credius.ro

Cum arata cele 20 de oferte de credit ipotecar garantat de stat

25 iunie 2009

Ministerul Finantelor a primit oferte de la 20 de banci pentru Programul "Prima Casa", valoarea totala a ofertelor fiind de 1,457 miliarde euro, a anuntat, joi seara, institutia. "La data de 25 iunie 2009, Ministerul Finantelor Publice a primit oferte de la 20 de banci care intentioneaza sa participe cu produse de creditare in cadrul Programului Prima Casa. Valoarea totala a ofertelor este de 1,457 miliarde euro", a anuntat ministerul. Cele 20 de banci care au depus oferte sunt BCR, BRD, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Leumi Bank, ATE Bank, Intesa SanPaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Tiriac Bank, ING Bank, Emporiki Bank, Millennium Bank si Garanti Bank.

"Dupa analiza ofertelor, Ministerul Finantelor Publice si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri vor comunica public bancile care indeplinesc toate criteriile de eligibilitate si volumul alocat pro-rata fiecarei banci pentru incadrarea in plafonul de 1 miliard euro stabilit pentru anul 2009", transmite sursa citata. Bancile care se incadreaza in criteriile stabilite urmeaza sa semneze conventii de garantare cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Guvernul ar vrea sa majoreze plafonul de garantare in 2010

Guvernul analizeaza posibilitatea majorarii plafonului de garantare a creditelor bancare in 2010, stabilit la un miliard de euro, dar depasit de catre banci cu peste 450 milioane euro, in urma unei analize care va fi efectuata la finalul anului si in care se va tine cont si de raspunsul populatiei. "Suprasubscrierea cu peste 450 milioane euro in programul «Prima Casa» ne face sa luam in calcul extinderea plafonului de garantare a creditelor in 2010, dupa o analiza care va fi efectuata la finalul anului. Multumim bancilor care au raspuns acestui program si suntem bucurosi pentru suprasubscriere", a declarat, joi seara, agentiei MEDIAFAX, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

Cel mai ridicat plafon propus este al Bancii Comerciale Romane, de 450 milioane euro. "Dintre marii jucatori din piata, BRD a alocat 200-250 milioane euro, Alpha Bank si Banca Romaneasca, aproximativ 100 milioane euro, CEC - 95 milioane euro, Volksbank - 75 milioane euro", a precizat presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet. Alte banci au anuntat si ele sumele cu care intra in program: Piraues Bank - 100 milioane euro, Garanti Bank - 50 milioane euro, Intesa SanPaolo Bank - 50 milioane euro, Bancpost - 50 milioane euro, Raiffeisen Bank - 50 milioane euro, Millennium Bank - 30 milioane euro, Banca Transilvania - 25 milioane euro, Unicredit Tiriac Bank - 25 milioane euro, Bank Leumi - 10 milioane euro si ATE Bank - 5 milioane euro.

Banca Comerciala Romana

Banca Comerciala Romana estimeaza ca va acorda, in cadrul acestui program, credite in valoare de 450 milioane euro, a declarat pentru NewsIn directorul de comunicare al bancii, Corneliu Cojocaru. Domnia sa a precizat ca BCR a lansat, pentru "Prima Casa", un credit de investitii imobiliare in euro, pentru care dobanda practicata este EURIBOR la 3 luni plus o marja de 3,8%. imprumutul se acorda pe o perioada maxima de 30 de ani.

Bancpost

Bancpost a stabilit un plafon de 50 milioane euro pentru creditele acordate in cadrul acestui program, a declarat pentru NewsIn seful biroului de presa al Bancpost, Liliana Ciobanasu. Oferta bancii cuprinde atat imprumuturi in lei, cat si in valuta.

Banca Transilvania

Banca Transilvania a depus o oferta pentru programul "Prima casa", in cadrul caruia vrea sa acorde credite de 25 milioane euro, la dobanzi egale cu Euribor plus 4 puncte pentru euro si ROBOR plus 2,4 puncte la lei, au declarat pentru Mediafax surse din banca. "In oferta depusa s-a folosit dobanda maxima prevazuta de stat pentru creditele in euro, in timp ce la lei se propune o rata inferioara, egala cu ROBOR plus 2,4 puncte", au afirmat sursele.

CEC Bank

Cea mai mica dobanda pentru creditele in lei acordate prin programul "Prima Casa" este de ROBOR plus 1,9 puncte procentuale si a venit din partea CEC Bank, a declarat, joi, pentru Mediafax, Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM. "Cea mai mica oferta in ceea ce priveste dobanzile la lei a venit din partea CEC. In loc de 2,5 puncte procentuale plus ROBOR (nivelul maxim acceptat de stat - n.r), ei ofera 1,9 puncte plus ROBOR. CEC nu ofera credite in euro", a afirmat Saramet. Domnia sa a mai afirmat ca plafonul maxim acceptat de CEC pentru creditele acordate prin programul "Prima Casa" este de 95 de milioane de euro.

Intesa SanPaolo Bank

Intesa SanPaolo Bank Romania a depus oferta pentru "Prima Casa", care include un plafon pentru creditele acordate in cadrul acestui program de 50 milioane euro, au declarat pentru NewsIn reprezentantii bancii.

Millennium Bank

Reprezentantii Millennium Bank au afirmat ca plafonul maxim pentru participarea la programul "Prima Casa" este estimat de banca la 30 milioane de euro, mentionand ca nu se exclude posibilitatea suplimentarii acestei sume pe parcursul dezvoltarii proiectului. "Singurul cost perceput de banca este reprezentat de rata dobanzii - Euribor la trei luni plus 4 puncte procentuale. La acest cost se adauga comisionul FNGCIMM pentru garantia emisa, de 0,37% pe an aplicat la soldul creditului. Asadar, dobanda anuala efectiva, care include si comisionul de garantie, este 5,74%", au afirmat reprezentantii bancii, care au precizat ca institutia nu a depus o oferta si pentru imprumuturi in lei. Clientul poate solicita amanarea platii unei rate o singura data pe an si de cel mult trei ori pe durata creditului. Banca accepta maximum doi co-debitori.

Piraeus Bank

Piraues Bank Romania a aprobat un plafon de credite de 100 milioane euro pentru programul Prima Casa, iar imprumuturile, intre 10.000 euro si 57.000 euro, vor fi acordate persoanelor cu un venit minim de 300 euro, la dobanzi de 2,5% plus ROBOR sau 4% plus EURIBOR, a anuntat banca. Piraeus Bank nu va percepe niciun comision pentru creditele pe care le va acorda in cadrul programului, care vor fi disponibile incepand cu jumatatea lunii iulie. Imprumutul poate fi accesat de persoane care obtin venituri din salarii, pensii, chirii, drepturi de autor, dividende sau alte activitati independente reglementate prin lege, iar venitul mediu va fi de 300 euro sau echivalentul sumei in lei. La acordarea creditului, Piraeus Bank poate lua in calcul veniturile intregii familii, precum si a coplatitorilor indicati de solicitant. Perioada de creditare este de 30 de ani.

Unicredit Tiriac Bank

Unicredit Tiriac Bank a depus oferta de participare la "Prima Casa", care include un plafon pentru creditele acordate in cadrul acestui program de 25 milioane euro, au declarat pentru NewsIn reprezentantii bancii. Oferta Unicredit include atat credite in moneda nationala, cat si in euro.

Bank Leumi

Bank Leumi Romania a aprobat un plafon de 10 milioane euro pentru creditele acordate prin programul Prima Casa, la dobanzi de 2,45% plus ROBOR la imprumuturile in lei si de 3,95% plus EURIBOR la cele in euro, a anuntat joi banca. "Bank Leumi Romania a hotarat alocarea sumei de 10 milioane euro pentru finantarea solicitarilor de credite pentru programul Prima Casa, volum care poate fi suplimentat in functie de conditiile pietei", a spus vicepresedintele executiv senior al bancii, Manfred Rauchwerger. Dobanda anuala efectiva (DAE) pentru un credit de 57.000 euro, acordat pe perioada maxima, de 30 de ani, este de 5,28%, conform ratei EURIBOR la 3 luni din 24 iunie 2009, iar cea aferenta unui credit de 241.275 lei pe 30 de ani este de 13,62% pe an, conform ratei ROBOR la trei luni din 24 iunie 2009, se arata in comunicatul bancii.

ATE Bank

ATE Bank Romania a depus o oferta pentru participarea la programul "Prima Casa", pentru care a alocat cinci milioane de euro pentru credite, la dobanzi egale cu ROBOR la trei luni plus 2,4 puncte procentuale la lei si Euribor la trei luni plus 3,8 puncte procentuale pentru creditele in euro, conform Mediafax. "Sustinem cu multa convingere proiectul Prima Casa, care este in linie cu obiectivul bancii de a acorda credite ipotecare, urmand strategia actionarului majoritar, ATE Grecia", a spus Alina Pascu, directorul general adjunct si coordonatorul diviziei de retail din cadrul ATE Bank Romania.

Garanti Bank

Garanti Bank a depus la Guvern cea de-a 19-a oferta de participare la programul "Prima Casa", in valoare de 50 de milioane de euro.

Ce trebuie sa stii...

Persoanele interesate de contractarea unui astfel de credit vor trebui sa achite un avans de 5% din pretul de achizitie, daca acesta este de cel mult 60.000 euro. Persoanele care doresc sa ia un credit de peste 60.000 euro vor trebui sa plateasca un avans de 3.000 euro plus diferenta dintre valoarea de achizitie a locuintei si 60.000 euro. Guvernul a stabilit ca bancile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casa pot aplica o marja de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele in lei. O alta conditie pe care trebuie sa o indeplineasca bancile care vor sa participe la programul Prima Casa este sa aiba "acoperire teritoriala la nivel national si judetean".

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro