credius.ro

Creditul pentru locuinta, miza bancilor din Romania

28 iunie 2006

Cu cateva saptamani in urma, Banca Nationala si-a exprimat nemultumirea vizavi de preturile exorbitante practicate pe piata imobiliara, considerand ca supraevaluarea ipotecilor pune in pericol intreg sistemul bancar. In acest sens... Banca Centrala a considerat oportun, la acea data, sa analizeze piata si, daca va fi necesar, sa actioneze prin mijloace specifice asupra creditarii. Potrivit prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, a fost vorba de o "discutie care s-a inchis la momentul acela".

In legatura cu o posibila interventie a BNR pe piata imobiliara, Georgescu a explicat ca "Banca Nationala nu-si propune sa controleze piata imobiliara. Este o piata libera. Au fost niste evaluari venite din partea unor specialisti. Executivii Bancii Nationale au facut cunoscute aceste evaluari pentru ca bancile comerciale, atunci cand iau ca garantie asemenea active, sa fie atente in ceea ce priveste corecta lor evaluare si pretul real la care este estimat. In caz de insolvabilitatea debitorului, acestea pot fi valorificate..."

Printre obiectivele importante pe termen scurt si mediu ale BNR, Florin Georgescu a mentionat elaborarea normelor specifice pentru dezvoltarea creditului ipotecar, a unor norme privind bancile de credit ipotecar, precum si promovarea unei piete secundare lichide pentru titlurile ipotecare.

In cadrul seminarului "Banking on Romania", realizat de Financial Times si revista The Banker, participantii au estimat o viitoare orientare a sectorului bancar de retail catre segmentul imprumuturi ipotecare.

Potrivit vice-presedintelui BCR, Daniel Bunea: "toti participantii de pe piata se asteapta sa creasca ponderea creditelor ipotecare, care vor duce la cresterea sectorului bancar de retail". Prin urmare, inainte de a se dezvolta piata ipotecara, trebuie sa se dezvolte infrastructura. El considera ca pentru a ajunge la maturitate, acest segment are nevoie de o perioada de 15 ani. Totodata, vice-presedintele BCR considera ca "Romania va cunoaste o schimbare sustenabila in urmatorii 5 ani dupa integrare si o crestere a PIB-ului de 5,5 - 5,6 procente in acest interval. Proiectele de infrastructura sunt principalii factori care vor conduce la cresterea economiei. El a mai spus ca finantarea ipotecara depinde in special de dezvoltarea proiectelor de infrastructura, disponibile pentru constructii de locuinte sau fabrici.

Si Nicolae Danila, presedintele BCR, este de parere ca sectorul bancar de retail se va orienta catre imprumutul ipotecar, care va reprezenta 70 - 80 % din totalul imprumuturilor. Pentru presedintele CEC, Eugen Radulescu, creditele ipotecare reprezinta o nisa spre care se va indrepta CEC-ul, bineinteles, pentru a-si spori clientii. Radulescu este de parere ca bancile autohtone trebuie sa gaseasca anumite nise pentru a face fata pe piata bancara romaneasca, unde sunt prezenti competitori importanti precum Cetelem.

"Dupa intrarea in sectorul bancar romanesc a unor mari jucatori, bancile romanesti trebuie sa gaseasca solutii alternative", a precizat si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea. Un exemplu in acest sens, prin care bancile au recuperat clientela, il reprezinta creditul de nevoi personale. Pentru a-l obtine - nu mai este nevoie sa precizezi destinatia banilor. Astfel, o parte din pierderea inregistrata dupa intrarea noilor forte pe piata bancara s-au recuperat prin introducerea acestui nou produs. De asemenea, pentru a atrage clientela, unele banci au recurs la unele facilitati pe care le-au atasat cardurilor de credit. Aceste banci au mizat in special pe clientii care vor o excursie, un frigider sau o scoala mai buna.

Nicoleta Margineanu
[email protected]
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro