Criza financiara muta economiile clientilor in bancile de stat

Criza financiara muta economiile clientilor in bancile de stat

Criza financiara a redus la minim increderea investitorilor si populatiei in banci. Nici bancile nu mai au incredere in banci, de vreme ce dobanzile de pe pietele interbancare au crescut foarte mult. In acest climat de neliniste, clientii cauta zone sigure pentru a-si pastra economiile. Astfel de oaze se dovedesc a fi tocmai bancile care

Criza financiara a redus la minim increderea investitorilor si populatiei in banci. Nici bancile nu mai au incredere in banci, de vreme ce dobanzile de pe pietele interbancare au crescut foarte mult. In acest climat de neliniste, clientii cauta zone sigure pentru a-si pastra economiile. Astfel de oaze se dovedesc a fi tocmai bancile care in urma cu mai multe luni erau in pragul falimentului, insa au fost salvate de stat prin nationalizare.

Un astfel de fenomen are loc in Marea Britanie, acolo unde Northern Rock incearca sa limiteze afluxul de deschideri de depozite pe care il inregistreaza in aceasta perioada. Aceeasi banca la care, la sfarsitul anului trecut, clientii faceau coada pentru a-si retrage banii (vezi poza). Faptul ca Northern Rock este o banca de stat ofera un sentiment de siguranta clientilor in aceasta criza, astfel ca acestia revin acum cu economiile la banca.

Termenii preluarii de catre statul britanic prevad insa ca Northern Rock sa nu depaseasca o cota de piata de 1,5% pe depozitele de retail, pentru ca sprijinul acordat de guvern sa nu creeze un avantaj neloial. In aceste conditii, banca a decis in aceste zile sa retraga de la vanzarea catre clientii noi o parte din produsele de economisire.

„Recentele turbulente din pietele financiare au condus la afluxuri importante de depozite de retail, in special in ultimele zile. Northern Rock a decis sa actioneze atat prin limitari la nivelul ofertei, cat si al pretului, pentru a-si indeplini angajamentele de competitivitate", arata banca. 

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos