Criza financiara va fi resimtita in Romania doar pe termen scurt

Criza financiara va fi resimtita in Romania doar pe termen scurt

Romania va resimti criza finaciara internationala doar pe termen scurt, iar cel mai mare impact il va avea asupra creditelor scumpe si a imprumuturilor cu valori mari, sustine presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseel. Potrivit domniei sale, sistemul financiar romanesc este bine condus, iar banca centrala dispune de parghiile necesare pentru a controla situatia. “Romania

Romania va resimti criza finaciara internationala doar pe termen scurt, iar cel mai mare impact il va avea asupra creditelor scumpe si a imprumuturilor cu valori mari, sustine presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseel. Potrivit domniei sale, sistemul financiar romanesc este bine condus, iar banca centrala dispune de parghiile necesare pentru a controla situatia.

“Romania este izolata de efectele crizei finciare internationale. Majorarea dobanzii cheie de catre BNR protejeaza bancile comerciale care sunt oricum ceva mai conservatoare. Impactul crizei se va resimti doar pe termen scurt in special asupra preturilor creditelor si asupra imprumuturilor mari”, a declarat Bruynseel. Domnia sa a precizat ca un prim efect deja a putut fi sesizat odata cu majorarea dobanzii cheie a Bancii Centrale Europeane, care a crescut in iulie de la 4% la 4,25%. De asemenea, implementarea noilor norme BNR vor avea un efect de limitare a creditelor. Bruynseel a mai mentionat ca BCR sustine majorarea dobanzii de politica monetara efectuata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la 10,25% pe an si se asteapta ca dobanda cheie sa scada odata cu inflatia. 

Totodata, presedintele BCR este de parere ca piata imobiliara nu va avea de suferit din cauza scaderii preturilor din ultima perioada. In opinia domniei sale cererea este inca puternica si va sustine in continuare cresterea pietei imobiliare. “Nu cred ca populatia trebuie sa se ingrijoreze foarte tare, dar vor exista unele efecte, mai ales pe termen scurt. Oarecum cererea de apartamente este inca puternica si piata va merge in aceeasi directie. Cresterea sau scaderea preturilor la apartamente nu ii afecteaza direct pe romanii care au locuinte, ci doar pe cei care vor sa cumpere sau sa vanda imobile.”, a conchis Bruynseel.

Ludmila Cucia 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos