Creditul termina anul 2008 in genunchi

Creditul termina anul 2008 in genunchi

Ultima luna din anul trecut a insemnat o noua incetinire importanta a creditului, a treia consecutiva. Pe valoarea in lei, creditul neguvernamental a crescut in decembrie cu 1,3% (in termeni reali) fata de luna precedenta, la 198 miliarde lei (49,7 miliarde euro). Cele doua componente insa, exprimate in monedele de baza, au inregistrat amandoua scaderi

Ultima luna din anul trecut a insemnat o noua incetinire importanta a creditului, a treia consecutiva. Pe valoarea in lei, creditul neguvernamental a crescut in decembrie cu 1,3% (in termeni reali) fata de luna precedenta, la 198 miliarde lei (49,7 miliarde euro). Cele doua componente insa, exprimate in monedele de baza, au inregistrat amandoua scaderi semnificative in comparatie cu noiembrie 2008. Astfel, pe creditul in lei scaderea reala a fost de 2,4%, la 83,6 mld. lei, in timp ce evolutia pe valoarea in euro a creditului in valuta a fost o reducere de 1%, soldul acestor imprumuturi fiind de 28,7 mld. euro sau 114 ,4 mld. lei. Pe valoarea in moneda nationala, creditul in valuta indica un avans de 4,4% fata de luna precedenta, pe fondul devalorizarii leului fata de principalele valute.

Ritmul anual de crestere al creditului s-a redus in decembrie la 25,8%, cu aproape patru puncte procentuale mai mic decat in luna anterioara. Septembrie a fost ultima luna de crestere a creditului, pentru ca din octombrie 2008, cifrele de crestere anuala sa intre pe o panta abrupta descendenta. Practic, in intreg anul trecut, creditul neguvernamental a pierdut jumatate din viteza de crestere, de la 50,5% in decembrie 2007.

Cea mai puternica lovitura a resimtit-o creditul destinat firmelor, care in decembrie a scazut cu 3,3% pe componenta in lei, fata de luna precedenta, la 42,7 mld. lei, in timp ce pe valuta soldul a pierdut 200 mil. euro, ajungand la nivelul de 14,1 mld. euro sau 56,1 mld lei. Populatia s-a imprumutat si ea mai putin, insa scaderile fata de luna precedenta au fost mai mici decat in cazul firmelor, componenta in lei inchind luna decembrie la nivelul de aproape 41 mld. lei, iar cea in valuta la 58,2 mld. lei sau 14,6 mld. euro.

In continuare, creditele in valuta au avut o evolutie mai buna – daca o putem numi astfel, tinand cont de semnul minim din fata cifrelor – decat cele in moneda nationala, in ciuda deprecierii constante a leului. Creditul in lei a scazut in perioada noiembrie-decembrie cu 2,4%, in termeni reali, la o valoare de 83,6 mld. lei, fata de diminuare de doar 1% inregistrata de creditele in valuta, exprimat in euro, soldul acestora fiind de 114,4 mld. lei sau 28,7 mld. euro la 31 decembrie 2008.

Bogdan Popescu

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos