credius.ro

Criza va ingheta peisajul bancar romanesc anul viitor

18 decembrie 2008

Lipsa resurselor a pus frau brusc efervescentei pietei bancare. Strategiile de crestere agresiva au disparut, planurile de dezvoltare s-au temperat foarte mult, cuvantul credit a devenit aproape tabu, singura lupta care se mai da acum fiind una  de supravietuire, cea de atragere a depozitelor de la populatiei si firme. Pentru anul viitor, majoritatea bancherilor estimeaza ca jucatorii vor miza pe o conservare a acumularilor din perioda anterioara de crestere, resursele urmand sa fie concentrate catre clientii existenti.

In aceste conditii, nici vorba de atragerea de clienti noi, este de parere Ionut Patrahau, directorul general adjunct al Bancii Transilvania. Castigarea de cota de piata nu este si nu va mai fi un obiectiv pentru actorii din banking, 2009 urmand sa aduca o „inghetare" a pietei pe pozitiile existente.

„Bancile si-au apropiat portile foarte mult si nu cred ca se va mai vorbi despre atragerea de clienti noi. Resursele se vor canaliza catre imbunatatirea portofoliilor si sustinerea clientilor deja existenti. Nu vad schimbari semnificative in peisajul bancar pe 2009, cel putin din punctul de vedere al cotelor de piata", a declara Patrahau.

In prima partea a acestui an, o serie de banci de talie medie au dus o ofensiva asidua de castigare de clienti si cota de piata, crestere bazata pe acordarea de credite, in special in valuta, din surse atrase de la bancile-mama. Banci precum Volksbank sau Piraeus Bank au inregistrat astfel cresteri foarte rapide ale portofoliilor de credite, ajungand printre cei mai importanti actori ai pietei (Volksbank a urcat pana pe locul 3 dupa active, iar Piraeus in top 10).

Oficialul Bancii Transilvania apreciaza ca situatia de criza de acum prezinta anumite avantaje pentru aceasta institutie. Banca nu a avut niciodata sprijinul unei banci-mama care sa furnizeze resurse pentru dezvoltare, astfel ca portofoliul bancii nu cuprinde un volum mare de credite in valuta sau finantari de proiectele imobiliare, care acum creeaza probleme bancilor, in conditiile devalorizarii leului, scaderii pietei imobiliare si blocarii pietei creditului.

“Nu am avut multa finantare externa in valuta, asa ca nu am incurajat acest tip de credit. Nu ne-am permis sa ne orientam catre finantarea de proiecte imobiliare de anvergura sau mari companii, ne-am indreptat catre firmele mici si mijlocii, iar aceste aspecte lucreaza acum in avantajul nostru”, declara Patrahau.

Banca a semnat ieri un contract de imprumut de 100 mil. euro cu BERD, destinat finantarii IMM-urilor. BERD este cel mai mare actionar al bancii, cu o detinere de 15%. De noile fonduri urmeaza sa beneficieze peste 7.500 de clienti activi ai Bancii Transilvania. “Creditul obtinut de la BERD ne va ajuta sa continuam dezvoltarea bancii si in 2009. De asemenea, va permite Bancii Transilvania sa faca fata oricaror turbulente sau crize din perioada urmatoare”, a declarat presedintele BT, Robert Rekkers, cu ocazia semnarii acordului de imprumut.

Rekkers a reafirmat propunerea facuta Bancii Nationale de Asociatia Romana a Bancilor, referitoare la reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii pentru resursele ce provin de la institutiile financiare internationale, precum BERD, BEI sau IFC. Seful Bancii Transilvania a aratat ca din imprumutul de 100 mil. euro obtinut de la BERD, 40 mil. euro trebuie depusi la BNR in contul rezervei, bani ar putea fi folositi de banca pentru sustinerea intreprinzatorilor romani.

Bogdan Popescu

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro