Creste prima de la stat pentru clientii bancilor pentru locuinte

Creste prima de la stat pentru clientii bancilor pentru locuinte

Valoarea primei anuale platite de stat pentru clientii tineri ai bancilor de economisire – creditare in sistem locativ va creste de la 15% la 25% din sumele economisite. In aceste conditii a fost majorata si limita primei anuale, de la 120 euro la 250 de euro. Aceasta decizie a fost adoptata de guvern in sedinta

Valoarea primei anuale platite de stat pentru clientii tineri ai bancilor de economisire – creditare in sistem locativ va creste de la 15% la 25% din sumele economisite. In aceste conditii a fost majorata si limita primei anuale, de la 120 euro la 250 de euro. Aceasta decizie a fost adoptata de guvern in sedinta de joi, in cadrul unui pachet de masuri pentru stimularea constructiei de locuinte.

Potrivit purtatorului de cuvant al guvernului, Camelia Spataru, de masura vor beneficia anul viitor aproximativ 150.000 de beneficiari. Prima de la stat pentru clientii bancilor de economisire creditare ce se va acorda in 2009 este aferenta contractelor din 2008. In Romania, doua banci opereaza in sistemul de economisire – creditare in sistem locativ, Raiffeisen Banca pentru Locuinte, care a cumparat anul acesta HVB Banca pentru Locuinte, si BCR Banca pentru Locuinte, lansata in a doua parte a acestui an.

De asemenea, executivul a decis cresterea suventiei de stat de la 20% la 30% din cheltuielile cu constructia unei locuinte proprietate personala. "Aceasta subventie nu poate depaşi echivalentul in lei a sumei de 15.000 euro, comparativ cu 10.000 de euro, cat era pana acum", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului. Aceasta prevedere se aplica pentru toate locuintele care nu au fost finalizate si predate catre beneficiari pana la data intrarii in vigoare a actului normativ.

De asemenea, guvernul a modificat si Legea 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), astfel incat locuintele pentru tineri, destinate inchirierii, se pot vinde titularilor contractelor de închiriere dupa expirarea a minimum 3 ani de inchiriere neantrerupta. A fost redus, astfel, de la 5 la 3 ani, perioada dupa care imobilele pot fi vandute celor care stau in chirie. In plus, locuintele pot face obiectul unor garantii reale imobiliare, astfel incat beneficiarii acestora sa poata sa le gireze prin ipoteca pentru a obtine credite bancare necesare cumpararii lor.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos