Cristiano Ronaldo si Kaka, gaj la banca

Cristiano Ronaldo si Kaka, gaj la banca

Jucatorii echipei Real Madrid Cristiano Ronaldo si Kaka vor oferiti folositi drept colateral la BCE de catre banca spaniola care a finantat transferurile acestora. Transferul jucatorului portughez de la Manchester United la Real Madrid s-a facut la cel mai mare pret din istorie: 80 de milioane de lire sterline sau 94 milioane de euro. Kaka

Jucatorii echipei Real Madrid Cristiano Ronaldo si Kaka vor oferiti folositi drept colateral la BCE de catre banca spaniola care a finantat transferurile acestora. Transferul jucatorului portughez de la Manchester United la Real Madrid s-a facut la cel mai mare pret din istorie: 80 de milioane de lire sterline sau 94 milioane de euro. Kaka a ajuns si el la Real pentru 60 de milioane de euro. Suma de 76,5 milioane de euro a fost imprumutata de catre clubul madrilen de la Caja Madrid care face parte conglomeratul Bankia. Restul de bani au venit de la Banco Santander, potrivit El Pais.

 

Acum, dupa ce creditele neperformante au lovit sectorul bancar din Spania, multe dintre banci sunt dependente de finantarea de la Banca Centrala Europeana, care ofera lichiditati in schimbul unor garantii. Faptul ca o banca este dependenta de finantarea institutiei europene si nu poate gasi bani pe piata e un semn destul de prost privind sanatatea financiara a acesteia. De regula, printre activele eligibile de catre BCE se numara titlurile de stat si titlurile garantate cu active (assed backed securities – ABS).

 

Bankia, care nu se afla intr-o situatie prea confortabila in privinta solvabilitatii,  a luat imprumuturi de 772 de milioane de euro pe care le-a acordat corporatiilor spaniole, printre care si cel acordat catre Real Madrid, si le-a grupat intr-un fond pentru a le trece printr-un proces de securitizare, astfel incât acestea sa devina eligibile de catre BCE.

 

Astfel, in scurt timp, "activele" Cristiano Ronaldo si Kaka ar putea sa garanteze imprumutul bancii spaniole de la BCE, dupa ce au garantat imprumutul echipei madrilene. Mai mult, BCE ar putea sa ii preia pe cei doi, mai exact drepturile de joc ale acestora, in cazul in care Bankia ajunge in faliment.

 

Desi probabil ca nu s-a mai intâmplat cu fotbalisti pâna acum, procesul de securitizare este unul larg raspândit in rândul bancilor din Europa ori america. La sfârsitul anului trecut, in bilanturile BCE se regaseau ABS de 480 miliarde de euro.

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos