credius.ro

Criza creste numarul bancilor romanesti scoase la vanzare

10 aprilie 2009

Afectarea serioasa a activitatii de creditare, implementarea unor ample masuri de reducere a cheltuielilor si regandirea planurilor de afaceri si dezvoltare a bancilor din Romania nu sunt singurele consecinte ale crizei financiare internationale. Un alt efect, de altfel previzibil, este dorinta mai multor institutii de credit din sistemul bancar de a renunta la afacerile din tara noastra sau de a coopta alti investitori dispusi sa intre in acest business. Prima banca scoasa pe taraba in atentia potentialilor cumparatori a fost RBS Romania, care a fost inclusa in luna martie 2009, alaturi de alte 14 subsidiare si sucursale ale Royal Bank of Scotland, pe lista celor de vanzare. "Este o decizie strategica luata la nivel de grup si nu reflecta in niciun fel situatia bancii, pozitia pe piata si performanta la nivel local", spunea atunci presedintele RBS Romania, Peter M. Weiss. Oficialul bancii a completat ca "pana la materializarea procesului de vanzare, prioritatea si angajamentul nostru sunt de a oferi in continuare gama completa de produse si servicii prin intermediul retelei teritoriale". Interesant este faptul ca imediat dupa anuntul de vanzare au aparut primele puncte de vedere referitor la valoarea de piata a RBS Romania. Astfel, consultantul financiar Bogdan Baltazar considera ca banca va fi vanduta cu un discount de 50% din valoarea din 2007. Chiar si in aceste conditii, sustinea domnia sa, va fi foarte greu sa se gaseasca cumparatori pentru filiala Royal Bank of Scotland din tara noastra. Principalele institutii care ar putea fi totusi interesate de RBS Romania sunt bancile locale, dar mai ales fondurile de private equity.

O alta institutie de credit dispusa sa cedeze din actiuni este Banca Comerciala Carpatica. Ziarul Financiar a dat publicitatii de curand proiectul lui Ilie Carabulea pentru Carpatica: „Carabulea cauta un investitor la Carpatica”. Omul de afaceri, care controleaza 36,26% din capitalul bancii, spunea ca este interesat de cooptarea unui partener, care sa detina 20-30% din actiunile Carpatica. „Nu vom coopta pe oricine insa, potentialul partener trebuie sa detina si know-how”, declara Carabulea in Ziarul Financiar.

Si MKB Romexterra Bank ar putea fi inclusa in grupul de banci din Romania pentru care se cauta cumparatori. Banca germana de stat BayernLB, ce controleaza indirect MKB Romexterra, prin intermediul MKB, se confrunta cu presiuni din partea Comisiei Europene pentru a-si vinde participatiile din statele din estul Europei, au declarat pentru Reuters surse apropiate bancii. Banca are nevoie ca Bruxelles-ul sa aprobe un pachet de salvare de 30 miliarde euro, acordat de statul german. Comisia Europeana este ingrijorata ca ajutorul de stat ar putea conferi un avantaj competitiv incorect si a cerut bancilor germane, precum BayernLB si WestLB, sa se restructureze in schimbul aprobarii ajutoarelor de stat. Singura divizie majora a carei vanzare nu a fost ceruta de UE este banca pe internet DKB, au precizat sursele. BayernLB a refuzat sa comenteze, precizeaza Reuters. Comisia Europeana a refuzat sa comenteze daca a cerut bancii BayernLB vanzarea unor detineri, insa a anuntat ca asteapta ca banca sa prezinte curand un plan de restructurare. BayernLB controleaza MKB, cel de-al treilea creditor din Ungaria, care detine in Romania 80% din actiunile MKB Romexterra, considerata de agentia de evaluare financiara Standard&Poor's o subsidiara strategica a grupului. MKB Romexterra Bank este o banca de marime mijlocie in Romania, situata pe locul al 19-lea (din 43 de banci) dupa marimea activelor, cu o cota de piata de circa 1%.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro