credius.ro

Cu cat te taxeaza banca pentru plata facturii

16 ianuarie 2008

Sunt salariata. Lucrez de dimineata pana seara si, culmea, programul meu de lucru coincide cu cel al furnizorilor de servicii carora trebuie sa le platesc factura. Fac un efort si de la serviciu alerg intr-un suflet la ghiseu cu banii si hartia in mana. Dar stai putin ca nu e asa simplu. Trebuie sa stau la o coada si nu sunt o fire rabdatoare. As amana-o pe a doua zi dar mi-e frica sa nu intru in bani si sa ma trezesc cu restanta. Ce si cum sa fac sa scap de tot balamucul asta? Solutia mi-a dat-o o prietena care lucreaza la banca. Mi-a spus clar si  raspicat: “Eu nu imi mai platesc de mult facturile asa. Banca este cea care imi achita datoriile la furnizori.” 

Uluita am inceput sa realizez ca suntem totusi in secolul 21, secol in care cam tot ce iti doresti exista, numai ca trebuie sa stii unde sa cauti. Si asa am inceput sa ma documentez. Am aflat ca ceea ce ma putea salva se numea direct debit. Ce inseamna si cum pot beneficia de acest serviciu? Merg la banca, imi deschid un cont curent si printr-un contract, mandatez banca sa imi plateasa facturile catre diversi furnizori.

Serviciul nu este foarte raspandit pe piata, fiind regasit in principal in portofoliul celor mai importante banci de la noi -  BCR, BRD, Raiffeissen Bank, Banca Transilvania, Bancpost si UniCredit Tiriac Bank. Oferta difera de la o banca la alta, atat in ceea ce priveste numarul de furnizori, cat si comisionul incasat. Toate bancile de mai sus au un numitor comun: plata facturilor Orange si Vodafone. Dar daca am RomTelecom, ma pot ajuta UniCredit Tiriac, Raiffeisen Bank, ABN Amro Bank, Alpha Bank si Emporiki Bank. Operatorilor telefonici se adauga Electrica si Distrigaz, atat in cazul Raiffeissen, cat si al BCR. De asemenea, facturile Distrigaz Sud sunt incluse si in oferta serviciului de direct debit de la UniCredit. In ceea ce priveste facturile de la Apa Nova, compania se regaseste pe lista partenerilor pentru serviciul de direct debit de la BRD si BCR.

Unele banci, incercand sa promoveze acest serviciu il ofera gratuit clientilor. Este vorba de BRD, Bancpost si Banca Transilvania. De asemenea, UniCredit Tiriac nu percepe comision pentru plata facturilor catre furnizorii de utilitati cu care banca are contract (Vodafone, Orange, Telemobil, Romtelecom si Distrigaz Sud), iar in cazul celorlalti furnizori taxa aplicata clientilor este de 7,5 lei/operatiune. La Raiffeissen serviciul serviciul direct debit costa 2 lei/operatiune, in timp ce BCR prefera sa taxeze clientii procentual, prin aplicarea unui comision care variaza intre 1,11% si 6,11% din valoare ordinului de plata. Tot ce trebuie sa fac este sa ma asigur ca am in cont bani suficienti. Totul e bine, cand se termina cu bine.

Linda Botin

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro