credius.ro

Cresterea rapida a creditelor neperformante, principala temere pentru Romania

19 mai 2009

Dupa ce FMI a aprovat acordul cu tara noastra si ne-a si virat prima transa de bani, viziunile analistilor asupra viitorului Romaniei au inceput sa nu mai fie asa de sumbre. Nici chiar intrarea in recesiune a tarii si ampla scadere economica din primul trimestru nu mai impresioneaza. Principala problema acum este cresterea rapida a creditelor neperformante, in conditiile in care performanta economica este mai slaba.

“Privind inainte, subliniem ca o crestere rapida a creditelor neperformante, care ar destabiliza increderea investitorilor, constituie un important risc in Romania. Tinand cont si de impactul pe care factorul risc il are asupra cursului, evolutia creditelor neperformante trebuie monitorizate foarte atent”, spun analistii bancii americane in cel mai recent raport referitor la statele Europei Centrale si de Est.

Potrivit analistilor de la Citi, contractia economica a Romaniei pentru anul acesta va fi de 6%, peste estimarea initiala de -4%. Revizuirea acestei tinte vine dupa ce Institutul National de Statistica a anuntat ca economia Romaniei a scazut in primul trimestru cu 6,4%, in comparatie cu aceeasi perioada din 2008. Scaderea economiei romanesti a determinat o reducere a deficitului de cont curent, apreciaza analistii Citi. Proiectia acestora pentru nivelul deficitului la finalul anului este de 6,5% din PIB, in comparatie cu 12,3% din PIB in 2008. In al doilea rand, cred cei de la Citi, veniturile fiscale ale statului vor avea de suferit, in conditiile scaderii economice rapide. De asemenea, banca centrala ar putea fi stimulata sa reduca si mai mult dobanda-cheie.

“Credem ca, in conditiile in care apetitul global pentru risc nu se va inrautati si scaderile de dobanda ale BNR nu vor fi excesive, cele trei aspecte notate mai sus vor avea un efect neutru asupra cursului, in conditiile pachetului de 20 mld. euro de la FMI. De altfel, BNR nu va relaxa politica monetara agresiv, daca va observa ca reducerile de dobanda vor genera deprecierea leului ”, precizeaza analistii Citi.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro