credius.ro

Criza face din CEC Bank vedeta pietei creditelor

13 ianuarie 2009

Criza financiara a ajuns in toamna trecuta in Romania si tot romanul doritor de credite a resimtit din plin lovitura. Banii ieftini si multi din strainatate s-au „evaporat”, astfel ca resursele bancilor s-au restrans considerabil, ceea ce a dus la o restrictionare a accesului la credite, atat prin conditii de acordare si garantii mai drastice, dar si prin preturi mult mai ridicate decat inainte. Cel mai rau au suferit creditele in valuta, cel in franci elvetieni disparand practic de pe piata, iar cel in euro s-a scumpit foarte mult si a devenit mai greu de accesat. Mai mult, unele banci chiar au adoptat masuri temporare de stopare a acordarii creditelor in valuta. Solutia in aceasta perioada, spun bancherii, sunt creditele in lei, mai ales in conditiile de depreciere a monedei nationale, care impovareaza pe toti ce au apelat la un imprumut in valuta. Situatia nu este simpla nici in ceea ce priveste finantarile in lei, dobanzile fiind ridicate (cu maximele din toamna trecuta pe piata interbancara), iar sursele fiind dependente de depozitele atrase de la populatiei si firme.

In tot acest tablou au de castigat bancile cu resurse bogate de lei, fiind in primul rand cazul bancilor mari, care au un volum ridicat al depozitelor, precum BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank sau Banca Transilvania. Vedeta pietei creditelor pentru populatie este insa CEC Bank. In aceasta perioada, oferta de imprumuturi in lei a celei mai vechi banci din Romania are poate cele mai mici costuri de pe piata. CEC Bank nu este o institutie care sa se planga de lichiditati: depozitele sunt consistente, statul i-a majorat capitalul, i-a varsat sume consistente destinate celor care au avut bani depusi pentru achizitionarea unei Dacii, bani pe care, dupa spusele presedintelui Radu Ghetea, in mare masura clientii i-au depus tot in banca. Avand acces la bani ieftini, banca isi permite sa practice si niste dobanzi foarte atragatoare la imprumuturi. Astfel, CEC Bank vinde credite in lei cu dobanzi de 10%-11%, pentru care nivelul DAE urca spre 17%, pentru creditele negarantate, in timp ce majoritatea ofertelor au un DAE ce depaseste nivelul de 20%, indiferent daca sunt imprumuturi fara garantii sau cu ipoteca. Preturile creditelor in lei oferite de banca rivalizeaza de la egal la egal si cu cele ale ofertelor de finantari in euro.

De exemplu, ofera credite de nevoi personale fara garantii, in lei, cu o dobanda variabila de 12,9% (dobanda de referinta a bancii, „prime rate”, plus marja de 2,45 puncte procentuale), cu posibilitatea de a beneficia in primul an de o dobanda redusa de 11,45%. Pentru un imprumut de 8.000 lei, contractat pe 3 ani, DAE este aproximativ 17,5%, cu o rata lunara de 274 de lei, in conditiile in care, pe acest segment, ofertele bancilor au costuri efective de 25%-30%, trecand chiar peste acest prag. Pe partea de credite pentru locuinta in lei, banca practica o dobanda variabila de 10,48%, cu un DAE pentru un imprumut de 100.000 lei pe 20 de ani de 12%. Produsul este semnificativ mai ieftin decat alte doua oferte avantajoase din piata, cele de la ING si Banca Transilvania, care au dobanzi de 14,5% (DAE 16%), respectiv 17% (DAE 19%). Multe dintre ofertele pe acest segment au o dobanda anuala efectiva peste 20%. Comparativ cu oferta pe segment de credite in euro, costurile practicate de CEC Bank pentru lei ar putea fi considerate unele medii, dobanda anuala efectiva, pe exemplul anterior, variind intre 9 si 17%. 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro