Cum arata datornicul roman in acest an, in statistici

Cum arata datornicul roman in acest an, in statistici

Datele referitoare la evolutia pietei restantelor, prezentate ieri de Asociatia de Management al Creantelor Comerciale (AMRCC), arata ca recuperatorii au in fata un profil usor schimbat al datornicului mediu fata de cel ce reiesea din statisticile anterioare. Restantierul roman din 2011 are cu 2% mai putin de platit decat cel din 2010. Din datoria de

Datele referitoare la evolutia pietei restantelor, prezentate ieri de Asociatia de Management al Creantelor Comerciale (AMRCC), arata ca recuperatorii au in fata un profil usor schimbat al datornicului mediu fata de cel ce reiesea din statisticile anterioare. Restantierul roman din 2011 are cu 2% mai putin de platit decat cel din 2010. Din datoria de 307 euro, recuperatorii reusesc sa-i ia doar 118 euro. Dar exista si o salare – viata lui va fi mai usoara, pentru ca va beneficia de sfaturi gratuite pentru planificarea bugetului. Ca varsta, datornicul din statistici a „intinerit" in ultima perioada: varsta lui a scazut de la 39 de ani in 2007-2007 la mai putin de 35 de ani in 2010-2011.

Daca anul trecut creanta medie per debitor era de 311 euro, in acest an a scazut pana la 307 euro. De asemenea, numarul bancilor care apeleaza la recuperatorii de creante a scazut de la 19 in 2010 la 17 in 2011, in timp ce institutiile financiare nebancare (IFN) cu astfel de solicitari a crescut de la sase la noua. De altfel, si statisticile altor organizatii cu acest profil arata ca marile probleme in recuperarea creantelor s-au „mutat" de la banci la furnizorii de electrocasnice pe credit, de regula IFN-uri. Deci mi au de achitat frigiderele.

Dar iata ca se poate face ceva si pentru acestia. Spun asta dupa ce in presa, multi au tinut sa afirme ca unii clienti semneaza ca primarul si nu stiu mai nimic din contract, fara sa specifice daca s-a facut ceva in acest sens si cum trebuia o populatie nebancarizat sa i-a contact cu viata financiar-bancara.

AMRCR pregateste mai multe programe prin care vor sa-i consilieze pe datornicii de buna credinta. „Ii vom invata cum sa-si gaseasca un nou loc de munca, daca au ajuns someri si din aceasta cauza nu-si mai pot plati ratele, sau cum sa-si planifice mai atent bugetele de familie", a declarat Cristian Ionescu, directorul general al companiei Coface Romania, presedintele AMRCR.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos