credius.ro

Cum devii bancher...

27 februarie 2006

In multitudinea si diversitatea problemelor cotidiene, un loc de munca banos si stabil este principala preocupare a tuturor romanilor. Multi tineri “tanjesc” dupa un loc de munca intr-o banca comerciala ... salariile din acest sector fiind recunoscute, la ora actuala, drept cele mai ridicate din economia nationala. Directorul Resurse Umane BRD, Florin Luca, spune ca Romania duce lipsa de bancheri... Asa ca a venit timpul sa te pregatesti si tu pentru a deveni bancher... -

Cum poti imbratisa o cariera de succes in domeniul bancar si, mai ales, care sunt motivele pentru a face acest lucru. Cum te poti bucura de toate avantajele pe care le implica un job intr-o banca. Ce trebuie sa faci in acest sens. Care este profilul ideal al functionarului bancar. Ce fel de studii iti sunt necesare si cum trebuie sa alcatuiesti un CV beton pentru a fi luat in seama de bancile care recruteaza personal. Ce spun bancherii de succes din Romania despre aceasta meserie si care sunt sfaturile pe care le dau managerii de la departamentele de resurse umane din institutiile bancare.

Bancherul, cel mai bine platit roman

Cei mai bine platiti romani sunt de departe bancherii. In 2005, lefurile angajatilor din sistemul bancar au avut cea mai spectaculoasa crestere. Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, personalul institutiilor bancare au primit cu 55% mai multi bani anul trecut fata de 2004. In prezent, salariul mediu in banci este situat la 653 euro, spre deosebire de alte domenii (exemplu: invatamantul sau medicina - aproximativ 200 euro).

Primele trepte in cariera unui bancher pornesc de la functiile de asistent de marketing si de manager junior in relatii cu clientii. Salariile de baza pornesc de la 1.000 RON si pot ajunge in 3 ani la aproape 6.000 RON. Alaturi de pachetul salarial de invidiat, un bancher se bucura de un statut social special si de facilitati importante (bonusuri, tichete de masa, asigurari medicale si de viata etc.).

Florin Luca, director Resurse Umane BRD: "Salariile pe care le oferim sunt motivante si se stabilesc conform unor grile, in functie de post, de nivelul angajatului si bineinteles de performantele si potentialul acestuia. Salariul mediu brut este de aproximativ 2.900 RON, cu diferite sporuri, acesta ajungand pana la 3.600 RON".

Tinerii viseaza sa devina bancheri

In cadrul Targului de Joburi din toamna anului trecut, AIESEC si GfK au realizat un studiu de cercetare cu scopul de a afla preferintele si nevoile studentilor si absolventilor in momentul angajarii. Sondajul a urmarit aflarea domeniului si departamentului preferat in momentul angajarii, compania preferata si criteriile alegerii acesteia, salariul dorit, modalitatile de angajare abordate de cei chestionati, care este experienta lor de munca etc.

Cei 480 de subiecti intervievati au desemnat pe locul I, in topul preferintelor la angajare, domeniul Banci/Asigurari cu 26.3%, urmat de Publicitate si Finante/Contabilitate. In clasamentul primelor 10 companii la care studentii/absolventii isi doresc sa se angajeze se afla mai multe banci de top din Romania (Raiffeisen Bank, BRD sau Banca Comerciala Romana).

Bancile te "antameaza" inca din facultate

Pentru a-si asigura rezerva proaspata de specialisti, bancile organizeaza diverse cursuri de practica si pregatire profesionala in legatura directa cu Universitatile. Principalele avantaje ale acestor programe sunt acelea ca bancile au posibilitatea de a-si forma resursa pe care se pot baza in viitor, multi dintre cei care participa la aceste cursuri fiind ca si angajati in banca respectiva, daca demonstreaza abilitatile urmarite.

Majoritatea bancilor angajeaza studenti pentru a efectua stagii de practica, aceasta fiind de altfel si o cerinta pentru studentii din ASE, cel putin incepand cu anul III. BCR este ultima institutie care a anuntat lansarea Programului de practica – STUDENT BCR. Acest program permite studentilor efectuarea practicii in cadrul a sapte sucursale BCR din Bucuresti.

Studentii pot astfel sa participe la un program profesionist in care sa dea un inteles practic cunostintelor teoretice insusite la facultatea unde studiaza. Totodata, acestia vor analiza si isi vor crea o viziune globala si integratoare a activitatii unei sucursale a unei banci comerciale.

De asemenea, studentii vor putea participa la imbunatatirea programului de practica – STUDENT BCR - ca si a activitatii departamentelor din sucursala in care fac practica, exprimandu-si propriile sugestii si pareri intr-o fisa de feedback care le va fi pusa la dispozitie inca din prima zi de activitate in unitatea BCR. Acest tip de program il regasim la mai multe banci din Romania, printre care se numara BRD, Raiffeisen Bank, ABN Amro Bank, Banca Romaneasca, Bancpost etc.

Dupa ce te angajeaza, bancile te mai si "scolesc"

Interesant este faptul ca alaturi de programele de pregatire profesionala organizate in colaborare cu diverse Universitati pentru a "pescui" cat mai multi candidati pentru posturile vacante, unele banci au pus in valoare si adevarate "scoli" interne, unde angajatii sunt pregatiti profesional.

Nevenca Doca, director Resurse Umane Banca Transilvania: "Pentru dezvoltarea pregatirii profesionale a colegilor nostri am infiintat in 2005 o unitate dedicata, numita Academia BT. Academia BT este un departament in cadrul directiei de resurse umane, departament care se ocupa cu dezvoltarea si organizarea de programe de instruire pentru salariatii BT. Primul program lansat de Academia BT este programul Star BT, care are ca scop principal asigurarea nivelului de cunostinte la standardele BT pentru toti salariatii noi, in functie de postul pe care il ocupa. In afara de Star BT, Academia organizeaza programe dedicate diferitelor divizii ale bancii: cursuri de dezvoltare a anumitor aptitudini sau cunostinte tehnice, teambuilding-uri etc".

Florin Luca, director Resurse Umane BRD: "In scopul de a-si completa dispozitivul de formare profesionala si pentru a insoti planul de deschidere a unor noi unitati, BRD a decis sa investeasca in crearea unei Agentii Scoala. Este vorba despre o replica fidela a unei unitati bancare cu posturi de ghiseu si de consilieri clientela, utilata cu toate instrumentele si suporturile necesare: birotica, formularistica si materiale promotionale. Pregatirea in agentia scoala se inscrie intr-un program complet de formare in timpul caruia sunt asimilate cunostintele despre oferta comerciala a bancii, procedurile si programele informatice cat si abordarea relatiei cu clientul si tehnicile de vanzare. La finalul acestor stagii, colaboratorii simuleaza timp de trei zile intreaga gama de operatiuni bancare uzuale. Ei au astfel ocazia de a pune in practica cunostintele asimilate anterior. Jocurile de rol sunt filmate, comentate si corectate impreuna cu formatorul".

Profilul ideal al functionarului bancar

Cunostintele solide in domeniul financiar-bancar nu par a fi obligatorii pentru a prinde un job intr-o banca, din moment ce majoritatea celor de la departamentele de Resurse Umane ne-au precizat ca diploma de studii economice nu este obligatorie.

Cele mai solicitate sunt abilitatile de vanzare, de negociere, de comunicare si de relationare cu persoanele cu care lucreaza. De asemenea, sunt cautate acele persoane care dau dovada unei dorinte de afirmare puternice si de capacitatea de a-si asuma anumite riscuri. Limbile straine cunoscute si anumite proiecte dezvoltate in facultate/colaborari cu diverse companii derulate pe parcursul facultatii constituie atuuri in a trece cu bine de procesul de selectie.

Dorel Piti, director executiv Retea Bancpost: "Avand in vedere implementarea de catre Bancpost a unui nou model de afaceri care implica si o ampla actiune de dezvoltare a unei atitudini pro-active si de perfectionare a abilitatilor de vanzare pentru angajati, putem spune ca profilul unui posibil angajat al Bancpost imbina 3 elemente centrale: atitudine, abilitati si cunostinte. Ponderea acestor elemente in formarea unui profil ideal depinde de specificul activitatii desfasurate. Astfel pentru posturi entry level cautam persoane cu o atitudine potrivita si potential de dezvoltare a abilitatilor si cunostintelor. Pentru posturile de conducere sau cele care presupun riscuri in desfasurarea activitatii toate cele 3 elemente sunt la fel de importante. Suntem interesati in a oferi servicii de calitate si a obtine cele mai bune rezultate pe piata bancara si acest lucru se poate obtine doar cu oameni de calitate, competitivi. De aceea, incercam sa atragem si sa avem in echipa noastra persoane orientate catre client, care sa vina in intampinarea nevoilor clientului si sa fie responsabile pentru satisfacerea clientului. Un alt aspect foarte important, luand in considerare confidentialitatea si riscurile din activitatea bancara, este integritatea viitorului angajat. Ne dorim persoane care sa promoveze valorile si normele organizationale si cele sociale in cadrul activitatilor lor in scopul obtinerii unui business de calitate atat pentru banca cat si pentru clienti. Orientarea catre calitate completeaza profilul posibilului angajat al Bancpost pentru ca doar prin luarea in considerare a tuturor aspectelor implicate intr-o activitate se pot obtine performante ridicate. Aratand interes pentru verificarea proceselor si imbunatatirea lor in scopul asigurarii corectitudinii operatiunilor efectuate, se poate obtine increderea si loialitatea clientilor. Un alt aspect pe care il investigam in selectarea celui mai bun candidat este motivatia acestuia. Motivatia este un predictor bun pentru obtinerea satisfactiei in munca, iar cei mai buni angajati sunt cei care gasesc satisfactie personala in activitatile si responsabilitatile specifice job-ului. Este importanta pentru noi masura in care munca in sine il va satisface pe angajat".

Florin Luca, director Resurse Umane BRD: "Cautam, la fiecare candidat, potentialul de dezvoltare si de adaptare la o piata in continua schimbare. Nu ne intereseaza doar un anumit tip de specializare sau notele obtinute, ci cautam sa identificam atat abilitati comerciale si de comunicare cat si capacitatea de a lucra in echipa, pentru ca spiritul de echipa este una din valorile fundamentale ale BRD, valoare promovata si de catre Grupul Societe Generale".

Nevenca Doca, director Resurse Umane Banca Transilvania: "Profilul pe care noi il preferam in procesul de selectie este reprezentat de un absolvent de studii economice, de preferinta Finante/Banci/Contabilitate/REI/Cibernetica. Sa aiba abilitati foarte bune de utilizare a PC-ului si sa cunoasca o limba straina, de preferinta engleza. Ca personalitate esentiale sunt, pentru noi, integritatea, apoi spiritul de echipa, abilitatile de comunicare, capacitatea de analiza, obiectivitatea si atitudinea corecta si prietenoasa fata de clienti, entuziasmul, spirit antreprenorial etc. Situatia ideala este atunci cand candidatii au, in plus fata de acest profil, si o oarecare experienta profesionala, nu neaparat intr-o banca".

Ce urmeaza dupa ce te-ai angajat...

Inceput in cariera... Tinerii absolventi pornesc, de regula, de la functia de asistent de marketing. Prima promovare este cea de manager junior in relatii cu clientii, o faza intermediara pentru a ajunge la manager senior in relatii cu clientii. Odata promovati in aceste posturi, angajatii bancilor pot ocupa functii de conducere in departamentele respective sau chiar in ierarhia institutiei. Dar cum se pot intampla toate aceste lucruri si ce sanse ai tu sa ajungi in varf?

Florin Luca, director Resurse Umane BRD: "Gestiunea carierei se bucura de o atentie deosebita in cadrul BRD. Am construit un mecanism de identificare a persoanelor cu potential atat in cadrul intalnirilor anuale de evaluare, cat si in cel al comitetelor de cariera. Pentru fiecare persoana cu potential se stabileste traseul profesional si programele de formare care acompaniaza dezvoltarea carierei acesteia. Departamentul de Resurse Umane monitorizeaza pas cu pas evolutia fiecarui colaborator inclus in aceste programe".

Nevenca Doca, director Resurse Umane Banca Transilvania: "Unul dintre obiectivele pe care il urmarim prin programul Star BT este acela de a identifica salariatii cu potential ridicat, cei foarte interesati, ambitiosi si dotati pe care sa-i includem ulterior intr-un program coordonat de dezvoltare a carierei".

Sfaturi pentru un CV ce merita "vizualizat"

Atunci cand mergi la un interviu trebui sa te documentezi despre banca, sa te imbraci corespunzator si ai un comportament profesionist. Dar ca sa ajungi la aceasta etapa a interviului este nevoie sa te faci "cunoscut" prin intermediul un CV, care - in functie de cum este alcatuit - iti poate deschide practic usa catre o cariera de succes in domeniul bancar.

Sfaturile bancherilor pentru un CV ce merita “vizualizat” au in vedere cateva elemente "subtile", care pot "sensibiliza" persoana care analizeaza acest document. Este important ca informatiile relevante pentru obtinerea postului dorit sa fie cuprinse pe prima pagina, eventual si pe a doua pagina din CV. Un alt aspect este legat de faptul ca prezentarea CV-ului trebuie facuta cat mai concis, clar (eventual schematic) evitand o detaliere exagerata. Daca angajatorul specifica modul in care ar dori sa fie prezentate CV candidatilor, incercati sa tineti cont de aceste specificatii si sa le inglobati in CV.

Daca angajatorul nu specifica cum prefera sa fie listate (experienta sau educatia) sau nu exista alte indicii/modele de CV, de regula se listeaza experienta si educatia incepand cu cea recenta iar apoi descendent. Daca jobul presupune cunoasterea unor anumite specializari, tehnologii sau cunostinte de calculator, detaliati in CV experienta din domeniul in cauza, incercand sa evitati o prezentare in care nu sunt mentionate suficiente detalii.

Un alt sfat extrem de important pentru alcatuirea unui CV "greu" tine de evidentierea informatiilor relevante legate de experienta in munca, studii universitare si postuniversitare, recunoasteri, certificari si premii obtinute.

Cum ajungi in vizorul bancii si ce institutii angajeaza

Daca te-ai decis sa-ti incepi o cariera in domeniul bancar este timpul sa te faci cunoscut bancilor. Cum? Simplu... Pe paginile de Internet ale majoritatii institutiilor exista o sectiune de recrutare sau cariera, unde apar anunturile de angajare sau posturile vacante. Aici gasesti detalii de contact (telefon, fax sau e-mail) prin care poti lua legatura cu departamentele de resurse umane. Trebuie sa urmaresti cu precadere site-urile bancilor care au anuntat planuri mari de expansiune, pentru ca o data cu largirea numarului de sucursale si agentii este nevoie de majorarea numarului de bancheri care sa asigure buna functionare a acestora.

Florin Luca, director Resurse Umane BRD: "Etapele de parcurs sunt simple: isi depun CV-ul, acesta este introdus in baza noastra de date, urmand ca, in momentul aparitiei unor posturi de debutant, sa se faca o preselectie in urma careia aplicantii care se potrivesc profilului cautat sunt chemati la un interviu".

Dorel Piti, director executiv Retea Bancpost: "Ca urmare a cresterii intr-un ritm rapid a Bancpost, deschiderii de noi unitati, se creeaza multe oportunitati de angajare. In acest moment exista posturi vacante atat in retea (pentru unitatile noi si pentru cele care deja functioneaza - posturi entry level, de conducere), cat si in Centrala Bancpost (posturi care necesita cunostinte tehnice foarte specifice si aprofundate - credite, IT). Cei interesati sa faca parte din echipa Bancpost pot accesa site-ul nostru la sectiunea resurse umane".

Nevenca Doca, director Resurse Umane Banca Transilvania: "Situatia posturilor vacante este foarte dinamica, noi angajand in medie 100 de persoane/luna. In cea mai mare parte este vorba de colegi pentru unitatile noi pe care le deschidem: casieri, administratori de cont, consilieri clientela, sefi agentii, dar si de analisti de credite sau relationship manageri pentru sucursalele mature. De regula anuntam posturile vacante in ziarele locale din orasele respective. In afara campaniilor mari de selectie, orice candidat poate sa ne trimita CV-ul fie la adresa de e-mail: [email protected] fie completand formularul electronic de pe site-ul bancii".

 

Ce este dincolo de anuntul la vedere?

 

De retinut ca ne referim la posturi de "incepatori" sau cele care nu necesita o experienta importanta in banci. Exista bancheri si dincolo de aceste meserii (desigur) care sunt recrutati prin agentii specializate si care uneori sunt vizati inca din facultate, dar acestia au anumite calitati si sunt printre cei mai buni, si este normal ca bancile sa de-a o adevarata lupta pentru ei. Toate bancile lucreaza cu astfel de agentii, denumite head- hunting, si prin acestea se recruteaza si se "plimba" cei mai buni bancheri din sistemul romanesc.

 

Pentru detalii despre posturile disponibile in sistemul bancar BankingNews va ofera o  rubrica speciala, actualizata zilnic. Pentru vizualizare apasa aici.


Gabriela Dinu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro