;
- persoane sau familii evacuate si chiriasii din locuinte ce fac obiectul unor legi de restituire catre fostii proprietari a imobilelor trecute in proprietatea statului.
Beneficiarii pot construi locuinte cu suprafete mai mari de 81 mp, insa vor primi subventia doar pentru aceasta suprafata.
Subventia se acorda la finalizarea si predarea locuintelor catre beneficiari, pentru plata ratelor la creditul ipotecar contractat. Cuantumul acestei subventii nu poate depasi valoarea creditului.
Subventia acordata nu poate depasi limita de cost stabilita, periodic, prin hotarare de Guvern, la propunerea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Aceasta limita se stabileste in functie de evolutia preturilor la constructii.
Beneficiarii subventiei trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
- titularul contractului de construire a locuinţei, respectiv membrii familiei acestuia – sot/sotie si/sau copii aflati in intretinerea acestuia – nu au detinut si nu detin o locuinta in proprietate si nu au primit sprijin de la bugetul de stat sub forma de subventii pentru o alta locuinta;
- este prima locuinta pe care o construiesc prin credit ipotecar;
- detin un drept real asupra terenului pe care se realizeaza constructia;
- constructia locuintei se realizeaza prin antreprenori specializati.
Sunt exceptate de la indeplinirea primelor doua condiţii persoanele sau familiile ramase fara adapost in urma avarierii sau distrugerii locuintelor datorita calamitatilor sau a unor dezastre ori accidente , precum si persoanele si familiile evacuate din locuinte.
Sumele care vor fi alocate anual de la bugetul de stat se acorda de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului prin intermediul consiliilor locale ale localitatilor in care sunt amplasate locuintele.  
Alocatiile bugetare pentru acordarea subventiilor vor fi stabilite pe baza propunerilor consiliilor locale care vor fi centralizate la nivelul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti.  
Consiliile locale vor lua in evidenta, vor analiza si vor afisa listele persoanelor care pot beneficia de subventie.
In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta, MTCT si Ministerul Administratiei si Internelor aproba prin ordin comun norme metodologice privind procedura de acordare a subventiilor.
La data intrarii in vigoare a actului normativ, se abroga Legea nr.62/2006 privind completarea Legii locuintei nr. 114/1996.
Pana in luna iulie 2005, subventia de 20% era acordată numai persoanelor care isi construiau o locuinta prin Agentia Nationala pentru Locuinte. Aceasta prevedere a fost caracterizata drept anticoncurentiala, intrucat ANL era avantajata fata de companiile private.
Din acest motiv, anul trecut, a fost modificata Legea 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, modificare prin care a fost eliminata subventia.  
Acordarea subventiei reprezinta insa o masura de sprijin ce necesita a fi generalizata prin lege speciala.  
Astfel, MTCT a initiat proiectul de Ordonanta de Urgenta care are in vedere trecerea treptata la generalizarea subventiilor, prin acordarea acestui sprijin persoanelor care au nevoie urgenta de ajutor pentru construirea unei locuinte.  

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro