credius.ro

Criza financiara internationala ii invata pe romani economisirea

22 aprilie 2008

O criza intr-un sistem, de orice fel ar fi ea, nu este un lucru care sa inspire optimism. Uneori insa exista si o parte plina a paharului in astfel de fenomene. In cazul crizei financiare internationale ce se manifesta acum, avantajul tarii noastre ar putea fi reducerea dezechilibrelor macroeconomice. „Criza financiara internationala ne poate ajuta. In prezent pe piata a disparut increderea, iar banii  care exista pe piata se indreapta catre zone mai sigure, nu catre tari care au deficit de cont curent de 14% si variatii mari ale cursului, precum Romania. Banii nu vor mai veni in tara noastra, chiar la aceste dobanzi foarte ridicate pe care le avem, cel putin pe termen scurt”, a declarat Eugen Radulescu, consilierul guvernatorului BNR, in cadrul conferintei Finmedia „Bancile - batalia pentru resurse”.

In acest context international, accesul bancilor romanesti la surse de finantare ieftine a fost redus, astfel ca sunt nevoite sa se orienteze catre atragerea de bani in depozite si incurajarea economisirii. Acest fenomen se observa foarte clar in piata, acolo unde bancile autohtone au majorat dobanzile la depozitele peste pragul de 10%. „Este o veste buna pentru echilibrele macroeconomice, pentru ca in momentul in care oamenii vor invata ca mai pot sa si economiseasca, nu doar sa cheltuiasca de trei ori salariul intr-o singura luna, s-ar putea ca efectele sa fie mai bune pe ansamblu si sa nu mai ajungem la deficit de 14%”, este de parere Radulescu.

Pe de alta parte, criza financiara internationala si efectul ei de reducere a resurselor de bani ieftini ale bancilor autohtone va avea si un efect nedorit pentru cei care se imprumuta. Oficialul BNR se asteapta la o inasprire a conditiilor de creditare pentru bancile autohtone, cu efect direct asupra clientilor.

„Anticipez o inasprire a conditiilor de creditare. Nu cred insa ca putem sa ne asteptam la lucruri dramatice, insa o anumita nota putin mai severa in evaluarea riscului va exista. Vor fi aplicate niste marje de risc ceva mai ridicate, ceea ce fara indoiala ca va duce la scumpirea creditului pentru utilizatorul final din Romania”, a apreciat Eugen Radulescu.

De asemenea, anticipatia privind reducerea dezechilibrelor mai are la baza un factor important: faptul ca BNR se indreapta catre pozitia de creditor a sistemului bancar. In aceste conditii, dobanzile stabilite de banca centrala vor juca rolul de referinta pentru piata, urmanda sa produca efecte imediate la nivelul resurselor din piata si a costului acestora. „Este o diferenta foarte mare intre situatia de acum, in care bancile decid sa acorde imprumuturi cu banii pe care ii au sau ii plaseaza la BNR la dobanda de referinta, si cea in care bancile se gandesc sa-si finanteze creditele pe care le acorda folosind resursele bancii nationale”, a spus Radulescu. 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro