Creditul sau inchiderea

Creditul sau inchiderea

Creditarea sufera in aceasta perioada. Se vorbeste despre un blocaj la nivelul intregii piete a creditelor, cel mai afectat fiind segmentul finantarii firmelor. Bancherii recunosc faptul ca exista probleme in zona acordarii de imprumuturi, insa sustin ca este vorba doar despre o incetinire – mai mult sau mai putin ampla, in functie de voce –

Creditarea sufera in aceasta perioada. Se vorbeste despre un blocaj la nivelul intregii piete a creditelor, cel mai afectat fiind segmentul finantarii firmelor. Bancherii recunosc faptul ca exista probleme in zona acordarii de imprumuturi, insa sustin ca este vorba doar despre o incetinire – mai mult sau mai putin ampla, in functie de voce – a activitatii. In opinia lui Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst si consultant in cadrul companiei Financial View, situatia pe piata creditelor este mai rea decat incearca sa o redea oficialii din sistemul bancar. Acesta avertizeaza ca daca nu vor relua creditarea, bancile risca sa ajunga la disponibilizari si inchideri de unitati.

“In perioada urmatoare bancile fie vor da cateva salarii angajatilor si vor inchide, fie vor relua ritmul de creditare, intr-un fel sau altul. Desi la televizor ni se spune ca bancile nu au probleme, acestea nu mai dau credite, nici persoanelor fizice, nici firmelor si mai ales clientilor noi. Eu umblu cu cativa clienti sa imprumute bani de la banca, dar ni se spune <v-am da, dar nu in acest moment>”, a declarat Cabat.

Foarte afectat este creditul in valuta, pe fondul crizei de lichiditati globale si problemelor cu care se confrunta bancile din Europa si toata lumea. Unele banci au ajuns chiar sa suspende temporar acordarea de imprumuturi in valuta, iar altele l-au scumpit foarte mult. In continuare, premisele nu arata ca situatia se poate schimba in bine. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor este convins ca imprumuturile in valuta vor fi mai rare si mai scumpe in viitorul apropiat, in conditiile in care apetitul bancile din strainatate pentru a acorda linii de creditare in Romania se va diminua. La randul sau, guvernatorul BNR Mugur Isarescu ne asigura ca pe piata finantarilor va avea loc o migrare de la valuta spre lei, insa este increzator ca bancile nu-si permit oprirea creditarii, intrucat asta ar insemna iesirea din business. “Nu va faceti griji cu creditul. Cum sa nu mai dea credite bancile? Ce fac cu retelele?“, intreaba retoric Isarescu.
 

dowmedia0121
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

www.Topautopiese.ro

Most Commented

Featured Videos