credius.ro

Cum a ajuns leul cea mai profitabila moneda

25 martie 2011

Leul s-a intarit de la inceputul anului cu 4% fata de euro si cu peste 9% fata de dolar, ceea ce il face, potrivit Bloomberg, moneda cu cea mai rapida apreciere in intervalul mentionat.  Ce inseamna asta.

1. BNR a evitat sa cumpere euro pentru a impiedica aprecierea, ceea ce inseamna ca a abandonat – practic – iluzoria banda de variatie de 4,2-4,3 lei, si si-a propus un nivel mai scazut? Cât de scazut?

2. Urmeaza o perioada de tatonari in care leul trebuie sa gaseasca un punct de echilibru. Asta presupune un nivel minim urmat de mai multe ricoseuri lasate mai mult sau mai putin libere. Cât de jos va fi nivelul minim? Greu de spus, insa un observator si-ar dori sa vada ce se intâmpla si sub 4 lei.

3. Miscarea leului insoteste, probabil, primele semne certe ca economia a trecut pe plus. Miscarea este practic simetrica dar de sens opus fata de deprecierea brusca survenita odata cu intrarea in recesiune. Diferenta este ca amploarea revenirii este mult mai mica decât a caderii, deci o intoarcere rapida – in termen de câteva luni – la 3,6 lei/euro este putin probabila.

4. Efectele bune: stimularea consumului intern, mai putine restante la banci, preturi tinute in frâu, o trezorerie care se finanteaza mai greu. Efectele nu-atât-de-bune: mai mult de munca pentru exportatori si pentru trezorierii statului.

5. Cât va dura? Pâna la adoptarea euro, in cadenta ferma, astfel incât trecerea sa se faca la trei sau chiar doi lei pe euro. Nu inseamna ca leul se va aprecia rapid, inseamna doar ca mai e mult pâna când vom adopta euro.

www.riscograma.ro
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro